EAST MAG
ilustračná fotografia

Na celý svet sa díva(m) z domu

V súčasnosti môžeme takmer všetko vyriešiť z domu tak, ako to niekedy dokázal Jaro Filip cez okno. Za posledné dva roky sa naše životy a každodenné rutiny zmenili vplyvom pandémie koronavírusu. Niektorým len mierne, iným úplne od základov. Tento článok sa bude venovať najmä pracovnej stránke života. Mnoho firiem ponúka svojim zamestnancom benefit v podobe možnosti práce z domu. Majoritne ide o ľudí pracujúcich na počítači, nie nutne z oblasti informačných technológií. Za ostatný čas má s prácou z domova skúsenosť oveľa väčší počet ľudí, ktorým to charakter práce umožňuje. Pre Moniku sa doma začal nie len pracovný deň, ale celý pracovný proces v novom odbore.

Kde teda pracuješ, Monika?
Pracujem pre medzinárodnú spoločnosť Accenture, ktorá sa pohybuje v oblasti IT a na trhu vystupuje ako konzultant firiem rôznych veľkostí. Moja náplň práce je migrácia väčších objemov dát zo starého systému do nového, do Salesforce. Dáta, ktoré dostaneme, v prípade potreby upravujeme podľa požiadaviek klienta či nárokov systému a migrujeme.  

REKLAMA

Ako dlho pracuješ na tejto pozícií? Ako si sa k nej dostala?
V Accenture pracujem práve jeden rok. K práci som sa dostala cez občianske združenie Aj Ty v IT. Toto združenie ponúka kurzy ženám rôzneho veku, teda sú určené pre dievčatá študentky, dospelé ženy, ale aj dámy v rokoch. Ceny kurzov sú o niečo nižšie, než ceny certifikovaných školení. Z môjho pohľadu to preto bola a aj je skvelá voľba, kde začať. Dokonca pre ženy to môže byť aj taká skúška či ich práca v IT bude baviť. Toto združenie je sčasti financované aj firmou Accenture, okrem iných. Vďaka tomu združenie posiela životopisy absolventiek kurzov sponzorujúcim spoločnostiam – ak si to účastníčky prajú. Ja som túto možnosť využila a vyšlo to!

Študovala si teda niečo iné?
Mám inžiniera z ekonómie. V mojom živote sa pravdepodobne ekonómia asi ani nemala vyskytnúť. Aj na výšku som šla skôr z dôvodu, že som nevedela kam. Nebola to voľba typu “Áno, toto chcem”. Výšku som v podstate preliezla vcelku s dobrými známkami. Z bakalára mám dokonca červený diplom, ale nebolo to o tom, že po ňom idem. Moja stratégia bola: “nauč sa tak, aby si preliezla na prvýkrát a nemusela opakovať”, “choď na skúšku, prejdi a užívaj si zvyšok skúškového obdobia”. Dnes si však uvedomujem, že zatiaľ čo na dane a účtovníctvo som neskutočne nadávala, iné predmety mi dali do života užitočné informácie, či iný pohľad na vec. Čiže u mňa IT bolo skôr ako vykúpenie z nie veľmi šťastnej cesty.

Spomínala si, že absolventky kurzu boli predstavené viacerým spoločnostiam. Prečo si si vybrala práve Accenture?
O tejto firme som počula už v Prahe počas štúdií. Zamestnanci si túto firmu obvykle chvália. O tejto firme sa tiež hovorí, alebo aspoň ku mne sa tak donieslo, že má náročnejšie požiadavky na výber jej zamestnancov. Myslím, že aj to u mňa zohralo rolu. Taká menšia osobná výzva.

Ako prebiehal tvoj pohovor?
Pohovor prebiehal v čase obmedzených pravidiel, čiže z domu cez obrazovku. Mal dve časti, pohovor s HR personalistom a IT špecialistom. Personalista kládol zvyčajné otázky ako na iných pohovoroch, časť sa odohrávala v angličtine. IT špecialista mi kládol otázky ohľadom práce s databázami a nejaké jednoduché z programovania, ktoré z veľkej časti pokryl absolvovaný kurz (Jazyk SQL). 

Pohovor dopadol úspešne a ty si nastúpila do firmy… z domu?
Áno, z domu, zatiaľ som kancelárie mojej firmy nevidela. Môj bežný deň vyzerá dosť nezaujímavo. Cez deň pracujem za počítačom v teple domova, po práci sa snažím niekam vybehnúť aspoň na prechádzku, či si zacvičiť jogu, alebo doma niečo navariť, upratať… proste sa nejako hýbať, akokoľvek. Mne osobne takýto režim vyhovuje, ale uvedomujem si, že sú ľudia, ktorým práca z domu lezie hore krkom, pretože každý sme iný a máme inú potrebu socializácie. 

Poznáš svojich kolegov? Ako fungujete ako tím?
Kolegov z môjho tímu poznám len cez obrazovku. Máme tzv. ranné kávy (meeting o deviatej), na ktorých prítomnosť našťastie nie je povinná, ale chodila som tam viac menej pravidelne asi prvé štyri mesiace, aby som sa s tímom ako tak zoznámila. Na projekte, kde ma pridelili, pracujem iba s jedným zo svojich kolegov. Zatiaľ som naozaj spokojná, ale zároveň som zvedavá na štýl práce a prístup ostatných mojich kolegov. 

Tvojou doménou sú databázy, ale isto si sa stretla aj s inými oblasťami. Zaujali ťa nejaké technológie, jazyky, nástroje či služby, s ktorými by si chcela v budúcnosti pracovať?
Mala som kurz základov Javy. Samozrejme pracujem so Salesforcom, kde často musím komunikovať s deployment tímom, ale myslím, že najbližšie sa pustím do Javy. 

Korporátnym jazykom je u vás asi angličtina. Ja o tebe ale viem, že by si nemala problém ani s inými jazykmi, je to tak?
Ovládam španielčinu na vysokej úrovni, hoci nie na tej najvyššej. Pracovať po španielsky by mi problém asi nerobilo, ale na druhú stranu, španieli dobre ovládajú angličtinu. Naopak nemci majú radi ľudí, ktorí sa popri angličtine naučia aj ich jazyk, a preto si myslím, že takí ľudia sú viac žiadaní. Nemčinu však nemám na postačujúcej úrovni. 

Akú inú profesiu by si skúsila, ak by to s IT nebolo bývalo vyšlo?
Vždycky som si myslela, že zo mňa bude učiteľka matematiky. Pracovala som aj v jazykovej škole, kde som si mohla vyskúšať prácu učiteľky. Napriek tomu, že sa mi to páčilo, mala som pocit, že mi to berie až príliš veľa energie. Rozvíjať myslenie detí alebo mladých ľudí ma stále veľmi láka, ale myslím, že práca, keď za deň stretnete toľko ľudí, by ma dosť vyčerpávala. Dnes by som si možno vedela predstaviť profesiu ako dátový analytik. 

Neláka ťa vývoj alebo testing?
Testing ma celkovo neláka, myslím, že vývoj by ma bavil viac. Ale na oboje mám ešte príliš málo skúsenosti. 

Čo sa ti na práci v IT nepáči? 
Kazím si oči na obrazovke, v budúcnosti asi budem nosiť aj ja okuliare, hoci som sa tomu celkom úspešne doteraz vyhýbala. 

Myslíš si, že ti táto špecifická pracovná skúsenosť dala niečo, z čoho budeš môcť ťažiť aj v budúcnosti alebo naopak vnímaš viac nevýhod z nútenej práce z domu a cítiš sa byť ochudobnená?
Ako som spomínala, mne práca z domu vyhovuje. Určite ma to naučilo vedieť si oddeliť pracovný život od osobného, hlavne, keď sedím celý deň doma. Tiež to naučí väčšej samostatnosti. Ochudobnená by som sa možno mala cítiť o pracovné kontakty, ale osobne to nejako nevnímam. 

V mnohých firmách je príjemným zvykom poskytovať zamestnancom čerstvé ovocie. Vieš, ktoré zmizne ako prvé?
Tipujem hrozno alebo mandarínky.

To bol Monikin tip. My ostatní vieme, že sú to… Schválne, podeľte sa v komentári! A hneď potom si môžete prečítať ďalšie zaujímavé články o inšpiratívnych ľuďoch, ktoré nájdete tu.

Katarína Pančišinová

komentár: 1