EAST MAG
Evka Modráková

Nabrala odvahu a vstúpila do sveta IT

Evka vyštududovala vysokú školu a zamestnala sa v oblasti informačných technológií, kde pracuje už vyše 6 rokov. Na tom nie je nič zvláštne. Či predsa?

Evka Modráková je, ako o sebe sama hovorí, mestské dievča, ktoré momentálne pracuje ako devops inžinier. „Je to široký pojem, ktorý v sebe zahŕňa prácu takmer zo všetkých oblastí IT. Od vytvorenia systémových prostredí, cez ich nastavenie až po ich správu a ak je to potrebné, aj ich likvidáciu.”

Ako si sa dostala k IT?
Moje prvé skúsenosti s IT boli už na univerzite, kde som si v jednom semestri zvolila nepovinný predmet z inej fakulty – konkrétne z fakulty elektrotechniky a informatiky (FEI TUKE). Bol to predmet zameraný na databazy, hlavne na ich používanie. Veľmi sa mi to páčilo.

Na ktorej fakulte si študovala?
Na ekonomickej. Mám ukončený 3. stupeň vysokej školy s titulom PhD.

Bolo ťažké zmeniť odbor?
Ku podivu vôbec nie. V čase, keď som končila svoje 8 ročné štúdium, naskytla sa možnosť prihlásiť sa na IT farmu do spoločnosti T-Systems. Neváhala som, keďže svoju budúcnosť som nevidela za prepážkou v banke. Na nejakú manažérsku pozíciu som ani nepomyslela. Neočakávala som, že takú pozíciu obsadia čerstvým absolventom. Na farme som bola v nevýhode oproti tým, ktorí prišli z FEI. Preto som si študovala všetko, čo bolo potrebné pre absolvovanie farmy. Bol to iný svet, nové informácie pre mňa. Častokrát som sa strácala. No nakoniec som to zvládla a zobrali ma do databázového tímu.

Vnímali ťa kolegovia nejako ináč vzhľadom k tvojim chýbajúcim skúsenostiam?
Nemala som pocit, že ma vnímajú inak kvôli tomu, čo som vyštudovala. Skôr ma brali ináč pretože som len začinala, nemala som skúsenosti. Ale chytila som sa pomerne rýchlo a aj vďaka mojej prejavenej iniciatíve som pracovala na projekte so skúsenejšimi kolegami pre veľkého klienta.

Tvoja súčasná pozícia vyžaduje znalosť mnohých technológií a nástrojov. Ktoré využívaš najčastejšie?
Najdôležitejšie procesy prebiehaju na platformách AWS a Azure, ktoré konfigurujeme prostredníctvom nástroja Jenkins. V tíme využívame repozitár Gitlab, dáta spravujeme pomocou Postgres a mnoho ďalšieho.

Aký najväčší úspech sa ti v IT podarilo doposiaľ dosiahnúť?
Na predchádzajúcom projekte sa mi podarilo pridať verzionovanie do Azure pipeline. Kolega sa tým stále a všade chváli. Aj teraz, po 2 rokoch.

Motivuje ťa táto skúsenosť k ďalším cieľom?
Ja budem hrdá, ak sa mi podarí spraviť si AWS certifikáciu na prvýkrát. A ak tých certifikátov bude viac než len jeden.

Evkina domáca kancelária. V rámci protipandemických opatrení pracuje už druhý rok z domu.

Je v IT oblasti nejaká technológia či úloha, ktorej sa bojíš? Máš pred ňou rešpekt, je pre teba výzvou? 
Celé IT je pre mňa vždy výzva. Nikdy nedôjdem do bodu, že už viem všetko. Vždy sa nájde niečo, nad čím si lámem hlavu. Je to pre mňa frustrujúce, ak si neviem s niečim rady. No skôr či neskôr nájdem riešenie.

Spomínala si kolegov, vyhovuje ti práca v tíme? Akú máte štruktúru?
Dynamika v tíme mi vyhovuje. Využívame prvky agilného vývoja. Denne máme porady nazývané stand up. Prácu si plánujeme na jeden šprint, ktorý trvá 2 týždne. Na jeho konci máme prehľad toho, čo sme v danom šprinte spravili, prípadne čo sa nestihlo a celý šprint zhodnotíme. Potom znova plánujeme na ďalší šprint. Po šiestich takých šprintoch máme veľké PI – product increment – plánovanie, ktoré trvá celý týždeň. Tam spolupracuje spolu až 5 tímov.

Predpokladám, že pracuješ aj so zahraničnými kolegami. Ako to vnímaš?
Pracovať so zahraničnými kolegami má svoje výhody aj nevýhody. Som rada, že môžem rozprávať v angličtine na dennej báze a tak si ju vlastne precvičujem. Občas sa dozviem aj niečo o ich zvyklostiach, ako fungujú, spoznám kolegov aj z inej, než pracovnej, stránky. Aj keď iba takto na diaľku. Jedinú nevýhodu vidím vo veľkom časovom posune. Medzi mnou a kolegami je 6 až 8 hodinový rozdiel. To znamená, že začínam robiť okolo obeda a ťahám až do večera. Takto je obtiažné venovať sa životu mimo práce.

Kde sa vidíš o 5-10 rokov? Myslíš si, že zotrváš v IT?
O pár rokov sa stále vidím v IT sfére. Stále sa je čo učiť a zdokonaľovať sa v tom, čo už viem. To je to, na čo sa chcem zamerať. Urobiť si certifikáty, získať cenné vedomosti a využiť ich v každodennej práci. Túžim byť tá, na ktorú sa kolegovia obrátia, keď si už nebudú vedieť pomôcť. Vo svojej kariére chcem niečo dosiahnúť.

Čo by si poradila ľuďom, ktorých láka práca v IT, ale boja sa zmeniť svoju prácu či školu?
Pokiaľ má niekto záujem zmeniť povolanie a vkročiť do sveta IT, len smelo do toho. Ak nemáš skúsenosti, odporúčam IT farmu. Ponúkajú to rôzne firmy a je to dobrý začiatok. Navyše, na internete sa dajú absolvovať rôzne kurzy zamerané na programovacie jazyky alebo databázy, či testovanie. Nikdy nie je neskoro.

Aj takéto inšpiratívne príbehy skrývajú firmy orientujúce sa na informačné technológie. Tie už ale prešli dlhú cestu, o čom sa môžeš presvedčiť tu.

Katarína Pančišinová

Pridajte komentár