EAST MAG
IT Valley v Kocke

IT Valley v kocke #4

Čo priniesol apríl v IT sektore na východe Slovenska? Prinášame vám súhrn aktivít, ktorým sa venuje Košice IT Valley.

Valné zhromaždenie klastra Košice IT Valley 

Začiatkom apríla sa uskutočnilo Valné zhromaždenie Košice IT Valley. Klaster spojil ľudí, ktorí majú rovnaký cieľ – budovanie funkčného a inovatívneho ekosystému IT firiem na východnom Slovensku. Tohtoročné Valné zhromaždenie bolo však výnimočné voľbou členov Správnej rady združenia na nasledujúce tri roky. 

Klaster Košice IT Valley má za sebou úspešný rok, v ktorom narástol počet členov, podarilo sa mu zorganizovať desiatky eventov, vybudovať interný tím zamestnancov, napísať vyše 30 článkov, zdvojnásobiť dosah na sociálnych sieťach a rozbehnúť viaceré pracovné skupiny. 

IT riešenie pre zelenšiu budúcnosť 

Môže IT sektor prispieť k udržateľnejšiemu spôsobu života? Samozrejme, že môže! Na túto otázku diskutovali počas biznis raňajok na Deň Zeme (22.4.2022) odborníci z košických IT spoločností Fpt Slovakia, Digital League a Deutsche Telekom IT Solutions Slovakia, ktorý bol aj partnerom projektu. Počas biznis raňajok predstavili tieto spoločnosti tri digitálne riešenia, ktoré prispievajú k udržateľnejšiemu spôsobu života. Diskusie sa zúčastnili zástupcovia rôznych odvetví – Martin Mudrák za mesto Košice, Juraj Sabol z U.S.Steel Košice a Radovan Šalitroš z Digital League.

Košickú Kunsthalle ovládli hackeri 

Mladí hackeri si počas aprílového víkendu v Hale umenia Košice navzájom zmerali sily v medzinárodnej súťaži Hack Kosice 2022. Tretieho ročníka sa zúčastnilo približne 150 študentov z rôznych krajín, 15 spoločností z IT segmentu a približne 50 mentorov.

Klaster Košice IT Valley podporilo Hack Košice aj aktívnou účasťou – 30 minútovým workshopom o Košickej akadémie softvérového vývoja. Projektový manažér Košice IT Valley Viktor Mitruk a študent Košickej akadémie softvérového vývoja Kristián Alexander Smolko odprezentovali základné informácie o akadémii vrátane praktických projektov, na ktorých pracovali naši študenti počas štúdia. Sme radi, že aj takouto cestou vieme prezentovať IT štúdium na východnom Slovensku.

Zdroj: Košice IT Valley

Projektové stretnutie Živé IT projekty 

Živé IT projekty sú vzdelávacím projektom spolupráce univerzít s priemyselnou praxou pod záštitou Katedry počítačov a informatiky FEI TUKE a združenia Košice IT Valley, ktorý funguje od roku 2015. V rámci Živých IT projektov študenti spolupracujú v 4-5 členných tímoch na reálnych IT projektoch po dobu 4 mesiacov (október-január) pod vedením expertov z praxe a univerzity.

Výstupom projektov je zvyčajne softvérový prototyp (napr. informačný systém, webové sídlo, mobilná aplikácia, cloudová aplikácia, iot aplikácia, inteligentné rozhranie, elektronická služba). Nezastupiteľnú úlohu v rámci Živých IT projektov majú mentori z firiem. Ako formu poďakovania a zároveň budovania vzťahov sme zorganizovali Živé IT projekty pivo, ktoré sa uskutočnilo 21. apríla 2022 v pivovare Hostinec. Obsahom stretnutia bola príprava ďalšieho ročníka Živých IT projektov, pripravované zmeny a networking.

Prvé riadky kódu s Košice IT Valley 

Mnoho žien sa ešte stále cíti v IT sektore nesebavedomo. Event Tvoje prvé riadky kódu, ktorý vznikol pod taktovkou Košice IT Valley vznikol pri príležitosti Medzinárodného dňa žien v IT.  Workshop tak priniesol mnohým ženám – začiatočníčkam aj mierne pokročilým možnosť vyskúšať si na vlastných prstoch, čo to znamená programovať, riadiť IT projekty. Event sa zameral predovšetkým na programovacie jazyky HTML/ CSS, PYTHON či SCRUM, ktoré sú v oblasti IT jednými z najžiadanejších na pracovnom trhu.

Hlavnou spíkerkou eventu bola Lenka Ivanková z Deutsche Telekom IT Solutions Slovakia. Lektorkami workshopov boli Zdenka Kováč z GlobalLogic, Amy Hriadelová z Green Fox Academy a Mirka Francová z Bart.sk.

Košice IT Valley

Klaster Košice IT Valley zohráva dôležitú úlohu vo vývoji IT odvetvia v košickom regióne. Združenie bolo založené v roku 2007 ako spoločná iniciatíva vzdelávacích inštitúcií, štátnej správy a popredných IT spoločností. V roku 2012 sa združenie pretransformovalo na klaster. V roku 2015 bol klaster certifikovaný na “Cluster Management Excellence Label GOLD” ako prvý v strednej Európe a je jedným z troch certifikovaných klastrov v oblasti informačných a komunikačných technológií. V súčasnosti má 83 členov.

komentár: 1