EAST MAG
zálohovanie

Zistite všetko, čo by ste mali vedieť o zálohovaní PET fliaš a plechoviek

Od 1. januára sa na Slovensku píše nový príbeh. Zavedením zálohového systému plastových fliaš a plechoviek máme šancu stať sa krajinou bez voľne pohodeného odpadu z týchto produktov. Čo čaká spotrebiteľov, ako funguje celý systém a na čo by sme sa mali pripraviť? 

Zálohovanie fliaš sa týka takmer všetkých nápojov, ktoré sú balené v plastových fľašiach či plechovkách s objemom od 01, až 3 litre. Zálohovať budeme môcť len tie obaly, ktoré budú mať na etikete označenie Z. Tento symbol bude umiestnený v blízkosti čiarového kódu s textom ZÁLOHOVANÉ.

REKLAMA
zálohovanie

Na odbernom mieste za takéto fľaše dostanete 15 centov za 1 kus, nezáleží na tom, či vrátite plechovku alebo fľašu alebo či má zálohovaný obal objem 1,5 litra alebo 250 ml. Na tomto mieste budeme môcť vrátiť len nestlačené obaly, ktoré budú mať dané označenie. Obaly bez piktogramu nezáholujeme, tie budeme musieť stále vhadzovať do žltýcodpadkových nádob, ktoré sú na to určené. 

Peniaze za zálohované pet fľaše a plechovky budeme môcť minút len v predajni, kde sme dané obaly odovzdali.

Zdroj foto: https://www.slovenskozalohuje.sk/

Kde v Košiciach nájdem odberné miesta? 

Aj keď je táto myšlienka skvelá, nie v každom obchode bude fungovať. Prevádzky, ktoré majú rozlohu viac ako 300 metrov štvorcových sú povinné tieto obaly odoberať. Menšie obchody a prevádzky môžu zálohovať dobrovoľne. Na plastové obaly sú pripravené zálohomaty, v menších predajniach budeme môcť zálohovať pri pokladni, kde ich pracovník preberie. 

Mapa zapojených odberných miest bude zverejnená na webových stránkach www.slovenskozalohuje.sk a/alebo www.spravcazaloh.sk začiatkom roka 2022 a bude sa priebežne aktualizovať s počtom pribúdajúcich zapojených predajní.

Zdroj foto: www.spravcazaloh.sk/

Čo sa stane s vrátenými obalmi?

Vrátné obaly sa budú z obchodov prepravovať do triediaceho centra a odtiaľ poputujú na recykláciu. Z recyklovaného materiálu sa tak budú môcť vytvoriť nové fľaše či plechovky na ten istý účel. 

Zálohovanie a výnimky

Sme ešte len na začiatku. Takže zatiaľ môžeme zálohovať plastové fľaše a plechovky s jasným označením. Výnimky zo zálohovania: obaly od mlieka a mliečne nápoje, sirupy a alkoholické nápoje s obsahom alkoholu viac ako 15%. Tieto obaly budeme vyhadzovať do žltých kontajnerov určených na zber plastov. 

Čo sa nezálohuje:

  • sirupy
  • mlieko
  • nápoje s obsahom mlieka
  • rastlinné náhrady ( napr. mandľové mlieka a pod.)
  • obaly z alkoholických nápojov nad 15%
  • nápoje balené v tetrapaku či v skle
  • olej, ocot (potraaviny, ktoré nie sú nápojmi)
  • plechovky a PET fľaše, ktoré nemajú označenie Z

Simona Ďurkovič

Pridajte komentár