EAST MAG
Zdroj: Maratónsky klub Košice - archív.

Maratón v Košiciach chce byť opäť čo najjagavejší

Do štartu ostávajú 4 mesiace a koleso príprav sa roztáča čoraz rýchlejšie.

O tom, že je to tak svedčia viaceré aktivity organizátorov i narastajúci záujem bežcov z celého sveta. Prihlášky prišli doposiaľ z 36 krajín a ich celkový počet presiahol v týchto dňoch číslo 3 800. Pri tvorbe konceptu MMM 2022 bol plánovaný počet účastníkov nastavený triezvo, teda o niečo nižšie než v doposiaľ rekordnom roku 2019, no súčasne by mal prekonať vlaňajšie čísla poznačené vtedy stále prítomnou pandémiou.

Z dlhodobo známych a sledovaných kriviek prihlasovania sa dá očakávať, že konečný počet registrovaných účastníkov sa môže blížiť k ôsmim či deviatim tisíckam.

Zdroj: Maratónsky klub Košice

O celkové víťazstvo i o slovenské tituly

Medzinárodný maratón mieru bol pre rok 2022 zaradený na základe splnených kritérií do kalendára World Athletics v kategórii Elite Label Race. To súčasne znamená, že vyšší ranking bol prisúdený iba tzv. platinovým maratónom, a také sú v tomto roku v Európe iba štyri – v Berlíne, Londýne, Amsterdame a Valencii. Toto prestížne postavenie prináša Košiciam i viacero záväzkov
z pohľadu celkovej organizácie pretekov, no tiež vo vzťahu k podmienkam a kritériám voči elitným atlétom. K tomu, aby sa všetky očakávania podarilo naplniť, môže prispieť i pokračujúca spolupráca so skupinou NN Running Team a agentúrou Global Sport Communication, ktorá sa spolupodieľa na manažmente pretekov z pohľadu výberu špičkových atlétov. Bežci tohto tímu, ktorý má vo svojom strede i legendárneho Eliuda Kipchogeho, zaznamenali v jarnej časti sezóny viacero pozoruhodných výsledkov a niektorí z nich sa dozaista objavia na jeseň aj v Košiciach.

Šancu presadiť sa budú mať samozrejme i domáci bežci, pre ktorých ja každoročný štart
v Košiciach vrcholom sezóny. O to viac, že košické ulice sa stanú opäť miestom, kde sa bude rozhodovať i o domácich majstrovských tituloch. Po vlaňajšej explózii osobných rekordov v podaní mladých nastupujúcich slovenských pretekárov druhej vlny bude zaujímavé sledovať aj
ich prípadný ďalší medziročný pokrok. Ten by mohol prispieť i k vyššej a určite žiaducej vyrovnanosti celého domáceho šampionátu.

K prípravám maratónu i k jeho ambíciám riaditeľ MMM Branislav Koniar dodal: „Všetci sme si prešli dvoma strastiplnými rokmi. Napriek mnohým prekážkam a hrozbám sa nám kontinuitu týchto historických pretekov podarilo zachovať, za čo sa chceme všetkým, ktorí k tomu prispeli ešte raz poďakovať. Veľa sa zmenilo, dnes pred nami stoja často celkom iné výzvy a situácie ako kedysi. Verím, že Medzinárodný maratón mieru bude v októbri opäť veľkým festivalom radosti a priateľstva. Jeho mierový názov a posolstvo sú dnes aktuálnejšie a naliehavejšie než v minulosti.“


Hillary Kipsambu zvíťazil v drese NN Running Team v Košiciach v roku 2019. Vlani svoje osobné maximum posunul v Paríži až na hodnotu 2:04:44.
Foto: Maratónsky klub Košice – archív.

Tvárou maratónu sa stáva Olena Burkovská

Košice, ležiace necelých 100 kilometrov od hraníc s Ukrajinou, sú mestom, ktoré sa medzi prvými dostalo do bezprostredného kontaktu s ľuďmi utekajúcimi pred vojnovou tragédiou. Sú medzi nimi i ukrajinskí športovci. Tí v minulosti Košice navštevovali aj kvôli maratónu. Ich počet každoročne rástol a najlepší z nich neraz siahali až k priečkam najvyšším. Tak to bolo aj v prípade Oleny Burkovskej z Kyjeva, ktorá tu v roku 2009 nenašla premožiteľku a výkonom 2:30:50 prekonala aj dlhoročný traťový rekord Aleny Peterkovej. A darilo sa jej i neskôr. Prebojovala sa na olympiádu v Londýne a svoj najlepší výkon posunula až na hranicu 2:27:07. Pri športe ostala ako trénerka i po skončení aktívnej kariéry. To všetko bolo pravdou až do momentu rozpútania ruskej vojnovej agresie. Strach vyhnal z domova i Olenu a jej dve malé deti. Mladšia dcérka mala v tom čase iba päť mesiacov. Prichýlili ju priatelia, športovci vo Varšave. I organizátori maratónu

v Košiciach zareagovali rýchlo a spontánne. Projekt po stopách maratónskych legiend, i pocty s tým spojené, bude v tomto roku venovaná práve Olene Burkovskej.

Víťazka maratónu v Košiciach z roku 2009 nám k situácii, v ktorej sa ocitla povedala: „Pred vojnou sme mali veľké plány a sny v športe aj v osobnom živote, ale teraz je všetko zmarené. Bola som nútená s malým dieťaťom v náručí utiecť z domu a hľadať útočisko inde. Dúfam, že vojna čoskoro skončí a my sa vrátime domov, do pokojného života. Ďakujem organizátorom maratónu v Košiciach, že si na mňa spomenuli, i za všetky ich iniciatívy na podporu Ukrajiny“.


Olena Burkovská na trati MMM pri svojom víťazstve v roku 2009. Foto: Maratónsky klub Košice – archív.

Strategické partnerstvá

Dôležitým pilierom prípravy podujatia akým je Medzinárodný maratón mieru sú aj jeho partneri. Bez ich podpory, či už finančnej, technickej alebo aj organizačnej by sa výsledná podoba celého projektu rodila iba s nemalými ťažkosťami. I preto sú organizátori MMM hrdí na dlhodobé
a vskutku strategické partnerstvá s viacerými inštitúciami či korporáciami, ktoré svojou prítomnosťou a podporou dodávajú celému dianiu tak potrebnú istotu.

Za samotnú kolísku dnes najstaršieho maratónu v Európe, za mesto Košice, sa k prípravám blížiaceho sa ročníka MMM vyjadril primátor Jaroslav Polaček takto: „Mesto Košice ako držiteľ maratónskej pochodne musí v aktuálnej neľahkej geopolitickej situácii apelovať najmä na prapôvodnú maratónsku myšlienku tohto výnimočného podujatia, ktorou je bez pochýb misia mieru. S výhľadom na 100. výročie najstaršieho maratónu v Európe, teda toho nášho, musíme dbať na to aby bola táto udalosť oslavou spolupatričnosti, zdravia, tolerancie, ako aj dokonalou prezentáciou nášho mesta, ktoré sa vďaka tejto bežeckej tradícii každoročne objaví na športovej mape sveta. Mesto Košice preto vždy podporovalo Medzinárodný maratón mieru nielen organizačne ale aj finančne. Teším sa na to, ako sa s mnohými z účastníkov stretnem pri behu priamo na polmaratónskej trati.“

Nemenej významná je i nepretržitá podpora zo strany spoločnosti U. S. Steel Košice, ktorá bola
a zostáva v pozícii generálneho partnera MMM bez prerušenia už od roku 2001. Vzájomná spolupráca sa i v roku 2022 pretaví do viacerých podôb, okrem iného aj do prípravy populárneho Minimaratónu, ktorý nesie už dlhé roky názov U. S. Steel Family Run. Prezident spoločnosti James Bruno na margo dlhodobého partnerstva povedal: „Zodpovednosť za naše podnikanie, za zamestnancov i lokálnu komunitu považujeme za súčasť našich kľúčových hodnôt a preto sa tešíme, že opäť budeme spolu pri štarte Medzinárodného maratónu mieru. Rozumieme, aký je dôležitý pre toto mesto, región a ľudí.

V súvislosti s blížiacou sa storočnicou, teda s oslavou okrúhleho výročia vzniku podujatia v roku 2024, tešia organizátorov i obnovované, predlžené, či aj úplne nové partnerstvá. K tým prvým patrí dohoda o pokračovaní spolupráce so spoločnosťou Magna, významným zamestnávateľom a producentom v oblasti automotive, ktorý pôsobí v Kechneci pri Košiciach. Naopak premiérovo sa medzi hlavnými partnermi v roku 2022 predstaví NN Životná poisťovňa, jedna z našich najväčších finančných inštitúcií patriaca pod renomovanú nadnárodnú značku NN Group. A popri už zmienenom meste Košice podáva verejný sektor pomocnú ruku aj prostredníctvom Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu a Košického samosprávneho kraja.

Popritom sa maratón, najmä v tomto ekonomicky neľahkom období, musí spoliehať aj na celý rad ďalších spoluprác a partnerstiev, založených na pevných základoch a úprimnej snahe udržať tradičnú značku Medzinárodného maratónu mieru stále nad vodou.

V celoročnom nasadení

Príprava jesenného maratónu je úlohou, nad ktorou treba stráviť mnoho mesiacov. To však neznamená, že je to jediná z tém, ktorá zamestnáva jeho organizačný tím. Počas prvých piatich mesiacov roka mali ľudia z jeho stredu na stole i ďalších päť projektov pretavených vo finále do jednotlivých bežeckých podujatí, ktoré prilákali na štart viac než 3 000 športovcov každého veku čo výkonnostnej úrovne.

Po MMM Winter Challenge, teda zimnej výzve prebiehajúcej na viacerých miestach Slovenska, sa pozornosť sústredila na májové dni. Dlhodobo rozvíjaný charitatívny VSE City Run sa v uliciach Košíc uskutočnil 12. mája, už o tri dni ho vystriedal na temer identických miestach polmaratón nesúci názov Košice Peace Half Marathon a po uplynutí ďalšieho týždňa sa štartový výstrel

v centre Košíc ozval po tretí krát. Na trať do 115 km vzdialeného Miskolca sa vydali ultramaratónci i štafety, aby prepojili i týmto spôsobom obe partnerské mestá. A vynechať nemožno ani program Women Friendly Marathon (WFM), ktorý už od jari spája a pripravuje dievčatá a ženy na spoločných tréningoch.

Momentky z aktuálnych ročníkov VSE City Run,
Košice Peace Half Marathon a Košice – Miskolc Ultramaratónu.
Foto: Maratónsky klub Košice – archív, Marathon Club Miskolc – archív.

tlačová správa

Pridajte komentár