EAST MAG
Zdroj: Shutterstock

Buďte nezávislí a vyrábajte či skladujte si elektrinu sami

Rovnako ako vy, si aj množstvo ďalších ľudí dnes kvôli rastúcim nákladom na elektrinu a neistej budúcnosti stále viac kladie rovnakú otázku. Ako sa stať nezávislým od verejnej elektrickej siete? Ako pri využívaní energie ušetriť peniaze aj životné prostredie a pritom neobmedzovať svoj komfort?

Alternatívne zdroje elektrickej energie by mohli byť pre vás tou najlepšou odpoveďou. Solárny systém s akumuláciou energie dokáže pokryť väčšinu vašich energetických potrieb pri nízkych nákladoch a zároveň rozhodujúcim spôsobom prispievať k ochrane životného prostredia.

Poďme sa spoločne o tom presvedčiť.

Fotovoltaický systém vám s tým pomôže

Vybrať si na zásobovanie domu elektrickou energiou môžete veľmi veľa riešení. Najznámejší spôsob výroby vlastnej elektriny je však pomocou solárnych modulov na vlastnej streche. Tie pozostávajú zo solárnych článkov, ktoré premieňajú energiu zo slnečných lúčov na elektrickú energiu. Takto vyrobená elektrina sa potom cez invertor premení na elektrickú energiu pre domácnosť a možno ju použiť buď priamo, alebo ju uložiť pomocou špeciálnej fotovoltaiky na  neskôr.

Napriek výhodám tohto systému sa medzi ľuďmi šíria mylné predstavy, že fotovoltaické systémy nevyrábajú elektrinu v zime. Moderné moduly však dokážu vyrobiť solárnu energiu aj počas slnečných zimných dní. Spravidla pritom stále platí, že čím silnejšie je slnečné žiarenie a čím väčšia je plocha fotovoltaického systému, tým viac elektriny sa dá s jeho pomocou vyrobiť.

Medzi výhody tohto solárneho systému patria aj rôzne možnosti financovania, z ktorých môžu profitovať najmä majitelia domov.

Zdroj: Shutterstock

Prečo sa vám odborná inštalácia fotovoltaiky vyplatí?

Na výrobu vlastnej elektriny existuje veľmi veľa logických dôvodov. A pevne veríme, že 3 nasledujúce a najdôležitejšie z nich vás o výhodnosti odbornej inštalácie fotovoltaiky určite presvedčia.

Získate nezávislosť

Ceny elektriny pre domácnosti sa za posledných 20 rokov viac ako zdvojnásobili, no dnes je tempo rastu ešte vyššie a presne nevieme, kedy tento trend dosiahne svoj strop. Nie je preto prekvapujúce, že mnohí majitelia domov sa obzerajú po alternatívnych možnostiach napájania. Je to skvelé riešenie. Ak si vďaka fotovoltaike vyrábate vlastnú elektrinu, budete konečne nezávislí od rastúcich cien  poskytovateľov elektriny a získate tak úplne novú úroveň slobody.

Ušetríte

Ďalším dôležitým bodom je úspora nákladov vlastnou výrobou elektriny z obnoviteľných zdrojov energie. Výroba kilowatthodiny elektriny z vlastného FV systému vás napríklad stojí tretinu ceny od vášho poskytovateľa elektriny. Navyše, po uplynutí doby amortizácie príslušného systému je často možné dosiahnuť vysoké zisky použitím vlastnej zelenej elektriny. Táto doba finančnej amortizácie je približne 10 rokov pre systém s priemerným výkonom 10 kWp.

A pokiaľ sa vám zdajú obstarávacie náklady na tento systém príliš vysoké, môžete využiť na jeho inštaláciu dotácie alebo si na skúšku fotovoltaiku prenajať.

Chránite životné prostredie

Okrem ekonomických výhod súkromnej výroby elektriny je samozrejme rozhodujúcim faktorom aj ochrana životného prostredia. Namiesto využívania energie z uhlia alebo kontroverznej jadrovej energie, ktorá je škodlivá pre životné prostredie, robíte prvý krok k udržateľnej budúcnosti využívaním obnoviteľných energií a prispievaniu k obývateľnej Zemi pre každého.

Tak na tieto benefity myslite a s novým fotovoltaickým systémom si nezávislosť od elektrickej energie užívajte.

Pridajte komentár