EAST MAG
Foto: Archív Z. Širokej

Spisovateľka Zuzana Široká: Na monitor mi klopú draci i víly

Jej romány ako Jabloňové lásky, Černicové dievčatá či Tiene bieleho orgovánu sú mimoriadne úspešné, jej tvorba unikátna. Láska k prírode a poézii z nej srší doďaleka. Miluje písanie vo všetkých podobách, najnovšie dokonca vytvorila knižku pre deti a ak jej víly či draci opäť zaklopú na monitor, určite ich neodoženie. Spisovateľka Zuzana Široká je poetická duša od hlavy až po päty.

Označujete sa za knihomoľku. Čo presne si pod tým vo vašom prípade máme predstaviť?

REKLAMA
  • Ženu, ktorá číta poéziu pri varení marmelády a podvádza Haratišvili so Zafónom.

Čítate všetko, čo pred vami neujde, alebo si skôr veľmi precízne vyberáte?

  • So many books, so little time. Kedysi moje oči priťahovalo všetko, na čom boli písmenká – rôzne žánre beletrie aj náučná literatúra, cestovný poriadok na zastávke, zoznam ingrediencií na obale od keksov, dokonca aj texty v učebniciach fyziky… Veľa mi to dalo, mnoho som sa naučila, no odkedy som dospelá, nanuky a sladkosti veľmi nejem, nechodím autobusom, nemučím sa fyzikou a vyhranil sa mi čitateľský vkus – teraz si cielene vyberám osvedčené autorky, vydavateľstvá a žánre, sledujem edičné plány, literárne médiá a výklady kníhkupectiev, no dám aj na názory kritikov a knižných influenceriek.

Kedy ste pochopili, že vytváranie príbehov je i vaša cesta?

  • Bolo to vo mne odjakživa. Odkedy si pamätám, rozprávala som súrodencom a sesterniciam rozprávky, vydávala rodinné noviny a hlásila sa na každej hodine slohu. Príbehy chodia za mnou samé, ja im iba dávam písmenkovú podobu a trochu im narovnávam kompozičnú a štylistickú fazónu.
Foto: Archív Z. Širokej

Ste poetická duša? Po prečítaní vašej tvorby to inak ani byť nemôže, no vnímate tak sama seba? Alebo máte i výraznú pragmatickú stránku osobnosti?

  • Poetika a pragmatizmus sa navzájom nevylučujú, kráčajú vedľa seba, niekedy ruka v ruke, občas jedna, občas druhá pobehne dopredu, povyskočí, zamáva krídlami. Alebo metlou, motykou, panvicou, rýchlostnou pákou, čerešňovou halúzkou…

Milujete prírodu, čo sa v textoch viac ako výrazne odráža a je to miestami až dominantné. Viedli vás k tomu od detstva alebo sa to stalo spontánne?

  • Keď bývate v jabloňovom sade, uprostred venca Slovenského rudohoria, keď starký od rána do noci počúva opery a popritom maľuje brezové háje zaviate snehom, keď nedele trávite v ihličnatom lese a letné prázdniny na lúke plnej margarét a klinčekov, asi nemôžete inak. Milujeme to, čo dôverne poznáme.

Pracujete ako marketingová manažérka – viete v práci skĺbiť svoje dve najväčšie vášne – knihy a prírodu – alebo je to úplne iný svet a tieto lásky si nechávate na voľné chvíle? Túžite občas byť “len” spisovateľka?

  • Snívam o tom, že sa mi jedného dňa podarí poskladať všetko do homogénneho, harmonického a zmysluplného celku – rodinu, knihy a písanie, prírodu, mačky, poéziu, feminizmus, spiritualitu, cestovanie, marketingové aktivity.
Foto: Archív Z. Širokej

Ktorú z vlastných knižiek máte najradšej? Prečo?

  • Mám rada všetky, každú trochu inak. Jabloňové lásky, napríklad, preto, že sú veľmi autentické. Mnohé postavy z nich reálne, miesta, v ktorých sa odohrávajú, som prechodila krížom-krážom.

A ktorú z knižiek iných autorov?

  • Obľubujem tvorbu ženských autoriek so silnými a výraznými ženskými postavami.

Po úspešných románoch ste sa posunuli aj k tvorbe pre deti. Čím je pre vás knižka Pilot Jonatán a bobuľové víly, ktorá vyšla vo Vydavateľstve Maxim, výnimočná?

  • Výnimočnosť Jonatánových príbehov vyzdvihli nádherné ilustrácie Radky Hrabovskej – hravé, roztopašné príbehy plné fantázie preniesla do akvarelov jasných farieb a mäkkých línií, jej zobrazenia jednotlivých rastlín, bylín, hmyzu a semien sú však veľmi realistické, akoby z klasického herbára, takže deti sa hravou formou naučia rozoznávať niektoré bylinky a poľahky si vytvoria vzťah k prírode a jej čarovnej liečivej sile.
Foto: Archív Maxim

Chytilo Vás to natoľko, že v tvorbe pre deti budete aj pokračovať, alebo to bol len jednorazový úlet?

  • Keď mi na monitor zaklopú víly, draky, pehavé dvojčatá alebo kolobežková banda, istotne ich neodoženiem.

Máte ako spisovateľka tajné sny?

  • Mám. Sú veľké a pracujem na ich splnení.

K čomu by ste prirovnali vôňu knihy?

  • Poznáte tú vôňu nových začiatkov? Šuchotavé iskrenie nepoznaných dobrodružstiev? Alebo spoľahlivú hrejivú vôňu jablkového koláča podľa rodinného receptu, ktorý ste piekli už tisíckrát a ešte tisíckrát budete…?

Zaujíma vás konkrétna slovenská spisovateľka či spisovateľ a ich knižné diela? Kliknite na sekciu Pre knihomoľov a prečítajte si zaujímavé rozhovory.

Pridajte komentár