EAST MAG
Darovanie krvi Šaca

Na Hematologicko-transfuziologickom oddelení v Šaci prevažuje darcovstvo skupiny A Rh pozitív

Situácia v zdravotníckych zariadeniach je vážna, a preto záleží na každej kvapke krvi. Nemocnica AGEL Košice-Šaca počas uplynulého roka vyzývala záujemcov, bez ohľadu na krvnú skupinu, aby prišli na Transfuziologické oddelenie na Poliklinike VA U. S. Steel darovať najvzácnejšiu tekutinu. Vďaka reakcii ochotných darcov sa situáciu so zásobami podarilo stabilizovať.

„Za rok 2021 evidujeme mierny nárast počtu darcov krvi, ktorých sme na Transfuziologickom oddelení zaznamenali 2845, pričom v roku 2020 ich bolo 2797. V prípade prvodarcov však ide o pokles. V roku 2021 hovoríme o 199 darcoch, v roku 2020 až o 258,“ vyjadrila sa manažérka dennej zmeny Hematologicko-transfuziologického oddelenia Nemocnice AGEL Košice-Šaca na Poliklinike VA U. S. Steel Mgr. Henrieta Horváthová.

REKLAMA

Pre zabezpečenie dostatočných zásob krvi sa uskutočnili aj viaceré akcie zamerané na darcovstvo. „Počas uplynulých dvanástich mesiacov sa realizovali dva mobilné odbery na Strednej odbornej škole Policajného zboru Košice, v rámci iniciatívy SOM TVOJA KRV, ZACHRÁNIM TI ŽIVOT prišlo na naše oddelenie 11 darcov plus traja prvodarcovia, Hutníckej kvapky sa zúčastnilo 63 darcov, z toho 3 prvodarcovia,“ vymenovala ďalej manažérka dennej zmeny.

Situáciu sa podarilo stabilizovať

„V prípade nedostatku krvi predvolávame darcov telefonicky. V roku 2021 bola opakovane, z dôvodu nedostatku krvi, medializovaná výzva k darcovstvu. Som veľmi rada, že darcovia zareagovali a boli ochotní prísť darovať krv na naše pracovisko. Dôkazom toho je aj skutočnosť, že v mesiaci november sme mali 183 darcov a v mesiaci december sme mali 290 darcov. Prevažuje darcovstvo A Rh pozitív. Vo všeobecnosti sú častejšie predvolávaní darcovia Rh negatívni, aj preto,  lebo v populácii je 15 % jedincov Rh negatívnych. Toho času máme dostatočné množstvo transfúznych liekov,“ dodala na záver Mgr. Henrieta Horváthová.

Ako a kedy je možné darovať krv?

Darovať krv môžu záujemcovia na Transfuziologickom oddelení Nemocnice AGEL Košice-Šaca každý pracovný deň okrem utorka, v čase od 6:30 do 11:00 hod. Odber je možné realizovať 14 dní po prekonaní ochorenia COVID-19 a po negatívnom kontrolnom výsledku AG alebo PCR testu. Odber sa môže uskutočniť najskôr 28 dní po kompletnom vyliečení pri bezpríznakovom priebehu ochorenia a nerealizovaní kontrolného AG alebo PCR testu. Po očkovaní vakcínou Astra Zeneca môže darca darovať krv 28 dní po prvej alebo 28 dní po druhej dávke. Po očkovaní  vakcínami Pfizer a Moderna je možné darovať krv 2 týždne po podaní prvej aj druhej dávky.

Darca, ktorý pracuje v zahraničí alebo býva v zahraničí a denne prechádza cez slovenské hranice, je vyradený z darovania krvi a jej zložiek do odvolania. Výnimku z vyradenia má darca: 14 dní po 2. dávke očkovania mRNA vakcínou; 28 dní po 1. dávke očkovania vektorovou vakcínou; 14 dní po 1. dávke očkovania mRNA alebo vektorovou vakcínou, ak bola 1. dávka podaná v intervale do 180 dní od prekonania COVID-19; s potvrdením o prekonaní ochorenia COVID 19 v období nie pred viac ako 180 dňami. Je vhodné, aby darca uvedené skutočnosti dokladoval.

tlačová správa

Pridajte komentár