EAST MAG
Foto: Región Gemer

Tip na výlet – Náučný chodník netopierov a žaluďových mužíčkov

Skvelých výletov v okolí Košíc nikdy nie je dosť. Mnohé z nich sú už notoricky známe a nalákať na nich svoje ratolesti môže byť riadny problém. My sme však pre vás našli pomerne neznámu lahôdku, ktorá zaručene očarí malých i veľkých. Pri gemerskej dedinke Rákoš, presnejšie nad ňou, nájdete priamo za hájovňou Náučný chodník malých netopierov najnovšie ozvláštnení drobnými žaluďovými mužíčkami!

Na chodníku je možné v tme sledovať aj vylietavanie netopierov z podzemia. Najvhodnejšie je zarezervovať si sprievodcu a prístroje na nočné videnie vopred na zahoramizadolami.sk, aby bol váš zážitok čo najskvelejší.

Foto: Región Gemer

Ak pochybujete o tom, že niečo uvidíte, je to zbytočné. Keďže sa tu v miestnych baniach ukrývajú až sedemtisícové kolónie netopierov, nemusíte mať strach či nejakého zahliadnete.

Foto: Región Gemer

Chodník kopíruje žlto značenú turistickú trasu na vrch Železník, takže ho určite neminiete. Najnovšie ho navyše krášlia malí “žaluďáci”, ktorí si popri chodníčku vystavali svoje domčeky. Autorkou atrakcie je Gabika Dužáková, vďaka ktorej môžete s deťmi obdivovať milé príbytky rozprávkových tvorov. Niektoré zbadáte hneď, iné budete musieť poriadne dlho hľadať.

Foto: Región Gemer

Milý výlet si môžete spríjemniť aj návštevou ruiny Rákošského hradu, ktorý sa nachádza na konci náučného chodníka. V podstate rátajte približne s polhodinkou nenáročnej chôdze, čo určite zvládnu aj najmenší.

Ak ste ešte nenavštívili miestnu obrovskú Vysokú pec, ktorá sa nachádza v blízkych Červeňanoch a je voľne prístupná, určite by ste to mali napraviť a pozornosť si zaslúži aj Banícka expozícia v blízkej Rákošskej bani.

No a tým zdatnejším odporúčame vyšliapať si serpentínami aj nad blízku obec Sirk do banskej osady Železník, kde sa nachádzajú zvyšky kina, tančiarne i kolkárne, pretože išlo o kedysi mimoriadne rušnú banícku osadu. Výhľady odtiaľ sú čarovné. Pripravte deťom tento krásny výlet v podobe prekvapenia a určite si z neho odnesú krásny zážitok nielen ony.

Foto: Región Gemer

komentáre 2