EAST MAG
košická hudobná jar

Košickú hudobnú jar 2022 odštartujú Quatuor Arod a Večer francúzskej hudby

Prvý týždeň Košickej hudobnej jari prinesie špičkové kvarteto Arod a symfonický Večer francúzskej hudby. Komorný koncert sa uskutoční v synagóge na Zvonárskej ulici v Košiciach v utorok 26. apríla o 19:00. Večer francúzskej hudby ponúkne skladby od Édouarda Lala, Julesa Masseneta a Ernesta Chaussona v interpretácii orchestra Štátnej filharmónie Košice (ŠFK) pod vedením šéfdirigenta Roberta Jindru. Massenetov klavírny koncert odznie v podaní Mareka Kozáka. Podujatie sa uskutoční vo štvrtok 28. apríla o 19:00 v Dome umenia. 

Komorne: Kvarteto AROD

Quatuor Arod vzniklo v roku 2013 a tvoria ho huslisti Jordan Victoria a Alexandre Vu, violista Tanguy Parisot a violončelista Jérémy Garbarg. V roku 2016 získalo teleso prvú cenu na Medzinárodnej hudobnej súťaži ARD v Mníchove, predtým na Medzinárodnej súťaži Carla Nielsena v Kodani (2015) a na európskej súťaži FNAPEC Concours (2014). V roku 2017 boli Quatuor Arod vymenovaní za „umelcov novej generácie BBC“ pre sezóny 2017 – 2019 a za ECHO Rising Stars pre sezónu 2018/2019. V posledných rokoch vystupovali v najväčších koncertných sálach vo Francúzsku i na celom svete, účinkovali na mnohých festivaloch a spolupracovali s renomovanými umelcami. Quatuor Arod nahráva exkluzívne pre značku Erato/Warner Classics. Ostatný album Schubert (2020) sa stretol s veľkým ohlasom verejnosti a kritiky. V Košiciach budú interpretovať Mozartove Sláčikové kvarteto č. 19 „Dissonance“ a Bartókove Sláčikové kvarteto č. 1.   

REKLAMA

Mozart & Bartók                                        

Mozartove Sláčikové kvarteto č. 19 je vskutku pozoruhodné. Jeho inovatívny, temný úvod nadchol a zároveň aj šokoval prvých poslucháčov a odvtedy nesie podtitul „Dissonance“. Úvodná hudba je naplnená zádumčivosťou a úzkosťou, je plná pulzujúcich momentov a akcentovaných plôch. Ako hovorí legenda, prvý vydavateľ dielo pôvodne vrátil Mozartovi späť s presvedčením, že obsahuje chyby. Disonantný úvod svedčí o Mozartovej vynaliezavosti, no zároveň ide o jeden z Mozartových najžiarivejších príkladov sonátovosti, ktorá sa rozvinie v triumfálnom súzvuku v tónine C dur. 

Bartókova hudba bola veľmi odlišná od známych modelov odvodených od Lisztových Rapsódií či Brahmsových tancov. Už v roku 1904 sa spolu so svojím priateľom, skladateľom Zoltánom Kodályom presvedčil, že „skutočnú“ maďarskú hudbu nenájde v kaviarňach či koncertných sálach v Budapešti, ale na vidieku, ktorý v nasledujúcich rokoch často navštevoval. Bartókov raný ľudový maďarský štýl dobre ilustruje práve Sláčikové kvarteto č. 1. 

Komorný koncert kvarteta Arod s dielami Mozarta a Bartóka sa uskutoční v utorok 26. 4. o 19:00 v synagóge na Zvonárskej ulici v Košiciach.

Symfonicky: Francúzska hudba s Marekom Kozákom

Prvý zo symfonických koncertov Košickej hudobnej jari otvorí šéfdirigent ŠFK Robert Jindra. Podujatie sa bude niesť na tónoch francúzskej hudby a v úlohe sólistu sa predstaví klavirista Marek Kozák. 

Pre českého popredného klaviristu Mareka Kozáka je typická neomylná technika, zmysel pre vyváženosť a gradáciu, bohatá paleta registrov, obrovská muzikalita a vnútorná pokora vo vzťahu k notovému zápisu. Na koncertné pódium vnáša noblesnú interpretačnú kultúru a poslucháčov si podmaňuje schopnosťou „predať s pokorou a bez veľkolepých gest to, čo chcel skladateľ vyjadriť“. V roku 2018 zvíťazil na Európskej klavírnej súťaži v Brémach, odkiaľ si priviezol tiež cenu publika. Na súťaži Pražskej jari v roku 2016 získal 2. miesto a ocenenie za interpretáciu súčasnej skladby. Mimoriadne nadanie prejavil Marek Kozák už vo veku štyroch rokov, kedy začal hrať na klavíri a neskôr aj na organe. Vystupuje s poprednými českými orchestrami a pravidelne koncertuje v zahraničí. 

Lalo & Massenet & Chausson

Opera Le roi d’Ys (Kráľ z Ys) pochádza od francúzskeho skladateľa Édouarda Lala. Dielo je inšpirované starobylou bretónskou legendou o potopenom meste Ys, hlavnom meste kráľovstva Cornouaille. Dej opery rozpráva príbeh dvoch kráľovských dcér – sestier zaľúbených do toho istého muža. To viedlo k ľúbostnej dráme a tragédii, keď sa mesto vinou jednej zo sestier navždy ponorilo do hlbín mora. Le roi d’Ys sa stala jednou z najúspešnejších francúzskych opier konca 19. storočia. 

Klavírny koncert romantického skladateľa Julesa Masseneta predstavuje menej známu stránku veľkého operného autora. Dielo v sebe spája virtuozitu a citlivosť, rafinovanosť i lyriku a nezabúda na „exotický“ nádych v záverečnej časti Airs slovaques, kde sa autor podľa vlastných slov inšpiroval prvkami slovenskej ľudovej hudby. Hudba koncertu je veľmi melodická a jej čarovná atmosféra predstavuje dokonalý príklad vzletnej farebnej francúzskej hudby z prelomu storočí.

Francúzsku hudbu druhej polovice 19. storočia zastupuje aj Symfónia B dur op. 20 od Ernesta Chaussona. Jeho jediná symfónia patrí medzi majstrovské diela. Pochádza z roku 1890, pričom autor ju venoval francúzskemu maliarovi Henrymu Lerollovi. Chausson v hudbe vytvára jemné, ale zároveň majestátne plastické zvukové obrazy a symfónia, ktorá sa začína dramatickým, priam tragickým úvodom, sa končí v jemných, svetlých farbách, čo dokazuje, aké precízne a majstrovské bolo Chaussonovo narábanie so symfonickou formou.

Symfonický koncert Večer francúzskej hudby sa uskutoční vo štvrtok 28. 4. o 19:00 v Dome umenia. Nakoľko je koncert presunutý z januára, platia naň aj sezónne abonentky A, AB.

Aktuálny 66. ročník medzinárodného hudobného festivalu Košická hudobná jar potrvá od 26. apríla do 26. mája 2022.

Štátna filharmónia Košice

Štátna filharmónia Košice (ŠFK) bola založená v roku 1968 ako druhý profesionálny symfonický orchester koncertného typu na Slovensku. Prvý koncert novovzniknutého telesa sa uskutočnil v apríli 1969 pod vedením vtedajšieho šéfdirigenta Bystríka Režuchu. Orchester Štátnej filharmónie Košice tvorí viac než 80 profesionálnych hudobníkov, ktorí koncertujú nielen doma, ale aj v zahraničí. Od svojho vzniku koncertoval orchester ŠFK na významných medzinárodných hudobných festivaloch a v dôležitých kultúrnych centrách. Ako prvý slovenský symfonický orchester sa predstavil v USA.

WEB | FB STRÁNKA

Pridajte komentár