EAST MAG
made in EGJAK Samuel Vladimír Sedlák
Zdroj foto: Samuel Vladimír Sedlák

Košičan predstavuje úsmevnú príručku pre úspešného gymnazistu

Na študenta sa nazerá ako na počítač, ktorý funguje nepretržite a musí zvládnuť aj 11 veľkých testov a školských prác za jeden týždeň a pri tom byť pripravený na náhodné skúšanie.

Keď sa pozriete na Samuela, príde vám ako klasický chalan súčasnosti. Študuje na vysokej škole, rád číta a rád bicykluje. Samo je o čosi iný, ako jeho rovesníci. Líši sa od nich minimálne tým, že v tak mladom veku už má na konte vlastnú knihu. Vyspovedali sme Samuela Vladimíra Sedláka, ako tento knižný počin vznikol.

REKLAMA

Prečo si sa rozhodol študovať psychológiu?

S touto otázkou som často konfrontovaný a zakaždým poviem to, že vždy som vedel, čo nechcem študovať. Taktiež, ak sa ma opýtate na moje najobľúbenejšie jedlo, vymenujem vám tie, ktoré nemám z duše rád. To znamená, že na štúdium psychológie som vždy nazeral ako na jednu z prijateľných možností podobne ako na štúdium žurnalistiky, a teda nie je nejaký explicitný dôvod prečo práve psychológia. Možno to bola prirodzená vec môjho nevedomia, ktoré za mňa rozhodlo. Freud by nám viac povedal.

Napísať knihu je veľká vec, čo ťa k tomu viedlo?

Dostať sa k písaniu knihy nie je ťažké a komplikované. Počas stredoškolských čias, študujúc na prestížnom Evanjelickom gymnáziu J. A. Komenského v Košiciach, som uvažoval nad tým, že jedného dňa by bolo užitočné napísať knihu, ktorá by ponúkala čitateľom pohľad na gymnaziálne vzdelávanie očami študenta. Napokon na začiatku vysokej školy som začal písať a písať, až z toho vznikla riadna predávaná kniha. Za vydanie vo veľkej miere vďačím sponzorskej spoločnosti ANTIK Telecom. Myslím si, že každý dokáže napísať dielo, lebo je to vcelku motivujúci proces. Ťažšie sa však kniha vydáva, preto veľa kvalitných diel končí len v počítači. Ak mám dať odporúčanie, píšte, zapájajte sa do literárnych súťaži a bombardujte vydavateľstvá svojimi rukopismi. Máte na to!

Môžeš nám ju priblížiť?      

Kniha sa volá Ako zvládnuť nielen Evanjelické gymnázium Jána Amosa Komenského – príručka každého úspešného gymnazistu. Už z názvu vyplýva, že sa jedná o beletrizovaný návod, ako zvládnuť  akékoľvek gymnaziálne štúdium a nezblázniť sa. Avšak v knihe sa zameriavam nielen na to, ako napríklad prejsť maturitou, ako zvládnuť angličtinu na úrovni C1 či nepodľahnúť stresu, ale taktiež na ten pravý študentský život. Preto kniha je písaná zábavným štýlom, plná humorných dialógov, reálnych príhod, zážitkov a samozrejme empirických usmernení. Je to skrátka knižný sprievodca, ktorý by mal záujemcovi o gymnaziálne štúdium ponúknuť oddych, zábavu ale taktiež cenné rady a tipy ako na to. Kniha je navyše spracovaná tak, že sa dá naozaj čítať od ktorejkoľvek kapitoly a to vďaka štruktúre pozostávajúcej z hlavných častí a medzihier. Tým som sa snažil čo najviac priblížiť mladšej generácii. Samozrejme, aj gymnazisti, rodičia či učitelia v nej nájdu to svoje.   

Čo ťa inšpirovalo k jej napísaniu?

To, ako je aktuálne vzdelávací systém zle nastavený. Veľa ľudí si myslí, že dnešná generácia to má oveľa ľahšie. Realita je však iná. Na študenta sa nazerá ako na počítač, ktorý funguje nepretržite a musí zvládnuť aj 11 veľkých testov a školských prác za jeden týždeň a pri tom byť pripravený na náhodné skúšanie. Potom sa netreba diviť, že jeden študent od stresu odpadáva, druhý ma hypoglikemické stavy, tretí úzkostné poruchy a podobne. Som študent psychológie a napísanie takejto knihy bola cesta ako poukázať na daný problém a ľuďom zatiaľ ako kamarát pomôcť (ešte veľa rokov bude musieť ubehnúť, aby som mohol pomôcť ako odborník).

Máš v pláne venovať sa písaniu viac, prípadne premýšľaš nad ďalšou knihou?

Nosím v mysli jeden námet na knihu, ktorou by som chcel apelovať na trh s bielym mäsom. Pôjde však o beletriu a tá si vyžaduje čas a priestor na kreativitu. Ním teraz veľmi nedisponujem. Možno v budúcnosti.  

Na jednom internetovom kníhkupectve má tvoja kniha veľmi pekné recenzie, ako to vnímaš?

Pochvala má pozitívny vplyv na ľudskú psychiku. Som rád, že sa kniha ľuďom páči, vážim si to. Je to pre mňa záväzok napísať ďalšiu knihu ešte lepšie. Uvítam však aj konštruktívnu kritiku. Tá posúva človeka tiež vpred.

Tvoja kniha má podnadpis, “Príručka každého úspešného gymnazistu” aký si bol študent/gymnazista?  

Bol som študent, ktorý si dal záležať na odvedenej práci a dalo sa na mňa spoľahnúť. Keď som si stanovil cieľ, tak sa mi ho aj podarilo dosiahnuť. Nehodnotil by som sa však nejako špecificky. Samozrejme, mál som a stále mám aj negatívne vlastnosti, ale vcelku som bol jednoducho Samo, ktorý bol sám sebou. 

Zdroj foto: Samuel Vladimír Sedlák

 Čo by si chcel rád robiť po skončení univerzity?

Mám viacero plánov. Určite sa nechcem venovať len spisovateľstvu. Psychológia je prioritou v akejkoľvek podobe. Rozmýšľal som nad psychológiou športu či dopravnou psychológiou, dokonca aj o doktorandskom štúdiu, no vzápätí ma zaujal mentálny koučing tanečných párov, nakoľko som sa deväť rokov na súťažnej úrovni venoval tanečného športu. A možno by bolo fajn rozvinúť psychológiu tanca na území SR. A možno ma vietor zaveje úplne niekde inde. Nuž, to som celý ja. Čas ukáže. Som však vďačný, že môžem byť tam, kde som teraz.    

Simona Ďurkovič

Pridajte komentár