EAST MAG

Kamenný obklad v kuchyni 

Kameň je veľmi vhodný materiál pre obklady interiéru používaný už stovky rokov.Hodí sa však aj do vašej kuchyne? Nebude náročná jeho údržba? Poradíme vám, ako zariadiť, aby sa z vášho kamenného obkladu nestala nočná mora. Vďaka našim tipom si dokážete vybrať do vašej kuchyne vhodný kamenný obklad bez toho, abyste sa museli báť jeho neľahkej údržby.

Všeobecne sa dá povedať, že je množstvo vhodnejších materiálov na obklad kuchynskej linky. Na druhej strane, keď sa budete držať sedliackeho rozumu a vyberiete si správny typ kamenného obkladu, môže byť na údržbu rovnako praktický ako iné typy obkladov. Úplne najlepšie je siahnuť po veľkoformátových hladkých kamenných doskách. Tie vám zaistia úplne bezproblémovú údržbu a zároveň zaujímavý prírodný dizajn líšiaci sa od klasických keramických obkladačiek.

REKLAMA
Zivica Kerkez / Shutterstock.com

Okrem prírodného kameňa sa na kuchynské obloženie stále častejšie používa aj umelý kameň známy z pracovných dosiek. Oproti prírodnému kameňu má jednoduchší a modernejší dizajn, ktorý však stále prináša do interiéru čiastočný dojem prírodného materiálu, pretože sa v skutočnosti vyrába z drviny prírodného kameňa s pridaním živice.

Oleg Shvetsov / Shutterstock.com

Navyše majú dosky z umelého kameňa často lepšie technické vlastnosti ako menšia nasiakavosť, väčšia mechanická odolnosť a jednoduchšia spracovateľnosť. Obloženie z umelého kameňa sa skvele hodí do jednoduchých moderných kuchýň.

Alexandre Zveiger / Shutterstock.com

Pozor na klasický kamenný obklad

Keď sa povie kamenný obklad, väčšine z nás sa skôr než veľkoformátové hladké plochy vybaví klasická mozaika z menších kusov kameňa. V kuchyniach však tento typ nie je príliš využívaný, pretože u neho hrozí veľké riziko neľahkej údržby. Takýto obklad má totiž veľmi nerovný povrch a veľké množstvo škár, v ktorých sa môžu usadzovať nečistoty. Hoci existujú impregnačné prostriedky, ktoré majú takýto obklad ochrániť napríklad aj pred mastnými fľakmi, rovnako nikdy nedosiahnete tak ľahkú údržbu ako pri hladších typoch obkladov.

Derek Brumby / Shutterstock.com

Ak však napriek tomu túžite po rustikálnom dojme kamennej mozaiky, skúste ju napríklad v inkriminovaných miestach okolo sporáka ochrániť dodatočnými sklenenými doskami, alebo zvoľte aspoň diely s hladším povrchom a presnejšími rozmermi, ktoré umožnia menší počet tenších škár.

TIP: Ďalšou možnosťou ako sa vyhnúť nepraktickosti kamenného obkladu je jeho použitie na stene, ktorá susedí s kuchynskou linkou, ale nie je bezprostredne za ňou.

Klasický kamenný obklad sa skutočne horšie čistí, a preto nie je od veci skúsiť ho nahradiť vhodnou keramickou dlažbou. Na trhu je už veľký výber vydarených imitácií, ktoré dokážu navodiť atmosféru skutočného kamenného obkladu. Navyše je keramika ako materiál úplne vhodná na použitie v kuchynských priestoroch, pretože sa ľahko čistí a odolá aj pôsobeniu plynového sporáka, s ktorým majú iné obklady problémy. Okrem toho majú aj keramické obklady často príjemnejšiu obstarávaciu cenu.

Pridajte komentár