EAST MAG
WRO

Medzinárodná súťaž World Robot Olympiad spojí mladých programátorov aj tento rok

Mladí programátori a nadšenci robotiky budú mať opäť možnosť ukázať svoje schopnosti v rámci obľúbeného podujatia  World Robot Olympiad. 2-3 členné tímy budú pod vedením skúseného mentora navrhovať LEGO roboty, ktoré riešia výzvy na súťažnom poli.

Tento rok sa World Robot Olympiad v Košiciach bude konať už po tretí raz. „V roku 2020 bola súťaž  kvôli covid pandémii zrušená a minulý rok sa uskutočnila len v online prostredí. Tento rok sa opäť súťaží prezenčne. Boli sme radi aj za vlaňajšiu skúsenosť, no cítiť ozajstnú atmosféru a motiváciu tímov naživo je úplne iné,“ hovorí Zoltán Hanesz z Nadácie Talentum Cassoviensis, ktorá stojí za touto súťažou.

REKLAMA
WRO

Hlavným organizátorom slovenského kola medzinárodnej súťaže je Edutus Slovensko, ktoré pripravilo podujatie s podporou Nadácie Talentum Cassoviensis. Odborným garantom súťaže je učiteľ Slovenska 2019 Angelika Hanesz.

Cieľom medzinárodnej programátorskej súťaže World Robot Olympiad je priblížiť mládeži prírodné vedy a prebudiť v nich záujem o štúdium v inžinierskych a informačných odboroch. Pod vedením odborného vedúceho – kouča súťažia 2-3 členné tímy, ktoré každý rok riešia iné úlohy. Na súťaži sa stavajú roboty s využitím  stavebnice LEGO®MINDSTORMS® alebo LEGO®Education SPIKE™.

S robotom na majstrovstvá sveta

Jednotlivé tímy môžu súťažiť v troch kategóriách – Elementary, Junior a Senior. Víťazi jednotlivých kategórií postúpia na majstrovstvá sveta, ktoré sa tento rok budú konať v nemeckom Dortmunde. 

Aby tím získal titul najlepších robomajstrov, je potrebné, aby ich robot prešiel niekoľkými prekážkami. „ Tohtoročné prekážky sú pre každú kategóriu iné. Pre najmenších bude hlavnou témou záhrada, kde robot bude musieť zvládnuť pokosiť trávu z LEGO kociek. V kategórii Junior bude témou záchranár. Skonštruovaný robot bude mať za úlohu pomôcť uhasiť oheň v továrni, prepravovať nebezpečné chemikálie a poskytovať záchranným zložkám informácie o polohe ľudí v továrni. Na seniorskom ihrisku bude robot v úlohe ošetrovateľského a transportného pomocníka v nemocnici, vysvetľuje organizátor podujatia. 

Okrem hlavného víťaza, ktorý pocestuje do Dortmundu majú organizátori pripravené ešte jedno prekvapenie. Z každej kategórie postúpi jeden tím na súťaž World Robot Olympiad Friendship Invitational, ktorá sa uskutoční v Balatonfürede ​​v Maďarsku. „Veríme, že obe trojdňové podujatia na medzinárodnej úrovni budú pre nadšencov robotiky veľkou motiváciou pre prihlásenie sa do slovenského World Robot Olympiad,“ dodáva na záver  Zoltán Hanesz.

Súťažné kategórie:

Tímy pozostávajúce z dvoch, maximálne troch členov môžu zabojovať v týchto kategóriách:

1. Elementary – od 8 do 12 rokov 

2. Junior – od 11 do 15 rokov
3. Senior – od 14 do 19 rokov 

Registrovať sa môžete do 8. mája prostredníctvom formulára, ktorý nájdete na www.wro.sk. World Robot Olympiad sa uskutoční 8. júna 2022 v priestoroch Univerzitného Vedeckého parku Technicom v Košiciach. 

Súťaž World Robot Olympiad Slovakia podporujú:

WRO


Pridajte komentár