EAST MAG
štátne divadlo košice

Nabucco pre Ukrajinu!

Dnešné predstavenie (pondelok 28. februára 2022) Verdiho slávnej opery o slobode venuje Štátne divadlo Košice pre Ukrajinu.

“O mia patria sì bella e perduta! – Ó, moja vlasť, tak krásna a stratená!“ – znie verš z azda najznámejšieho zboru všetkých čias Va, pensiero z opery Nabucco Giuseppe Verdiho. Zbor Židov v babylonskom zajatí sa stal symbolom boja národov za slobodu a v 19. storočí bol tajnou hymnou zjednocujúceho sa Talianska.

REKLAMA

Dnes v 21. storočí sme, žiaľ, opäť svedkami vojny, militantnej agresie, nevýslovného utrpenia ľudí i hrdinského odporu hrdého národa, ktorý je naším bezprostredným susedom. Rozhodli sme sa preto venovať dnešné predstavenie Nabucca všetkým Ukrajincom a Ukrajinkám ako malý príspevok k tomu, aby ich vlasť nebola už nikdy “sì bella e perduta” – tak krásna a stratená.

Pred predstavením, ktoré začína o 19:00 v Historickej budove ŠDKE, zaznie štátna hymna Ukrajiny v podaní sólistov, manželov Myroslavy Havryliuk a Maksyma Kutsenka, ako aj Zboru a Orchestra Opery Štátneho divadla Košice.

tlačová správa

Pridajte komentár