EAST MAG
poistenie - prírodné živly

Aké poistenie kryje poškodenia na aute od prírodných živlov?

Jar so sebou síce prináša krajšie počasie, ojedinelé však nie sú silné búrky, vietor, krupobitie či dokonca záplavy. Ak patríte medzi tých motoristov, ktorí nemajú možnosť parkovať svoje auto v garáži, vystavujete sa riziku, že sa vaše vozidlo poškodí následkom vyčíňania prírodného živla. Môže ísť o malé škrabance či odreniny, ale aj o väčšie poškodenie na karosérii alebo rozbité okná. Či už to bude škoda za pár desiatok, alebo stoviek eur, nemusíte na to byť sami. Viete, aké poistenie vás v takejto situácii podrží?

Havarijné poistenie ako najlepšia istota

Ak máte novšie auto alebo aj staršie vozidlo prémiovej značky, vždy sa oplatí investovať do havarijnej poistky. Tá vykryje škody na vašom automobile, ktoré vznikli v rôznych situáciách a jednou z nich je aj živelná udalosť. Vozidlo tak bude spoľahlivo chránené nielen pri víchrici alebo povodni, ale napríklad, aj keď sa poškodí následkom zosuvu pôdy či lavíny, a tiež aj v prípade, že na neho spadne stožiar či príde k inej nešťastnej udalosti. Každá poisťovňa má zoznam živelných udalostí definovaný individuálne, zvyčajne sú však tieto zoznamy medzi jednotlivými poisťovateľmi veľmi podobné. Pri výbere havarijného poistenia si všímajte ešte aj výšku spoluúčasti, poistné limity a tiež územnú platnosť a výnimky z poistného krytia.

Pred živlom ochráni aj PZP

Majitelia starších vozidiel sa pri ochrane svojho vozidla pred prírodnými živlami môžu spoľahnúť na svoje povinné zmluvné poistenie. Je síce pravda, že tento typ poistenia auta kryje najmä zodpovednosť vodiča za škodu, ktorú spôsobil niekomu inému. Ku každému PZP si však môžete uzatvoriť rôzne doplnkové poistenia a jedným z nich je aj pripoistenie živlu. Rovnako ako pri havarijnom poistení, aj tu platí, že pri výbere je dôležité preštudovať si zoznam živelných udalostí, na ktoré sa vzťahuje. Tiež si všímajte výšku spoluúčasti, stanovené limity poistného plnenia a územnú platnosť daného pripoistenia a prípadné výluky.

Či už sa rozhodnete rozšíriť poistnú ochranu v rámci vášho PZP alebo si uzatvoriť havarijné poistenie, oba typy poistení si môžete uzatvoriť kompletne online. Využite porovnávacie kalkulačky od Netfinancie.sk, vďaka ktorým si spoľahlivo nájdete najvýhodnejšie poistenie auta. Ušetrite čas aj peniaze a poistite svoje auto proti živelným udalostiam ešte dnes.

Zdroj obrázka: bigstockphoto.com

Pridajte komentár