EAST MAG
Foto: Archív R.B.

Kariérny kouč: Niekedy nestačí človeka ťuknúť, musím ho sotiť

Ešte stále ste nenašli svoju vysnívanú profesiu? Trápite sa zacyklení v práci, ktorá vás nenapĺňa? Práve kariérny kouč pre vás môže byť tým správnym riešením. René Barvirčák pracuje s klientmi aj dlhé roky a pomáha im osvetľovať tie časti mysle, ktoré by ich bežne ani nenapadlo riešiť. Za najťažšiu považuje prácu s egom a zažitými vzorcami správania.

Čo presne zahŕňa funkcia kariérneho kouča? Pomáhate človeku zvoliť si to pravé zamestnanie?

REKLAMA

– Nepomôžem mu zvoliť si ho, samotné rozhodnutie je na každom z nás. Ale sprevádzam ľudí rozhodovacím procesom, identifikujem silné a slabé stránky. Zisťujem, na čo človek má predpoklady, aký druh práce by mu vyhovoval, ako o sebe zmýšľa. Je to proces sprievodcu. Veľmi dôležitou súčasťou kariérneho poradenstva aj koučingu sú otázky. Otázkami ho dovedieme k tomu, aby sa zamyslel sám nad sebou, čo by vlastne chcel, aké sú jeho vízie, silné stránky, čo by chcel dosiahnuť, o čo sa môže oprieť a čo ho robí šťastným… A aby sa vybral tým smerom. Som presvedčený, že každý z nás tu má na zemi nejaké svoje poslanie. Základný a kľúčový krok je zadefinovať si, v čom som dobrý, čo je to moje a z čoho budem mať radosť.

Zrejme to nie je otázka jedného sedenia.

– Je to kontinuálny proces. A niekedy ozaj potrebujeme čas a občas i vek dozrieť, aby sme si sami uvedomili, čo vlastne chceme. Mnoho ľudí mení svoj život v štyridsiatke. Hovoríme tomu aj kríza stredného veku a Freud s Jungom to definovali ako obdobie, keď sa na seba vieme reálne pozrieť a zhodnotiť, v čom sme dobrí a na čo nemáme a neteší nás.

Kouč nedáva rady, nepoučuje… Vy vlastne musíte do človeka len tak ťuknúť a jemne ho nasmerovať.

– Ja by som to ani nenazval ťuknutím, lebo niekedy je to ozaj silné sotenie. Otázkami chcem primäť človeka, aby sa do seba ponoril na čo najdlhšie a aby bol k sebe veľmi pravdivý a autentický. Prirovnal by som to k svetlu baterky. Každý z nás vníma svet v určitom kuželi svetla a kouč osvetľuje rôzne oblasti, nad ktorými nás možno niekedy ani nenapadne zamyslieť sa. Vnáša svetlo do nepomenovaných vecí a neprebádaných oblastí.

René Barvirčák považuje za najťažšiu prácu s egom a zažitými vzorcami myslenia a správania.

A čo Vy? Aký máte ako kouč život? Viete to všetko aplikovať sám na sebe? Uľahčili ste si svoje vlastné bytie?

– To je krásna otázka a úprimne – ono niekedy je možno povrchný život pekný a ľahký… Myslím si však, že tu na svete sme preto, aby sme sa niekam posunuli a určite by som sa nechcel pozerať na svoj život spred dvadsiatich rokov a povedať si, tak ako to bolo predtým, tak je to aj teraz a nič sa nezmenilo. To určite nie. Niekedy je to náročné, je to veľmi bolestivá práca s egom a s našimi vzorcami správania a myslenia, čo sú naše železné košele. Ale výsledkom je dobrý pocit, že život je pekný tým, že ho máme vo svojich rukách a nič nie je dané. Môžeme objavovať sami seba a posúvať sa ďalej, napĺňať naše sny a vízie. A stále máme možnosť voľby…

Foto: Archív R.B.

Kto je väčšinou vaším klientom?

– Naša klientela je rôznorodá. Sú to zamestnanci veľkých nadnárodných korporátnych spoločností – ľudia z IT, obchodu či farmácie, ale aj štátnych inštitúcií, ministerstiev. Sú to obchodníci, manažéri, bežní zamestnanci, ktorí trávia veľa času pri počítači a v kanceláriách, ale aj ľudia, ktorí denno-denne intenzívne komunikujú so zákazníkmi, kolegami. Spektrum je rôzne.

Sú už v tomto Slováci otvorenejší? Keď prídu na kurz, trvá dlhšie, kým sa vám otvoria?

– Keď beriem do úvahy posledných dvadsať rokov, trend je veľmi pozitívny. Vidím, že ľudia cítia potrebu hľadať sa, rozvíjať sa, jednak v komunikačných nástrojoch, v myslení, aj v oblasti vzťahov. Môžem povedať, že ľudia sú stále otvorenejší, sú ochotní na sebe pracovať a využívať teóriu na sebe aj v praxi.

Máte od klientov po čase spätnú väzbu?

– Áno a je to pre mňa dôležité, lebo to mojej práci dáva zmysel. Samozrejme, robím aj jednorázové školenia, ale väčšinou pracujem s klientom kontinuálne, step by step. Máme teoretickú časť školenia, veľmi interaktívnu, potom nasleduje koučing, s obchodníkmi chodím priamo do terénu a vidím, ako reagujú v reálnych situáciách, alebo ako manažér reálne komunikuje na mítingu. Z toho si spravíme výstupy, dostanú spätnú väzbu a rozvíjame to, v čom sú rezervy. Je to kontinuálny proces a ja vidím, že klienti sa v priebehu mesiacov menia, mení sa ich myslenie, ich vnímanie a výsledky. A to je pre mňa veľmi silná spätná väzba.

Robíte kurzy po celom Slovensku?

– Áno, školenia organizujeme nielen na Slovensku, ale aj v zahraničí. Pozitívny vlyv majú najmä tréningy, ktoré sú mimo priestorov firmy, v nejakom peknom prostredí, kde sa ľudia uvoľnia, cítia sa príjemne a oveľa ľahšie sa nastavia na celý vzdelávací proces.

Koľko kontinuálnejší kurz trvá, aby mal zmysel?

Je to veľmi individuálne. Dôležité sú ciele, ktoré chceme dosiahnuť a intenzita celého procesu. My ľudia v sebe máme veľký potenciál, je škoda nevyužiť ho. Mám i klientov, s ktorými ako kouč pracujem roky a stále máme čo riešiť a rozvíjať.

Hlavnými prioritami, aby sme udržali svoj život v rovnováhe, by mala byť prázdna hlava a pohyb.

Máte vyslovene aj klientov z IT segmentu?

Áno, veľmi často pracujeme aj s ľuďmi z tejto oblasti. Práve títo klienti veľmi oceňujú naše školenia, lebo sami cítia, že potrebujú nájsť v práci zmysel, potrebujú sa nejakým spôsobom ventilovať. Nevedia sa dostať zo zacyklenia, a potom sú frustrovaní, nerobia prácu s radosťou, a to je zlý život.

Foto: Archív R.B.

Čo podľa Vás títo ľudia prioritne potrebujú, na čo by nemali zabúdať?

– Ľudia, ktorí pracujú v IT segmente, sú v prvom rade zahltení množstvom informácií… a popri tom sedia. Hlavnými prioritami, aby udržali svoj život v rovnováhe, by podľa mňa mala byť prázdna hlava a pohyb. Prázdnou hlavou myslím stav, kedy nemyslia, neanalyzujú, neštudujú. Keď to prirovnám k autu, ak s ním budeme stále jazdiť maximálnou rýchlosťou a nedáme ho po čase do servisu, dlho nám nevydrží. A takýto mentálny servis potrebuje aj naša hlava. Môžeme to nazvať meditáciou, mentálnym tichom, prítomným okamihom alebo stavom flow… cieľom je skľudniť myšlienky a dať nášmu mozgu čas na regeneráciu.

Keďže ste spomínali, že sa roky venujete bojovému umeniu, čo u Vás vlastne bolo skôr – bojové umenie a to ste aplikovali do sveta vzdelávania, alebo bolo prvé vzdelávanie a pôsobenie ako kouč, a to ste prepojili s bojovým umením?

Bojovým umeniam sa venujem od pätnástich rokov, počas vysokoškolského štúdia som sa začal venovať Wing Tsun a našiel som v tom takú hĺbku, že sa mi môžete venovať celý život. Dlhé roky som pracoval v korporátnych spoločnostiach na manažérskych a obchodných pozíciách a popri som sa venoval Wing Tsunu. Po čase som si uvedomil, že princípy a stratégie z bojových umení využívam aj v bežnom živote a v bežnej komunikácii. Napríklad ako nebyť nátlakový pri rozhovore, ako vedieť prijať názor toho druhého s rešpektom, ako jasne vytýčiť hranice, ako energiu súpera využiť pre svoj prospech… Bolo pre mňa prekvapením zistiť, že to všetko funguje nielen v bojovej a fyzickej, ale aj v komunikačnej a vzťahovej rovine.

Kde prebiehajú tréningy Wing Tsunu a kde sa ľudia môžu informovať?

– Wing Tsun je efektívny bojový systém, ktorý vyvinula žena a s rafinovanosťou využíva všetky fyzikálne a geometrické možnosti tela, aby odviedlo vyskytujúcu sa silu útoku. Takto je aj fyzicky slabším osobám umožnené efektívne sa brániť. Tréningy sebaobrany prebiehajú kontinuálne v priebehu roka na celom Slovensku – zoznam škôl s tréningovými dňami a časmi môžete nájsť na stránke www.emaa.sk. Jednotlivé školy organizujú aj jedno-dvoj mesačné kurzy reálnej sebaobrany, dokonca špeciálne aj pre ženy, ktorých záujem o sebaobranu v poslednej dobe rapídne rastie. Keď už hovoríme o prepájaní bojového umenia a bežného života, tak inštruktor z košickej Wing Tsun školy Branislav Fecko vytvoril 2-mesačný kurz práve na túto tému. V tomto kurze si viete prakticky vyskúšať ako princípy bojového umenia Wing Tsun fungujú nielen v boji, ale aj v bežnom živote.

Pridajte komentár