EAST MAG
IEM Katowice
Foto: FB IEM Katowice

V susednom Poľsku sa opäť odohral ešportový sviatok. Na Slovensku sa máme čo učiť

Fanúšikovia elektronického športu sa po dvojročnej pandemickej prestávke opäť zišli pri jednom z najväčších podujatí svojho žánru: IEM v Katoviciach. V susednom Poľsku sa každoročne stretnú desaťtisíce fanúšikov, aby sa pozreli na zápolenia tých najlepších tímov sveta. Katovická Spodek aréna sa nimi naplnila i tento rok.

Toto podujatie píše svoju históriu od roku 2013, odkedy nabralo na veľkosti i prestíži. V tomto ročníku mali zápasy v rámci IEM v Katoviciach celkovú sledovanosť takmer 30 miliónov napozeraných hodín. Finále tohto turnaja sledovalo v jeden moment viac ako 1,1 milióna divákov.

REKLAMA

Toto podujatie si vydobilo mediálnu pozornosť i napriek tomu, že v tomto čase bola pozornosť ľudí zameraná skôr na konflikt na Ukrajine. (prelinkovať)

V spojitosti s tým ale ukázala herná komunita pekné gesto tým, že poukázala na to, že ešport je miesto, v ktorom hráči hrajú so vzájomným rešpektom bez ohľadu na národnosť či iné faktory, ktoré sú vo svete často prostriedkom ku nepríjemným debatám. Tvárou tohto smeru boli i úradujúci majstri sveta z minuloročného Štokholmského šampionátu, NAVI s ukrajinsko-ruskou zostavou.

Úspech tohto podujatia je podčiarknutý i faktom, že tohto roku nenieslo titul svetového šampionátu. Napriek tomu sa umiestnilo v TOP 5 najsledovanejších CS:GO turnajoch sveta, pričom je už teraz najúspešnejším “nemajstrovským” turnajom.

Fakt, že sa Katovice stali pre mladých ikonou práve vďaka turnajom vo videohrách je pre nás, Slovákov zaujímavý aj tým, že sa Katovice nachádzajú len 100 km od slovenských hraníc. Celosvetovo populárne podujatia sa teda dajú organizovať nie len v Číne či na ďalekom západe, ale aj tu, v strednej Európe.

Foto: FB IEM Katowice

Že by sa podarilo niektorému podujatiu na česko-slovenskej scéne preraziť do zahraničia znie zatiaľ skôr ako science-fiction, potenciálne vie však motyka vystreliť u viacerých. Môže sa to podariť napríklad PLAYzonu so svojimi Majstrovstvami ČR, na ktoré sa bude dať kvalifikovať aj prostredníctvom Bratislavskej kvalifikácie na začiatku apríla.

Na svetovú scénu sa už podarilo dostať i slovenskému organizátorovi Republeague, ten však doposiaľ robil len online turnaje. Sieť turnajom v Česku a Slovensku je však omnoho bohatšia. Niekoľkoročnú tradíciu majú Bratislvské Y-Games, Košický Gamefair, Ostravský Ovachamp či Žilinská UNIZA Masters. Všetko sú to podujatia, na ktorých sa komunita hráčov vždy zjednotí na jednom mieste, strávi nejaký čas u organizátora s tým, čo mu ponúkne on či jeho partneri a v spojitosti s tým zažije intenzívny zážitok, na ktorý bude spomínať.

Pre každú značku, ktorá je spojená s takým podujatím sú živé podujatia skvelou príležitosťou, ako spojiť silnú emóciu na týchto eventoch so svojim menom a príbehom. Aj v Česku a Slovensku je totiž záujem mladých o tieto podujatia viac ako veľký.

Pridajte komentár