EAST MAG

Rast cien energií – vyhnete sa mu vďaka tepelným čerpadlám

Skokovo rastúce ceny energií ohrozujú finančnú stabilitu domácností naprieč Európou. Tie si nielenže priplácajú za elektrinu, zemný plyn či diaľkovo dodávané teplo, ale aj všetky položky nákupného košíka, do ktorých cien prenášajú rast cien energií výrobcovia aj obchodníci. Po desiatkach rokov pomyselného pokoja je inflácia vo vyspelom svete opäť hrozbou, ktorej sila navyše rýchlo naberá na  intenzite. Domácnosti a podniky tak intenzívne riešia, ako sa vyhnúť ďalšiemu zdražovaniu a ideálne aj nájsť nejaké úspory v rodinnom rozpočte. Jedna spoľahlivá možnosť tu pritom je…

Udalosti niekoľkých posledných mesiacov ukazujú, aké dôležité je včas vybrať vhodný zdroj energií. Ideálne taký, ktorý:

  •  ponúka stabilné dodávky bez ohľadu na aktuálne poveternostné podmienky,
  • nie je závislý na dodávkach paliva z regiónov so zvýšeným politickým rizikom,
  • je imúnny voči špekulantom na komoditných trhoch a trhu s emisnými kvótami,
  • je v súlade s politikou znižovania emisií skleníkových plynov,
  • je schopný spoľahlivo fungovať po dlhú dobu.
Zdroj obrázka: klikkipetra / Shutterstock.com

A práve takým zdrojom tepla, teplej vody a chladu sú tepelné čerpadlá. Aj preto dopyt po tomto zdroji tepla rastie od roku 2013, pričom teraz niektoré štáty Európy, rovnako ako Európska komisia na celoúnijnej úrovni, plánujú ešte masívnejšiu podporu ich rozšírenia.

Nejedná sa pritom o žiadny krok do neznáma. K prvému masívnemu rozšíreniu tepelných čerpadiel v Európe došlo v 80. rokoch minulého storočia, kedy čerpadlá začali v Škandinávii nahrádzať kotly na vykurovacie oleje. V uplynulej dekáde bolo v Európe inštalovaných zhruba 10 miliónov tepelných čerpadiel ročne, už dnes čerpadlá pokrývajú cca 8 % – 10 % dopytu domácností po teple naprieč kontinentom.

Doterajšie skúsenosti ukazujú, že tepelné čerpadlá sú spoľahlivým zdrojom lacného tepla, teplej vody a chladu. Aj v dobe dlhodobo podpriemerných cien energií, tepelné čerpadlá (konkrétne jednotky zem/voda) boli najúspornejším zdrojom tepla. Dnes, v čase skokových nárastov cien zemného plynu, uhlia, dreva, elektrickej energie, výkon tepelných čerpadiel vyniká ešte viac, viď kalkulačku na webe tzb-info.cz. S tepelnými čerpadlami teda znížite a dlhodobo udržíte nízke vaše náklady na energie.

Výhod tepelných čerpadiel sú si vedomí aj samotnej domácnosti, ktoré v súvislosti s vyššie uvedenými javmi na trhoch s komoditami začali vo zvýšenej miere dopytovať výmenu existujúceho zdroja tepla. Pokiaľ aj vy chcete, aby sa budúca sezóna niesla v duchu stabilných dodávok lacného tepla, začnite sa ešte dnes zaujímať o možnosti využitia tepelných čerpadiel vo vašej domácnosti.

Pridajte komentár