EAST MAG
5 tipov, ako zvládnuť prvé mesiace s novým štvornohým prírastkom

Pripravte sa na príchod šteňaťa: 5 tipov, ako zvládnuť prvé mesiace s novým štvornohým prírastkom

Privítať v domácnosti malé chlpaté klbko je vždy vzrušujúci krok, ktorý so sebou však prináša aj veľkú zodpovednosť. Prvé mesiace sú pre vývoj a zdravie šteniatka najdôležitejšie, preto je potrebné sa poriadne pripraviť.

Pripravte adekvátny priestor

Šteniatku by ste mali spočiatku vymedziť určitý priestor, napríklad ohradenú časť miestnosti s pelechom, miskami na krmivo a pár hračkami, ktorý vyčistíte od akýchkoľvek potencionálnych rizík – žiadne elektrické káble alebo krehké veci, ktoré by mohol psík rozhrýzť a prehltnúť.

Nájdite kvalifikovaného veterinára

S týmto krokom neotáľajte. Veterinárny lekár vám dokáže pomôcť so základnými otázkami správnej starostlivosti a zdravia vášho psa. Poradí vám, aké sú najlepšie granule pre psov, aké dávkovanie v závislosti od fyzického stavu a výživových potrieb zvoliť, navrhne termíny očkovania, sterilizácie a podobne.

5 tipov, ako zvládnuť prvé mesiace s novým štvornohým prírastkom
Zdroj obrázku: Inna Skaldutska / Shutterstock.com

Poskytnite mu vyváženú stravu

Je dôležité, poskytnúť šteniatku v počiatočných fázach jeho života potrebné živiny na podporu rastu, vývoj orgánov a správne fungovanie telesných funkcií. Krmivo pre psov by malo obsahovať ľahko stráviteľné zložky bohaté na vitamíny, minerály a bielkoviny. Zdroj bielkovín by ste mali striedať, čím pomôžete zabrániť vyberavosti v dospelosti.

Nepodceňujte dentálnu starostlivosť

Viac ako 80% periodontálnych ochorení a zápalov ďasien sa vyskytuje o mladých psov do 3. roku života. Svoje opodstatnenie pri starostlivosti o chrup má aj výber krmiva. Potrava bohatá na enzýmy, s nízkym podielom sacharidov, pomôže predísť vzniku zubných ochorení. Vhodné sú aj kosti či rôzne hračky s drsným povrchom, ktorých obhrýzanie pomáha odstraňovať zubný povlak.

Postupne začnite s tréningom

Začnite šteniatko oslovovať menom, aby si zvyklo a reagovalo. Stanovte pravidlá – to, aké správanie si šteniatko osvojí teraz, bude neskôr už ťažké zmeniť. Psy sa veľmi rýchlo naučia rozoznávať signály rúk, preto si starostlivo premyslite, aký pohyb pri jednotlivých pokynoch urobíte. Nezabudnite na pochvaly a maškrty – sú efektívnejšie ako negatívne prejavy.

Pridajte komentár