EAST MAG
pokazený notebook
Zdroj: Shutterstock

Pokazený notebook? Preplatí vám ho poisťovňa. Má to však niekoľko pravidiel

Nečakané náhody vedia milo aj nemilo prekvapiť. Ako to už v živote býva, väčšinou si pamätáme len tie nemilé. Napríklad keď omylom vytopíme susedov, keď sa pokazí práčka alebo keď sa zblázni kávovar… Takéto poruchy môže kryť poistenie v domácnosti, ale čo ak máte vo vlastnom byte aj svoj office? 

Tento mesiac sme sa v Téme s odborníkom zamerali na to, či poistenie domácnosti kryje aj poškodenie počítača alebo notebooku. Článok vznikol za podpory portálu Medializuj.sk, prostredníctvom ktorého sme našli odborníkov, ktorí nám pomohli vyriešiť tento zapeklitý problém.

REKLAMA

Kryje poistenie domácnosti pokazený notebook či PC? 

Poistenie domácnosti sa vzťahuje predovšetkým na spotrebiče. Notebooky či počítače patria do vybavenia domácnosti, takže sa na nich toto poistenie automaticky vzťahuje tiež. 

„V prípade, ak má klient poistenú domácnosť, tak aj táto technika je poistená. Podmienkou však je, že sa táto technika musí v čase poistnej udalosti nachádzať v byte, resp. v dome na uvedenej adrese, “ vysvetľuje Marián Baťovský, generálny riaditeľ poisťovne Colonnade.

Obliali ste svoj notebook kávou? 

Odborníci v poisťovníctve sa zhodujú v jednom. Notebooky a počítače sú priamo kryté poistením domácnosti, ak ste vyhoreli, vytopilo vás alebo vám domácnosť zničila iná živelná udalosť. 

„Potom sú tu ešte škody spôsobené chybou obsluhy. Napríklad vyliata káva na klávesnicu nového Macbooku, alebo pád notebooku zo stola na zem. Takéto škody vám poisťovňa môže preplatiť, ak máte doplnkové pripoistenie poistného krytia v domácnosti. V oboch prípadoch, teda či už ide o živelné škody na majetku, alebo chybu pri obsluhe, poisťovňa hradí buď náklady na opravu alebo náklady na výmenu nového počítača či notebooku,“ hovorí Baťovský z Colonnade

Vzťahuje sa poistenie domácnosti aj na firemnú techniku? 

Covid nás naučil pracovať z domu. Množstvo zamestnancov rôznych firiem má doma firemný notebook, počítač či inú techniku. Čo ak sa nešťastie prihodí vo chvíli, keď je nablízku práve majetok firmy, v ktorej pracujete? 

„V niektorých poisťovniach je možné kryť aj zariadenie, resp. techniku slúžiacu na zárobkovú činnosť, ale všetko závisí od konkrétnej poisťovne aj od konkrétnej poistnej zmluvy. Keďže podmienky sa v rôznych poisťovniach líšia, odporúčam záujemcovi obrátiť sa na skúseného finančného sprostredkovateľa, ktorý vie možnosti a krytie jednotlivých poistných produktov porovnať veľmi rýchlo a efektívne,“ dodáva na záver Mária Brezanská, odborníčka na neživotné poistenie FinGO.sk.

Viac zaujímavého čítania nájdete na www.indexmag.sk

Simona Ďurkovič

Pridajte komentár