EAST MAG
sebaláska

Sebaláska – ako veľmi máte radi samého seba?

Február sa nesie hlavne v ružovej farbe, aspoň ja to tak vnímam. Na začiatku mesiaca sme všetci riešili, ako a čím potešiť svoju drahú polovičku. Okrem toho, vo februári je aj týždeň manželstva. Takže tento mesiac sa ružovou a červenou farbou fakt nešetrilo. 

Ako spievala už Barbara Haščáková za mojich mladých liet, „láska má veľa podôb…“  Existuje láska k práci, láska k deťom či láska k domácim miláčikom alebo kvetom. A čo sebaláska? Máte sa radi? Ak áno, ako veľmi?

V súčasnosti sa o tejto téme dosť hovorí. Nie každý, kto tvrdí, že sa má rád, hovorí pravdu. Prečo je sebaláska v našom živote taká dôležitá a súvisí s komplexami, ktoré môžu prerásť do psychických chorôb a porúch? 

Sebaláska sa spája so sebavedomím. Verte mi, nejedna moja kolegyňa či kamarátka by povedala, že to moje sebavedomie je zamrznuté hlboko v permafroste na Sibíri. Možno je to kvôli môjmu pragmatickému až negatívnemu postoju k svetu a k sebe samej za to, čo som doposiaľ prežila. Možno som na seba len príliš tvrdá a nič, čo spravím, mi nepríde stopercentne výborné a chcem stále viac. Aj napriek pochvále. 

Zažili ste to už určite aj vy. Niekto vás pochváli za skvelú prácu, alebo povie, ako dobre dnes vyzeráte alebo vám pochváli nový kúsok odevu. A vy len mávnete rukou a beriete to ako samozrejmosť. Možno by sme mali konečne počúvať a oceniť, že nás niekto pochválil a potom to prijať ako fakt. Áno, spravil/a som fakt dobrú robotu. Ďakujem, tento sveter mi kúpil/a môj/ moja partner/ka.“  Možno práve v tom je ten fígeľ, uvedomiť si svoje stránky, ktoré nás robia jedinečnými. 

Nešetrite na sebe sebaláskou 

Na Instagrame v posledných dňoch začala túto tému propagovať aj standup komička Simona Salátová, ktorá pod svojimi postami hovorí o akejsi filozofii. Pre naše psychické zdravie je dôležité, aby sme sa prijali takí, akí v skutočnosti sme – zvnútra aj navonok. Aby sme si uvedomili naše pozitíva a naše nedostatky. Až potom, ako spoznáme a príjmeme naše plusy a mínusy, môžeme začať na sebe pracovať. Napríklad, aj na našej postave, aby sme boli zdravší, nie ľúbiví pre oči ostatných. Alebo začneme chodiť na školenia, aby sme v práci boli ešte lepší a zaslúžili si konečne to vysnívané povýšenie. 

Každý z nás má na sebe niečo, čo neznáša. Jednou z vecí, ktorú na sebe najviac nenávidím je, keď mnou začne lomcovať hnev. Uvedomujem si tento fakt a často mi je ľúto, ak vybehnem na niekoho, kto si to nezaslúži. S mojou asi najhoršou vlastnosťou som sa stotožnila, prijala ju a pracujem na jej odstránení.

Sebaláska je aj o budovaní vzťahu so svojím telom. Už dávno nežijeme v dobách, kde ženy musia mať miery 90-60-90 – našťastie. Aj napriek tomu nám falošné profily a vyfotošopované fotografie na sociálnych sieťach dokážu veľmi ublížiť. Na profile Simony som našla skvelú myšlienku: Nebudeš sa cítiť dobre v žiadnej látke, kým sa nebudeš cítiť dobre vo svojej koži.“ 

Skúsme na sebe začať hľadať pozitíva aj negatíva. Naše kladné stránky rozvíjajme a na negatívach pracujeme a premieňajme ich na plusy.

Téme sebalásky, sebavedomia či komplexov sa budeme v našom magazíne Indexmag.sk venovať tento mesiac o viac. 

Simona Ďurkovič

Pridajte komentár