EAST MAG
hry
Ilustračné foto: Shutterstock

Ktoré videohry si už v Rusku nezahráte? Zoznam videoherných štúdií a ich sankcií

Nie je žiadnym tajomstvom, že západné spoločnosti sa neustále snažia obmedziť svoje pôsobenie na ruskom trhu, aby vyvolali v ľuďoch a v ruskej ekonomike vôľu ukončiť vojenský konflikt na Ukrajine. Táto snaha určite neobišla ani videoherný priemysel. V dnešnom článku ponúkame rýchly prehľad o tom, ku akým hrám sa v Rusku už gameri nedostanú.

Herné konzoly v problémoch

Jedna z prvých spoločností, ktorá uvalila na Rusko sankcie bol celosvetový gigant Microsoft. Táto firma však neuvalila sankcie len na videoherné príslušenstvo ako Xbox, ale úplne pozastavila všetky nové predaje v Rusku. Tento krok ohlásili už približne týždeň a pol po začatí konfliktu na Ukrajine, boli tak jednou z najiniciatívnejších spoločností.

REKLAMA

Netrvalo dlho a pridal sa aj iný globálny gigant, Sony Entertainment. Zo začiatku táto spoločnosť len odložila štart ich novej hry Grand Turismo 7, ale ako konflikt pokračoval, zastavila aj prevádzku ich PlayStation Store a odložila dodávky ich herných zariadení do Ruska. Sony tam však neskončilo, spoločnosť venovala 2 milióny dolárov na rôzne charity podporujúce ľudí na Ukrajine.

Ani Nintendo, veľký hráč na trhu herných zariadení, nelenil. Nezastavili predaj ako priamo protest proti vojne, avšak všetky ich online e-shopy sú v “maintenance móde” a neakceptujú žiadne platby v rubľoch. Sankcie tam však nekončia.

game days
Ilustračné foto: Shutterstock

Počítačoví rivali sa spojili

NVIDIA, Intel a AMD, 3 kľúčové spoločnosti na poli počítačového hardvéru, uvalili na Rusko podobné sankcie. “We are not selling to Russia” povedal hovorca NVIDIA. Rusko tak môžu čakať problémy s nedostatkom počítačov a počítačového hardvéru. Pozastavenie nákupov online sa však netýka iba hardvérových predajcov.

Videoherné spoločnosti držia krok

Activision Blizzard, tvorca svetoznámych hier ako Call of Duty, tiež pozastavil nákupy akýchkoľvek hier a platieb v hrách. Spoločnosť tiež podporuje charity, dorovnáva všetky príspevky na charity od jej zamestnancov v pomere 2:1.

So sankciami pokračovala aj spoločnosť EA (Electronic Arts), ktorá takmer ihneď po vypuknutí vojny odstránila všetky ruské a bieloruské tímy v ich vydaniach hier FIFA a NHL, avšak po dlhšej dobe konfliktu sa aj tento svetoznámy hráč chytil trendu blokovania nákupov. V Rusku si tak obľúbené športové hry už hráči nekúpia. Obmedzenie platí aj na virtuálne meny v samotných hrách.

Najťažšie útok na Ukrajinu znáša štúdio Ubisoft, vývojár napríklad hier Assassins Creed a iných, malo totiž v hlavnom meste Ukrajiny Kyjeve svoju pobočku. Štúdio vyplatilo všetkým zamestnancom v tejto pobočke výplaty dopredu a tvrdí, že poskytlo aj bonusové peniaze na zaistenie bezpečnosti svojich zamestnancov. Štúdio sa tam však nezastavilo. Ubisoft totiž do tohoto dňa pomáha charitám, napríklad príspevkom 200.000 eur Červenému Krížu a “Save the Children Ukraine”. Štúdio taktiež po vzore mnohých iných spoločností pozastavilo predaj hier v Rusku.

Aké známe hry sme tu ešte nevideli? Je to tak, ako povedal Alan Dewis, hovorca spoločnosti Take2 Interactive (ktorá vlastní Rockstar Games a 2K Games: “Na nedávne udalosti na Ukrajine pozeráme so znepokojením a smútkom. Pozastavujeme tak všetky predaje, inštalácie a marketingovú podporu pre Rusko a Bielorusko. Ku obľúbenému GTA sa teda noví hráči v Rusku nedostanú.

Rusi majú problémy hrať aj na mobiloch

Niantic, vývojár hry pokémon GO, sa pridal ku všeobecnému trhovému záujmu odrezať Rusko. Všetky hry od vývojára sa už stiahnuté z obehu v Rusku a aj hry, ktoré používali hráčovu polohu už ďalej nie sú funkčné.

Zrejme najúctihodnejší krok spravilo štúdio Epic Games, populárne pre svoj herný obchod a vývoj hry Fortnite. Na svojom Tweete uvidelo: “Ako reakcia na Ruskú agresiu voči Ukrajine, Epic Games pozastavuje všetky peňažné prevody a kúpy v Rusku a Bielorusku, avšak všetky komunikačné kanály zostávajú naďalej otvorené. Slobodný svet by mal vedieť necenzúrovane poznať pravdu.”

S podobným krokom pokračoval aj CD PROJEKT RED, poľský vývojár Cyberpunk 77 či Zaklínača, tiež pozastavuje všetky predaje v Rusku a Bielorusku.

Žiadna z týchto firiem však nezašla tak ďaleko ako Fínska firma SUPERCELL, v poli mobilných hier známa pre svetoznáme tituly ako Clash of Clans, Brawl Stars či Clash Royale. Firma nie len že pozastavila nákupy a služby, Supercell úplne ruší všetky Ruské servery na všetky svoje hry, hry sa tak nedajú ani len naštartovať. Žiadny mobilný hráč sa teda k obľúbeným titulom nedostane. Tento krok zbúra mnohé komunity na mnohých miestach v Rusku, ale Supercell tvrdí, že nechce, aby v takto vypätých situáciách hráči sedeli doma. Ak má byť pre firmu strata príjmu a komunity cenou za mier, sú ju ochotní podstúpiť.Iní lídri na poli mobilných hier zareagovali podobne.

hry
Ilustračné foto: Shutterstock

V jednotnej kritike predsa jedna výnimka

Spoločnosť za hrou Raid: Shadow Legends, Plarium, Rovio, tvorca Angry Birds, a dokonca aj spoločnosť Zynga, vývojár hry Farmville. Všetci pozastavujú prevádzku svojich serverov pre Rusko a Bielorusko. Mohli ste si všimnúť, že na tomto dlhokom zozname chýba jeden svetový gigant. Ak ste tipovali Valve a s jeho platformou Steam, hádate správne. Platforma Steam stále v Rusku funguje, avšak boli obmedzené predajné možnosti, keďže aj peňažná platforma PayPal zablokovala svoje pôsobenie v Rusku. Valve sa však ku konfliktu nijak nevyjadrilo.

Ako ovplyvnila vojna videohry, ktoré hráte? Myslíte, že sú kroky spoločností správne voči hráčom v Rusku? Napíšte nám!

Sebastián Hajdu

Pridajte komentár