EAST MAG
Kravy a virtuálna realita

Slunce, seno a virtuálna realita. Farmár vybavil svoje kravy špeciálnymi okuliarmi

Simulácia letného poľa ustajneným kravám v zime zabezpečila farmárovi vyššiu dojivosť o 20 percent. Avšak, pohľad na kravy s okuliarmi na očiach, len aby pre človeka nadojili viac litrov mlieka je celkom smutný.

Podľa portálu kotaku.com, turecký farmár Izzet Kocak začal vybraným krvám nasadzovať súpravy, ktoré premietajú virtuálnu realitu. Nakoľko je jeho dobytok počas zimy uväznený v maštaliach, napadlo mu použiť virtuálnu realitu, ktorá kravám simuluje dokonalé zelené lúky a slnečný deň. Chcel zistiť, či sa dojivosť u kravy vďaka okuliarom zvýši.

REKLAMA
Prvé výsledky jeho experimentu sú pozitívne. Farmár používal virtuálnu realitu na dvoch kravách a ich produkcia mlieka sa podľa neho zvýšila z 22 litrov na 27 litrov mlieka denne. „Pozerajú sa na zelenú pastvinu a to ich emocionálne povzbudzuje, sú menej vystresované,“ vysvetlil Kocak. Chovateľ chce svoj experiment rozšíriť a plánuje kúpiť a nainštalovať ďalších 10 náhlavných súprav.
Kravy a virtuálna realita
Zdroj foto: kotaku.com

Virtuálnu realitu pre kravy testovali v Rusku

Náhlavné súpravy pre virtuálnu realitu boli prvýkrát testované pri Moskve na farme v Krasnogorsku. Farmári, veterinári a vývojári spolupracovali na tom, aby sa zaistilo, či sú pre kravy bezpečné.

Ako uvádza portál Interestingengineering, po nasadení náhlavnej súpravy odborníci uviedli, že u kráv došlo k zníženiu úzkosti a zlepšeniu celkovej nálady stáda.

Hardvér bol vyvinutý tak, že sa vzali okuliare pre virtuálnu realitu určené ľuďom a vytvarovali sa podľa špecifikácií hlavy zvieraťa. IT špecialisti potom vyladili farebnú paletu v softvéri tak, aby viac vyhovovala jedinečnému videniu zvieraťa.

Simona Ďurkovič

Pridajte komentár