EAST MAG
termoprádlo

Druhá koža, s ktorou môžete ísť na trh bez výčitiek svedomia

Potreba zahriať telo bez nutnosti nosiť na sebe niekoľko vrstiev sa v tomto období zvyšuje. Dobrou správou je, že termoprádlo tento komfort vytvára bez najmenších problémov. V minulosti sa nosilo najmä ako spodná bielizeň vo veľmi chladných krajinách, v posledných rokoch sa však termoprádlo presadilo aj v našich zemepisných šírkach, a to najmä v outdoorových športoch. Sotva sa nájde športovec, ktorý by nemal vo svojom šatníku kvalitné termoprádlo.

Čo to vlastne termoprádlo je, z čoho sa vyrába a ako tieto špeciálne kúsky správne nosiť? Radi vám to všetko vysvetlíme v našom článku.

REKLAMA

Z čoho je a ako funguje termoprádlo?

Termoprádlo je špeciálny druh oblečenia zo syntetických vlákien. Syntetické vlákna ako polyester, polyamid alebo elastan umožňujú dobrý odvod vlhkosti. Používa sa aj merino vlna, ktorá podobne ako syntetické vlákna, má tiež izolačné vlastnosti, je priedušná a neškriabe.

Ďalšou výhodou merino vlny je, že takmer neabsorbuje a nedrží pach potu. Takéto termoprádlo je potom ideálne na cesty, kde si so sebou nemôžete zobrať veľa oblečenia alebo nemáte možnosť prať. Merino vlna, ktorá poskytuje telu dokonalý teplotný komfort bez obmedzenia pohybu, nielen vynikajúce termoizolačné, ale aj antibakteriálne vlastnosti.

Samozrejme, samo o sebe vás takéto termoprádlo automaticky nezahreje. Ide skôr o to, že v porovnaní s iným oblečením veľmi dobre udržuje vašu telesnú teplotu. Termoprádlo prilieha ako druhá koža a ploché švy bránia odieraniu o telo.

Je mimochodom ideálne nielen v zime, ale dokáže zabezpečiť aj to, aby ste si v lete udržali teplotu tela a neprenikalo teplo zvonku dovnútra.

termoprádlo

Ako termoprádlo správne nosiť?

Termoprádlo by sa malo nosiť priamo na pokožke, a preto by malo byť vždy prvou vrstvou oblečenia s menšími výnimkami. Spoliehať sa ale v treskúcej zime iba na termoprádlo nestačí.  Funkčnú košeľu alebo rolák s dlhým rukávom a bundu by ste si mali obliecť obliecť tiež. Hovorí sa tomu princíp vrstvenia, zložený zväčša z troch kusov odevu.

  • Vrstva na transport potu. Táto základná vrstva termoprádla zaisťuje odvod potu preč a tým udržuje telo v suchu.
  • Izolačná vrstva. Táto medzivrstva udržuje telo v teple a odvádza pot. Ideálne ho tvorí funkčná košeľa alebo tričko (s dlhým rukávom) či rolák, ale môže to byť aj páperová bunda.
  • Vonkajšia ochrana pred počasím. Tretia a vrchná vrstva by mala chrániť pred vetrom, dažďom či snehom. Ak je to možné, mala by byť odolná voči vetru a vode. Napríklad kvalitná bunda, ktorú spolu s inou dôležitou lyžiarskou a outdoorovou výbavou nájdete aj na Sportrysy.

Skúste si preto správne vybrať a užiť zimu v prírode bez najmenších obmedzení. Kvalitné termoprádlo vám to uľahčí a umožní.

Pridajte komentár