EAST MAG
Marián Kušnír (vľavo) a Juraj Viňanský (vpravo). Zdroj: Vissim

Nórska spoločnosť Vissim obsadí v Košiciach 50 pozícií

Nórska technologická spoločnosť Vissim prichádza priamo do Košíc. Jej predošlé úspechy potvrdzujú, že ide na trhu vývoja, testovania a dodávky námorného softvéru o hráča svetových kvalít. K už existujúcej pobočke v Liptovskom Mikuláši sa pripojí vývojové centrum priamo v metropole východu. Aktuálne už spoločnosť obsadzuje viaceré pracovné pozície.

Vissim optimalizuje aktivity na mori, poskytuje systémové riešenia pre monitorovanie námorných operácií v reálnom čase a zefektívňuje morskú logistiku. Primárne sa zaoberá vývojom softvéru, avšak zároveň doň integruje rôzne typy senzorov, ktoré následne tvoria celok pri dodávkach komplexných riešení „na kľúč“.

Námorný systém od Vissim prináša jednoduchosť, spoľahlivosť a prehľadnosť do „čítania“ miliónov dátových údajov v oblasti dopravy na mori. Definuje hrozby, prispieva k zlepšeniu bezpečnosti, vrátane pomoci v boji proti námornej trestnej činnosti, ktorú predstavujú pašovanie, pirátstvo a nezákonný rybolov.

Systém poskytuje prehľad o mnohých faktoroch ovplyvňujúcich dopravu – informuje o poveternostných podmienkach, vlnobití či akejkoľvek preprave v aktuálnom čase. Ide o cennú platformu na podporu plánovania a riadenia, čo šetrí čas a zároveň financie.

Námorný senzor (radar) s technologickou úpravou do výbušného prostredia. Zdroj: Vissim
Námorný senzor (radar) s technologickou úpravou do výbušného prostredia. Zdroj: Vissim

„Zákazníkom na celom svete pomáhame monitorovať, optimalizovať a plánovať prácu najmä v oblasti veterných parkov či morskej ťažby nerastných surovín. Naše produkty pomáhajú zákazníkom zefektívňovať ich prevádzku čo sa týka nákladov a zároveň vytvárať udržateľné prostredie so zameraním na bezpečnosť ľudí a enviromentu,“ objasnil Juraj Viňanský, Country Manager Vissim.

Prostredníctvom takzvanej digitalizácie morského prostredia Vissim poskytuje pre svojich zákazníkov dáta v reálnom čase ako aj dodatočné dátové analýzy. Na Slovensku je spoločnosť Vissim zodpovedná za globálne doručovanie projektov pre zákazníkov z oblasti veterných parkov, ropných plošín a prístavov.

Úspešné globálne projekty

Vlani pracovali vo Vissim na štyroch globálnych projektoch.

V rámci projektu SeaGreen, realizovanom v Škótsku, vytvorili unikátnu platformu – technologické riešenie, ktoré monitoruje lodnú dopravu počas výstavby veternej elektrárne. Systém dohliada na bezpečnosť elektrárne nielen počas výstavby, ale aj počas prevádzky. Elektráreň sa nachádza 27 km od pobrežia a vďaka 114 veterným turbínam dosahuje ohromný výkon 1 075 MW.

Ďalší projekt CMS v exotickej krajine Papua Nová Guinea sa v poslednom roku rozširoval. Existujúce kontrolné centrum malo od Vissim 15 snímačov námorných informácií o lodiach (v skratke AIS). Teraz má Papua Nová Guinea 2 kompletné senzorové snímače obsahujúce profesionálne radary, snímače námorných informácií o lodiach (AIS), integrované kamery s vysokým rozlíšením. Okrem toho aj námorný komunikačný systém spĺňajúci najnovšie technologické štandardy či kompletné snímače počasia. Fantastické na tomto systéme je, že je napojený na ekologické solárne riešenie podporované veternou turbínou.

Traffic Display, je jeden z hlavných produktov Vissim VTMS (Vessel Traffic Management System). Obrázok vľavo a vpravo hore znázorňuje pozície plavidiel a trás v reálnom čase v Severnom mori. Obrázok vpravo dole je ukážkou veterného parku umiestneného vo Francúzsku. Zdroj: Vissim
Traffic Display, je jeden z hlavných produktov Vissim VTMS (Vessel Traffic Management System). Obrázok vľavo a vpravo hore znázorňuje pozície plavidiel a trás v reálnom čase v Severnom mori. Obrázok vpravo dole je ukážkou veterného parku umiestneného vo Francúzsku. Zdroj: Vissim

Silným signálom profesionality a konkurencieschopnosti bolo oslovenie k spolupráci od majiteľa súkromnej veternej elektrárne v Japonskom mori. Obrovský projekt nazvaný Akita a Noshiro bude predstavovať technologickú podporu bezpečnosti pri výstavbe a prevádzke tohto súkromného gigantu.

Projekt Thajsko je už v tretej fáze. Po úspešnom odovzdaní najmodernejších senzorov pre oblasť sever a východ Thajska v roku 2019 si spoločnosť Vissim vylepšila portfólio o kontrolné centrum v Bangkoku a 23 lokalít s námornými senzormi v Thajsku.

Pobočka v Košiciach sa otvorí v júli

Spoločnosť bola na Slovensku založená v roku 2015 a postupne sa pobočka v Liptovskom Mikuláši rozrástla na 45 zamestnancov. Vissim riešenia boli dodané do 27 krajín v celkovom počte viac ako 240 zákazníckych projektov.

„Tento úspech predznamenal založenie novej pobočky. Pri výbere lokality sme brali do úvahy viacero faktorov, ako sú školy a univerzity, teda dostupnosť talentov a logistická dostupnosť. Som presvedčený, že v Košiciach je veľa talentovaných ľudí, ktorých dokážeme osloviť a zároveň im máme čo ponúknuť. Mám na mysli architektov, projektových manažérov, biznis analytikov, a, samozrejme, softvérových vývojárov. Zameriavame sa najmä na .NET technológie,“ vysvetľuje J. Viňanský.

Marián Kušnír (vľavo) a Juraj Viňanský (vpravo). Zdroj: Vissim
Marián Kušnír (vľavo) a Juraj Viňanský (vpravo). Zdroj: Vissim

Pobočka v Košiciach sa otvorí v júli v budove Auparku v centre mesta. V počiatočnej fáze plánuje Vissim do konca roka prijať 20 skúsených pracovníkov a v nasledujúcich rokoch ich počet rozšíriť minimálne o ďalších 30 expertov. 

„S radosťou môžem oznámiť, že na pozíciu Head of R&D sa nám podarilo získať výnimočného kolegu Mariána Kušníra. Má pred sebou neľahkú úlohu pri zostavovaní tímov a následne vytvorenie kvalitnej spolupráce s ostatnými pobočkami Vissimu. Našou ďalšou posilou v košickom tíme je aj Tatiana Kováčová na pozícii HR manažér. Už dnes vidíme prvé úspešné kroky a talenty, ktoré rozširujú rady Vissimu v Košiciach. Náš cieľ do konca roka 2022 je ambiciózny, nie však nezvládnuteľný. Nepochybujem o úspechu ďalšej fázy Vissimu na Slovensku,“ dodal J. Viňanský.

Aktuálne pozície môžete sledovať facebookovom profile alebo priamo na stránke Vissim kariéra.

Pridajte komentár