EAST MAG
čipy

Prehĺbi sa kríza s čipmi ešte viac? Polovica neónu pre ne sa vyrábala na Ukrajine

V posledných rokoch sme boli svedkami krízy na trhu s mikročipmi. Jej dôsledkom bolo napríklad nesmierne zdražovanie grafických kariet, či výpadky v zásobovaní výroby mobilných telefónov či automobilov. Jedným z masívnych faktorov, ktoré spôsobili nedostatok čipov na trhu bola pandémia koronavírusu. Keď sa už zdalo, že s končiacou pandémiou sa vráti do normálu aj trh s čipmi, na obzore sa ukázal ďalší masívny problém – vojna na Ukrajine.

Pre výrobu týchto čipov je potrebný neón. Agentúra Reuters tvrdí na základe výpočtov firmy Techcet, že 45%-54% celovsetovo vyvážaného neónu za týmto účelom pochádza z dvoch ukrajinských firiem, Ingas a Cryoin. Obe tieto firmy zastavili prevádzku v dôsledku invázie ruských vojsk na Ukrajinu. Celosvetová spotreba neónu pre výrobu čipov sa odhaduje na 540 metrických ton ročne.

REKLAMA
čipy

Odhaduje sa, že tieto firmy by dokázali s uzavretou výrobou prežiť približne tri mesiace. Stále je tu však riziko vojenského poškodenia ich kľúčového majetku, nástrojov alebo prístupu k materiálom.

Výrobcovia čipov majú takisto niekoľkomesačné zásoby neónu, ktoré by mali do istej miery postačiť na zabezpečenie záložných dodávateľských ciest. Už teraz je ale jasné, že z dlhodobého hľadiska to bude mať na výrobu čipov negatívny dopad.

Pre porovnanie, podľa americkej komisie pre medzinárodný obchod ceny neónu v roku 2014 stúpli o 600% ako reakcia na vojenský konflikt na Kryme. Ak sa teda konflikt na východ od našich hraníc neupokojí, svet to pocíti.

Vojenský konflikt ovplyvnil aj ešport. Prečítajte si ako podporujú ešportové organizácie Ukrajincov postihnutých konfliktom a ako na to reagujú rôzne športové tímy.

Pridajte komentár