EAST MAG

Užite si čaro zimnej turistiky: Akú turistickú obuv si vybrať?

Zimná turistika má niečo do seba. Azúrová obloha, čerstvo napadaný prašan, snehom pokryté vrcholky stromov. Zimné podmienky však so sebou prinášajú aj mnohé výzvy. Aby vám sneh a mráz nepokazili zážitok a vaša nálada neskončila na bode mrazu, vhodná turistická obuv je nevyhnutnosťou.

Ako si vybrať turistickú obuv, ktorá zabezpečí, že neskončíte s premočenými a premrznutými nohami?

REKLAMA

Ochrana pred prírodnými živlami

Kľúčom k nájdeniu skvelej turistickej obuvi na zimné dobrodružstvá je ochrana, ktorú vašim nohám poskytuje v snehovom teréne. Tu je niekoľko premenných, ktoré sa podieľajú na tom, aby vaše nohy zostali chránené pred prírodnými živlami:

Vodotesnosť – Topánky by mali disponovať goratexovou membránou, ktorá udrží vaše nohy v suchu. Ak sa chystáte len na kratšiu túru alebo prechádzku po náučných chodníkoch, stačiť vám bude aj vodoodpudivá impregnácia.

Správny strih – Vniknutiu snehu a vlhkosti zabráni aj vysoký alebo stredný zvršok topánky, ktorý tiež členku poskytne pevnú podporu v zradnom teréne.

Zateplenie

Uistite sa, že vaša turistická obuv je vybavená aj tepelnoizolačnou membránou. Často používanými izolačnými materiálmi je Thermolite alebo Thinsulate, ktorý poskytuje dostatok tepla bez toho, že by bol príliš objemný a ťažký. Pre turistické aktivity odporúčame siahnuť po topánkach so 400 až 800 gramami izolácie. Vhodné je aj zateplenie umelou kožušinou alebo polypropylénovou vrstvou.

Zdroj obrázku: AlexMaster / Shutterstock.com

Priedušnosť

Priedušnosť je dôležitým atribútom, ktorý ovplyvňuje vnútornú vlhkosť v topánke a celkové pohodlie. Mnohé hrubé, vodeodolné materiály a tepelné izolanty môžu spôsobiť, že obuv nebude taká priedušná, ako by mala byť. Ak chcete, aby vaše topánky poskytovali ochranu pred vodou, chladom a zároveň boli priedušné, siahnite po jednom z týchto materiálov: štiepaná koža, nylon alebo gore tex.

Ďalšie vlastnosti

Ďalším benefitom je zimná obuv s týmito vlastnosťami: kompatibilita so snežnicami (upevňovací bod na zadnej strane topánok), jednoduchý šnurovací systém, ktorý zvládnete ovládať aj v hrubých zimných rukaviciach, dostatok miesta na pohyb prstov a hrubé ponožky, odnímateľná rýchloschnúca podšívka.

Pridajte komentár