EAST MAG
Zdroj: Shutterstock

Lymská borelióza verzus kliešťová encefalitída – rozpoznáme ich podľa príznakov?

Pobyt v prírode nesie mnohé riziká. V období od apríla do októbra sa najviac spája s rozšíreným výskytom kliešťov. V tejto súvislosti problémom nie je ani to, že parazitujú na ľuďoch a zvieratách, ale riziko šírenia infekcií. Vpich po kliešťoch býva bezbolestný, no čo nasleduje po ňom, závisí od stavu kliešťa (infikovaný alebo nie) a našej obranyschopnosti. Negatívnym dôsledkom môže byť pre nás ako lymská borelióza, tak aj kliešťová encefalitída – dajú sa tieto nákazy vôbec rozpoznať?

Lymská borelióza – čím je príznačná?

Aj keď sa na vás prisal infikovaný kliešť, príznaky sa neprejavujú ihneď. Je to preto, že ešte niekoľko hodín trvá, kým kliešť „zhodnotí“ vaše telesné pachy – buď mu ako obeť „zavoniate“, alebo nie. V horšom prípade prechádza cez jednotlivé vrstvy pokožky, kde cicia krv.

Po nakazení prvotné príznaky boreliózy nie sú striktne ani časovo, ani symptomaticky ohraničené. Môžu sa prejaviť, ale ani vôbec nemusia, resp. sa prekrývajú natoľko, že sú ľahko zameniteľné s inými ochoreniami. Prejaviť sa môžu len v prvej počiatočnej fáze, pričom rýchlo vymiznú – ale infekcia nie! Jasne určené príznaky boreliózy bývajú približne až po 30 dňoch od infikovania. V tejto spleti príznakov nám ju najlepšie pomáha diagnostikovať červená škvrna s vyblednutým stredom. Je jej jasným signálom, no prejaviť sa však nemusí vôbec a pacientom komplikujú zdravotný stav symptómy spojené s únavou, horúčkou či bolesťami a oslabením končatín.

Už pri týchto príznakoch vyhľadávame lekársku pomoc, a to aj v prípade, že na istý čas vymiznú. Hrozí však druhá a tretia etapa, ktoré už napádajú centrálny nervový a cievny systém, často aj s dlhodobou liečbou či trvalými následkami.

Viete, kde je najzraniteľnejšie miesto lymskej boreliózy pred modernou medicínou a liečiteľstvom? Už len v tom, že ju vyvolávajú 4 druhy baktérií, proti ktorým nás chránia antibiotiká – znižujú riziko závažných druhých a tretích fáz, resp. fatálnych následkov boreliózy.

Kliešťová encefalitída a jej pokojová fáza

Kým lymská borelióza má bakteriálny pôvod, za encefalitídou stoja vírusy, teda liečba antibiotikami nemá význam. Prvotné príznaky spájame s vyčerpaním a oslabením organizmu ako „pri bežnej“ chrípke. Hovoriť možno napríklad o celkovej slabosti či bolesti svalov.

Keď príznaky ustúpia, nastáva pokojová fáza, ktorú charakterizuje bezpríznakový priebeh ochorenia alebo prechod medzi prvou a druhou fázou. Po ústupe a nepreliečení sa môže prejaviť druhá fáza, ktorú charakterizuje napríklad vysoká horúčka či nepríjemné bolesti hlavy. Dochádza k závratným poruchám nervov, končatín a zmyslov.

Pri kliešťovej encefalitíde je dôležitá predovšetkým prevencia v podobe očkovania (3 dávky v priebehu 6 mesiacov) v kombinácii s pravidelnou očistou od vírusov. Na tento špecifický problém sa zameriava aj oblasť gemmoterapie – tinktúr z púčikov rastlín dostupných v modernom e-shope Zdravysvet.sk!

Pridajte komentár