EAST MAG

Knižnica Jána Bocatia pozýva na Osobnosti v školských laviciach

Akými žiakmi boli známi slovenskí športovci a ako spomínajú na svoje školské roky? Odpoveď prináša výstava z cyklu Osobnosti v školských laviciach vo Verejnej knižnici Jána Bocatia (VKJB). Knižnica, ktorá je kultúrnou organizáciou Košického samosprávneho kraja, ponúka výstavu z dielne Múzea školstva a pedagogiky. Výstava odhaľuje aj menej známe zaujímavosti zo života slovenských športovcov, ktorí sa počas svojej kariéry zaradili medzi svetovú špičku. Vodní slalomári bratia Hochschornerovci sa napríklad priznali, že sa na maturitu pripravovali počas majstrovstiev sveta. O spomienky sa podelil aj legendárny hráč Slovana a hokejovej reprezentácie Jozef Golonka, olympijský víťaz Matej Tóth, či plavkyňa Martina Moravcová. Výstava je prístupná od 2. do 28. februára v pobočke Knižnice Jána Bocatia na Terase na Triede SNP 48 (Biely dom).

Z cyklu Osobnosti v školských laviciach knižnica pripravila i výstavu o slovenských filmových režiséroch, ktorú si možno pozrieť od 3. do 30. marca v centrálnej požičovni knižnice Jána Bocatia na Hviezdoslavovej 5. Známi respondenti si zaspomínali na svoje začiatky, ktoré neboli vždy jednoduché. Oceňovaný režisér Juraj Jakubisko napríklad priznal, že réžiu išiel študovať nie preto, že chcel byť režisérom, ale preto, lebo nestihol odovzdať požadované fotografické práce. Chcel byť totiž kameramanom. Na časy v školských laviciach si zaspomínali aj režiséri Juraj Nvota, Martin Ťapák či Dušan Rapoš.

REKLAMA

Prezentačné bannery oboch výstav približujú osobnosti viacerých generácií úspešných športovcov i režisérov. Na školské spomínanie prijalo pozvanie sedemnásť režisérov  a trinásť športovcov.

Beseda z cyklu 1+1

Verejná knižnica Jána Bocatia vo februári pozýva aj na ďalšie zaujímavé podujatia.  Patrí k nim beseda z cyklu 1+1, na ktorú prijali pozvanie sinologička, autorka úspešnej knihy Mačací kožuch a ťava pri Čínskom múre Dominika Sakmárová a detská psychologička Barbora Sakmárová. Hovoriť budú nielen o živote v Taiwane, Číne či Južnej Kórei, ale aj o slovenskom folklóre, ku ktorému majú obe blízky vzťah. Beseda sa uskutoční vo štvrtok 3. februára 2022 o 17:00 v centrálnej požičovni knižnice na Hviezdoslavovej 5.

45. výročie pobočky na sídlisku Nad jazerom

Na 3. februára pripadá 45. výročie otvorenia pobočky Verejnej knižnice Jána Bocatia na sídlisku Nad jazerom. Jubileum si spolu s čitateľmi pripomenie tematickou výstavou, ktorá mapuje roky pôsobenia knižnice v jednej z najväčších mestských častí Košíc.  Dobové fotografie a články priblížia zaujímavosti z jej dejín. Návštevníci sa napríklad dozvedia, že v knižnici sa požičiavali aj magnetofónové kazety a fungovala tam aj videopožičovňa. VKJB výstavu symbolicky sprístupni počas výročného dňa v priestoroch na Uralskej 3. Počas štvrtka 3. februára sa môžu všetci čitatelia tešiť na mimoriadne „narodeninové“ bonusy.  Prvých 45 návštevníkov pobočky knižnice Jána Bocatia Nad jazerom dostane milé prekvapenie a tí, ktorí si prídu požičať knihy či zaspomínať, môžu počas celého dňa využiť zápisné zdarma, ako aj odpustenie poplatkov za upomienky.

tlačová správa

Pridajte komentár