EAST MAG
Foto: Miriama Fenciková

Košická hudobná jar 2022: Piano Days & Mahlerov Titan

Druhý týždeň festivalu Košická hudobná jar (KHJ) prinesie formát PIANO DAYS a symfonický koncert MAHLEROV TITAN so sólistom Václavom Petrom a Štátnou filharmóniou Košice pod taktovkou Finnegana Downie Deara.

Na dvoch klavíroch

Súčasťou Košickej hudobnej jari je aj jeden z koncertov mladého festivalu Piano Days. Pozýva naň jeho organizátor Ivan Šiller: „Na to, aby sme rozozvučali klavír, potrebujeme struny, kladivká, ale najdôležitejší pri jeho rozozvučaní je klavirista. Ten má v rukách kľúč k hudbe. Keď počujete výborného klaviristu hrajúceho na výbornom nástroji, je to umelecký zážitok, na ktorý tak rýchlo nezabudnete.“

V Košiciach v rámci Piano Days vystúpia Ivan Buffa a Diana Buffa s dielami Chopina, Bergera, Podprockého, Bartóka, Debussyho, Mosera, Janulyté, Kmiťovej a Ravela. Podľa slov klaviristov môžu návštevníci objavovať medzi skladbami podobný kompozičný kontext a prepojenia medzi klasickou a súčasnou hudbou. Navyše, dve diela budú uvedené v svetovej premiére.

Ivan Buffa patrí medzi vedúce umelecké osobnosti na Slovensku. Od roku 2008 vedie úspešné hudobné teleso Quasars Ensemble. Jeho diela zneli na prestížnych festivalových pódiách, v roku 2007 získal Cenu Jána Levoslava Bellu za skladbu Rituál. S Quasars Ensemble prevzal aj najvyššie umelecké ocenenie na Slovensku – Krištáľové krídlo (2013). Nahral 10 CD s hudbou 20. storočia, uviedol viac než 100 slovenských diel, ako dirigent obsiahol ansámblový repertoár siahajúci od neskorého romantizmu, impresionizmu, neoklasicizmu a expresionizmu, cez povojnovú avantgardu až po najnovšie diela.

V druhej polovici koncertu sa k Ivanovi Buffovi pridá Diana Buffa – uznávaná špecialistka v oblasti komornej hudby. Popri sólistickej hre sa venuje najmä komornej a ansámblovej hudbe. Významné miesto v jej repertoári zaujíma súčasná hudba. Je spoluzakladateľkou súboru Quasars Ensemble, s ktorým sa predstavila na mnohých európskych pódiách.

Komorný koncert Piano Days sa uskutoční v pondelok 2. mája o 19:00 v Dome umenia.

Mahlerova symfónia pod taktovkou víťaza Mahlerovej súťaže

Druhý symfonický koncert v rámci Košickej hudobnej jari má niekoľko výnimočných momentov. Prvým je bezpochyby fakt, že veľkolepú Mahlerovu symfóniu Titan oddiriguje víťaz Mahlerovej súťaže 2020 – Finnegan Downie Dear. Britský dirigent je čoraz viac vyhľadávaný pre svoje mimoriadne hudobné umenie, ovládanie zložitých partitúr a intenzívne, vyzreté výkony. Je rovnako doma v opere aj v koncertnej sále. Medzi jeho posledné operné angažmány patrí debut v Kráľovskej opere v Covent Garden s titulom Alicine dobrodružstvá pod zemou. V minulosti už viedol aj orchester Štátnej filharmónie Košice a spolupráca to bola veľmi inšpiratívna. Gustav Mahler sa vo svojej prvej symfónii motivoval básňou Titan od Jeana Paula, predstavujúcou geniálnu bytosť, ktorá zatracuje samu seba. V diele sa skladateľ pokúšal vyjadriť filozofické, či doslova metafyzické myšlienky a skladbe dal pečať takmer extatickej atmosféry. Hudba symfónie je veľmi efektná a bezprostredná.

Sólistom v Haydnovom koncerte pre violončelo a orchester č. 2 D dur bude Václav Petr, koncertný majster violončiel Českej filharmónie. Je semifinalistom medzinárodnej súťaže Grand Prix Emannuel Feuermann a víťazom 70. ročníka prestížnej súťaže Pražská jar. Súťažnými úspechmi na seba upozorňoval už od detstva a má ich na konte neúrekom.

Koncert otvorí predohra Leonora III Ludwiga van Beethovena.Dosiahla obrovskú poslucháčsku popularitu, ktorú jej priniesol hlavne triumfálny záver, azda najefektnejší a najvzrušujúcejší z celej Beethovenovej symfonickej tvorby. 

Symfonický koncert Mahlerov Titan sa uskutoční vo štvrtok 5. mája o 19:00 v Dome umenia a platia naň aj sezónne abonentky A, AB a študentské abonentky.

Štátna filharmónia Košice

Štátna filharmónia Košice (ŠFK) bola založená v roku 1968 ako druhý profesionálny symfonický orchester koncertného typu na Slovensku. Prvý koncert novovzniknutého telesa sa uskutočnil v apríli 1969 pod vedením vtedajšieho šéfdirigenta Bystríka Režuchu. Orchester Štátnej filharmónie Košice tvorí viac než 80 profesionálnych hudobníkov, ktorí koncertujú nielen doma, ale aj v zahraničí. Od svojho vzniku koncertoval orchester ŠFK na významných medzinárodných hudobných festivaloch a v dôležitých kultúrnych centrách. Ako prvý slovenský symfonický orchester sa predstavil v USA.

WEB | FB STRÁNKA

Pridajte komentár