EAST MAG
Zdroj: Košická hudobná jar

KHJ 22: Večer slovenskej hudby a záverečný koncert v znamení Dvořákovej veľkolepej kantáty

Posledný týždeň 66. ročníka festivalu Košická hudobná jar prinesie dve podujatia. Komorný koncert Večer slovenskej hudby a vokálno-symfonický koncert Dvořák: Svatební košile.

Sto rokov SOZA

Slovenská interpretačná špička – huslista Milana Paľa, klarinetista Martin Adámek a klaviristka Katarína Paľová sa predstavia v projekte Večer slovenskej hudby v utorok 24. mája o 19:00 v synagóge na Zvonárskej ulici. Komorný koncert je pripravený pri príležitosti 100. výročia Slovenského ochranného zväzu autorského (SOZA). V čarovnom prostredí synagógy odznejú diela Juraja Beneša, Antona Steineckera, Ivana Paríka, Jozefa Grešáka, Eugena Suchoňa, Róberta Kolářa, Miroslava Tótha a Jevgenija Iršaia. Tri skladby budú uvedené premiérovo. SOZA sa rozhodla zapojiť do podujatia Košická hudobná jar, pretože festival pravidelne v rámci svojho programu dáva priestor kvalitným slovenským autorom a interpretom.

REKLAMA
Zdroj: Košická hudobná jar

Huslista Milan Paľa je jednou z najvýraznejších osobností dnešnej hudobnej scény. Unikátnosť jeho hry je neprehliadnuteľná a odborná verejnosť ho právom radí medzi elitu svetových interpretov mladej generácie. Má za sebou veľké množstvo premiér skladieb súčasných autorov. V posledných rokoch sa predstavil na viacerých prestížnych pódiách v oblasti novej hudby. Je autorom rozsiahleho projektu nahrávok kompletnej slovenskej tvorby pre sólové husle Violin solo 1 – 5. Za tento počin získal niekoľko ocenení. Výsledkom dlhodobej podnetnej spolupráce s dirigentom Mariánom Lejavom je kritikou vysoko hodnotená nahrávka husľových koncertov Albana Berga a Karola Szymanowského so Symfonickým orchestrom Slovenského rozhlasu.

Milan Paľa
Zdroj: Košická hudobná jar

Klaviristka Katarína Paľová sa zameriava najmä na hudbu 20. a 21. storočia s akcentom na diela menej hrávaných či zabudnutých autorov. Premiérovala niekoľko skladieb slovenských autorov a uviedla množstvo diel zahraničných autorov v slovenskej či českej premiére. Ako sólistka i komorná hráčka účinkovala na viacerých pódiách a festivaloch na Slovensku a v Česku, venuje sa aj nahrávacej činnosti. V spolupráci s manželom Milanom Paľom nahrala albumy s tvorbou pre husle a klavír Samuila Feinberga, Leoša Janáčka, Valentina Bibika, Alfreda Schnittkeho a Pascala Dusapina (Pavlík Records).

Katarína Paľová
Zdroj: Košická hudobná jar

Klarinetista Martin Adámek napriek mladému veku rozvinul bohatú koncertnú činnosť, ktorá zahŕňa sólistickú, orchestrálnu i komornú tvorbu. Ako 19-ročný uspel na konkurze do prestížneho Ensemble Intercontemporain a zaradil sa tak medzi najsľubnejších klarinetistov svojej generácie. Zvíťazil na Medzinárodnej súťaži Leoša Janáčka a Clarinetto Concorso Carlino. Ako etablovaný interpret súčasnej hudby má na svojom konte množstvo premiér. Martin Adámek spoluzaložil Alma Mahler Kammerorchester, špecializujúci sa na komorné úpravy symfonických diel 19. a 20. storočia. V roku 2019 bol členom poroty na Medzinárodnej súťaži Leoša Janáčka v Brne a v rovnakom roku sa stal držiteľom ceny Ľudovíta Rajtera. Vďaka tejto cene nahral v roku 2020 svoj debutový album s názvom Unity.

Martin Adámek
Foto: Boris Németh

Komorný koncert Večer slovenskej hudby sa uskutoční v utorok 24. mája o 19:00 v synagóge na Zvonárskej ulici.

Záverečný koncert KHJ: Dvořákove Svatební košile

Festival Košická hudobná jar uzatvorí veľkolepá kantáta Svatební košile od Antonína Dvořáka, ktorú uvedie orchester Štátnej filharmónie Košice pod taktovkou hlavného hosťujúceho dirigenta Zbyňka Müllera spolu s trojicou fantastických sólistov – sopranistkou Janou Sibera, tenoristom Jurajom Hollým, basbarytonistom Borisom Prýglom a Českým akademickým zborom. Vokálno-symfonický koncert sa uskutoční vo štvrtok 26. mája o 19:00 v Dome umenia. Kantátu Svatební košile op. 69 skomponoval Antonín Dvořák na text balady Karla Jaromíra Erbena zo zbierky Kytice. Dvořákovi sa podarilo k tejto pochmúrnej epickej básni vytvoriť tematicky stmelený trojdielny celok v súlade s obsahom textu. Poslucháčom sa tak dostáva mimoriadnej príležitosti prežiť Erbenovu baladu v hudobne zintenzívnenej podobe.

Zbyněk Müller
Zdroj: Košická hudobná jar

Na koncert pozýva dirigent Zbyněk Müller: „Dvořákova kantáta Svatební košile je v prvé řadě naprosto skvělé dílo. Neuvěřitelně kompaktní, sevřené, posluchače během pomalu se odvíjejícího úvodu nenápadně vtáhne a nepustí ho až do okamžiku, který je, byť již blízko k závěru, ústředním bodem celého díla, a sice dívčina modlitba k Panně Marii. Tady najednou víme, že ten horor celý dobře dopadne a domnívám se – při znalosti Dvořákovy religiozity – že právě tento duchovní rozměr Erbenovy balady byl důvodem, proč ze Svatebních košil není Dvořákovou rukou ‚pouze‘ symfonická báseň, jako v případě Vodníka, Polednice a Zlatého kolovratu, ale vrcholné vokálně instrumentální dílo. Není divu, že se těší velké oblibě u interpretů i posluchačů.“ 

Sólistka opery Národného divadla v Prahe – sopranistka Jana Sibera patrí k najvyhľadávanejším interpretkám lyricko-koloratúrneho odboru. Pravidelne vystupuje v roliach: Violetta (Traviata), Suzanna (Figarova svadba), Gilda (Rigoletto), Donna Anna (Don Giovanni), Lucia di Lammermoor, Júlia (Rómeo a Júlia), Ofélia (Hamlet), Liška Bystrouška, Terinka (Jakobín), Blaženka (Tajomstvo), Marienka (Predaná nevesta), Michaela (Carmen), Marie (Dcéra pluku) a mnoho ďalších. Je stálym hosťom Národného divadla moravskosliezskeho v Ostrave. Dvakrát bola nominovaná na cenu Thálie za rolu Ofélie a Violetty. Jana Sibera bola jedinou hostkou na profilovom CD Jonasa Kaufmanna (Decca).

Jana Sibera
Zdroj: Košická hudobná jar

Tenorista Juraj Hollý získal na Medzinárodnej speváckej súťaži Hans Gabor Belvedere vo Viedni mimoriadnu cenu, ktorá mu zabezpečila kariérny debut vo Viedenskej Kammeroper v roli Gernanda v Haydnovej opere Opustený ostrov. Počas pôsobenia v Lübecku zožal veľký úspech najmä ako Gróf Almaviva v Rossiniho Barbierovi zo Sevilly a Cassio vo Verdiho Otellovi. Po úspešnej premiére Dona Giovanniho stal členom ansámblu Národného divadla v Mannheime. Tu sa predstavil ako Vojvoda vo Verdiho Rigolettovi, Princ v Prokofievovej Láske k trom pomarančom, či Ernesto v Donizettiho komédii Don Pasquale. Juraj Hollý sa objavuje aj v Slovenskom národnom divadle (Gróf Almaviva, Don Ottavio, Ferrando) či v Košiciach (Roberto Devereux v rovnomennej Donizettiho opere).

Juraj Hollý
Zdroj: Košická hudobná jar

Basbarytonista Boris Prýgl je úspešným absolventom operného štúdia Bavorskej štátnej opery v Mníchove, kde sa doteraz predstavil ako Morales (Carmen), Ping (Turandot), Knieža Ottokar (Čarostrelec), Lovec (Rusalka). Na svojom konte má niekoľko víťazstiev v speváckych súťažiach, vrátane titulu absolútneho víťaza Medzinárodnej speváckej súťaže Antonína Dvořáka v Karlových Varoch. Bol finalistom súťaže Belvedere a Operalia Plácida Dominga a v 2019 získal Cenu v súťaži Stella Maris.

Boris Prýgl
Zdroj: Košická hudobná jar

Český akademický zbor Brno (ČAS) má šesťdesiat spevákov z radov študentov a absolventov všetkých brnianskych univerzít. Okrem interpretácie klasickej zborovej literatúry sa prezentuje aj ako teleso kantátového či oratórneho typu. Dirigentom a zbormajstrom Českého akademického zboru je od samotného založenia Michal Vajda, ktorý svojím citlivým prístupom a jasnou hudobnou predstavou dokáže svoj zbor priviesť k mimoriadnym umeleckým a pútavým výkonom, čo je pravidelne cenené nielen v rámci medzinárodných festivalov, ale aj častou spoluprácou telesa s profesionálnymi orchestrami, dirigentmi a sólistami.

Zdroj: Český akademický zbor Brno

Záverečný koncert 66. ročníka Košickej hudobnej jari – Dvořák: Svatební košile sa uskutoční 26. mája o 19:00 v Dome umenia.

Vstupenky na koncerty Štátnej filharmónie Košice sú v predaji cez portál www.navstevnik.sk, vo vstupenkovej pokladnici Domu umenia od pondelka do štvrtka (10:00 – 12:00, 14:00 – 17:00) a hodinu pred podujatím na mieste jeho konania.

Zdroj: Košická hudobná jar

Štátna filharmónia Košice

Štátna filharmónia Košice (ŠFK) bola založená v roku 1968 ako druhý profesionálny symfonický orchester koncertného typu na Slovensku. Prvý koncert novovzniknutého telesa sa uskutočnil v apríli 1969 pod vedením vtedajšieho šéfdirigenta Bystríka Režuchu. Orchester Štátnej filharmónie Košice tvorí viac než 80 profesionálnych hudobníkov, ktorí koncertujú nielen doma, ale aj v zahraničí. Od svojho vzniku koncertoval orchester ŠFK na významných medzinárodných hudobných festivaloch a v dôležitých kultúrnych centrách. Ako prvý slovenský symfonický orchester sa predstavil v USA.

WEB | FB STRÁNKA

Pridajte komentár