EAST MAG
esport Slovensko

Nová ešportová aréna a ohlásenie nového formátu Majstrovstiev ČR za milióny

Rast CZSK ešportu aj v 2022

Československá ešportová scéna rastie každým rokom už nejaký ten čas. Tímy sa profesionalizujú, divácka priazeň narastá a organizátori vymýšľajú čoraz atraktívnejšie formáty s čoraz vyššími prize poolmi.

Už vo februári je jasné, že výnimka sa nebude konať ani v roku 2022. Najväčší československý organizátor PLAYzone totiž oznámil nielen koncept sezóny Majstrovstiev ČR v počítačových hrách, ale i novú ešportovú arénu v Prahe.

REKLAMA

Rok 2015 bol prvým rokom, kedy sa na československej ešportovej scéne začali vyplácať víťazi ešportových turnajov finančnou odmenou. 7 rokov neskôr sa prize pool najväčšej československej súťaže v populárnej FPS hre CS:GO vyšplhá na neuveriteľných 4 500 000 Kč, teda približne 185 000 eur.

Zároveň sa hrá o tzv. grand slam, ktorý sa udelí tímu, ktorému sa podarí vyhrať 5 z ôsmich vrcholových turnajov sezóny. Finančná odmena za splnenie tejto úlohy je 2 000 000 Kč (cca. 82 000 eur).

esport slovensko

Nový formát Majstrovstiev ČR v počítačových hrách

Pre rok 2022 sú takéto turnaje 4. V jari v Bratislave, v lete v online prostredí, v jeseni v novej Pražskej ešportovej aréne, o ktorú si bližšie predstavíme v tomto článku. Veľké finále sezóny sa uskutoční už tradične v brnianskom výstavisku. Z každého z týchto turnajov postúpi víťaz do prestížnej medzinárodnej ligy pod hlavičkou ESL, Blast alebo V4 Future Sports Festivalu.

Na všetkých turnajoch sa predstaví celkovo 8 tímov. Prvé tri z nich budú obsahovať 2 pozvánky pre najlepšie československé tímy, 2 pozvánky pre zahraničné tímy a 4 postupujúcich z uzavretej kvalifikácie.

Tá má takisto 8 miest. 4 vyhradené pre 3.-6. miesta v rebríčku česko-slovenských tímov a 4 pre víťazov otvorených kvalifikácií. Do finálového MČR turnaja v Brne postúpi celkovo 8 najlepších česko-slovenských tímov sezóny.

Ešportová aréna má zastrešiť česko-slovenskú scénu

Vodafone PLAYzone aréna bude zas novým priestorom, v ktorom sa má ešport zachytiť. Verejnosti tam bude dostupné veľké množstvo herných počítačov či konzol, ešportový bar a podobne.

Pre amatérske tímy je to priestor pre prenájom priestorov a teda možnosť organizovania takzvaných bootcampov. Medzi profesionálnymi tímami sú bootcampy populárne pre možnosť tréningu i teambuildingu svojich hráčov.

Pre organizáciu PLAYzone tam zas bude dostupné profesionálne vysielacie štúdio. Bude z neho vysielať živé prenosy z turnajov či už na domácej, alebo aj zahraničnej scéne.

Okrem CS:GO by sa Majstrovstvá ČR v počítačových hrách mali odohrávať aj v hrách PUBG, League of Legends, Hearthstone a FIFA.

Generálnym partnerom týchto projektov je stávková spoločnosť Tipsport, ktorá bola doteraz spájaná najmä s Tipsport Cool Ligou. Tá vo svojej forme zaniká a spája sa s brandom MČR. Celková investícia do novej arény a formátu MČR by sa dala odhadovať na milióny nie len českých korún, ale i eur.

Rast ešportového odvetvia vo svete i u nás, v Česku a Slovensku je nezvratný. Dôkazom je i odvaha partnerov a organizátorov naďalej posúvať kvalitu i veľkosť svojich turnajov.

Ešportová scéna však nie je len o jednom organizátorovi. Dôležitá bude totiž i reakcia konkurencie, ktorá zastrešuje či už profesionálnu, ale i amatérsku scénu v počítačových a mobilných hrách. O tom, ako sa jej v tom bude dariť, budeme samozrejme i naďalej informovať.

komentár: 1