EAST MAG

ŠFK pozýva na koncert bez covidových obmedzení: Piesne potulného tovariša v podaní Aleša Jenis

Kultúra sa konečne otvorila pre každého, no radosť z uvoľnenia covidových opatrení má trpkú príchuť. Myšlienkami i činmi sme pri Ukrajine a vyjadrujeme jej svoju podporu. Hudba však človeka presahuje, dokáže ho “objať” a dodať mu silu. Štátna filharmónia Košice pripravuje symfonický koncert SUCHOŇ – MAHLER – SCHUMANN pre všetkých milovníkov krásnej hudby bez obmedzení covidových režimov. Pod taktovkou Olivera Dohnányiho sa v doprovode orchestra ŠFK predstaví slovenský barytonista Aleš Jenis. Vo štvrtok 3. marca o 19:00 v Dome umenia. 

Nevyhnutnosť lásky

Piesne potulného tovariša začal Gustav Mahler písať na sklonku roku 1883 na svoju vlastnú poéziu. Impulzom k vzniku diela sa stala nešťastná láska mladého dirigenta Mahlera k speváčke Johanne Richterovej. Dielo predstavuje cyklus štyroch hlboko precítených, intímnych orchestrálnych piesní, ktoré zosobní barytón Aleša Jenisa. Svoje dojmy z Mahlerovej hudby a slov približuje spevák nasledovne: „Len naplnené srdce úprimnou a opätovanou láskou je schopné vnímať a užívať si krásy sveta. Ak človek lásku necíti, necíti sa byť milovaný, nedokáže žiť plnohodnotný a naplnený život.“ 

REKLAMA

Eugen Suchoň v cykle Horalská suita približuje mimohudobný obsah a okrem ľudovej hudby evokuje suita aj pestré zvuky prírody, hôr a lesov. 

Schumannova Symfónia č. 2 C dur je tak isto dielom, ktoré prináša obrovský emocionálny záber. V spôsobe narábania s hudobným materiálom voľne nadväzuje na Beethovenove symfónie.

Abonentný koncert A cyklu sa uskutoční pre všetkých záujemcov, a teda v režime Základ. Povolená kapacita je 500 miest. 

Oliver Dohányi

Info o koncerte: https://www.sfk.sk/podujatie/suchon—mahler—schumann-
Vstupenky online: https://www.navstevnik.sk/vyber-vstupeniek?eventId=1034701

Štátna filharmónia Košice

Štátna filharmónia Košice (ŠFK) bola založená v roku 1968 ako druhý profesionálny symfonický orchester koncertného typu na Slovensku. Prvý koncert novovzniknutého telesa sa uskutočnil v apríli 1969 pod vedením vtedajšieho šéfdirigenta Bystríka Režuchu. Orchester Štátnej filharmónie Košice tvorí viac než 80 profesionálnych hudobníkov, ktorí koncertujú nielen doma, ale aj v zahraničí. Od svojho vzniku koncertoval orchester ŠFK na významných medzinárodných hudobných festivaloch a v dôležitých kultúrnych centrách. Ako prvý slovenský symfonický orchester sa predstavil v USA.

WEB | FB STRÁNKA

Pridajte komentár