EAST MAG
Múzeum Nižná Myšľa

Múzeum v Nižnej Myšli si prezriete prostredníctvom virtuálnej reality

Galérie a múzeá sa počas týchto náročných dní snažia prilákať turistov na malú ochutnávku prostredníctvom virtuálnych prehliadok. Výborným príkladom je toho aj múzeum v Betliari, v ktorom pomocou moderných technológií oživili rod Andrássyovcov

Ani múzeum s bohatou históriu v Nižnej Myšli nezaháľalo a svojím potenciálnym návštevníkom a milovníkom dejín ponúka 3D virtuálnu prehliadku, ktorá vznikla v spolupráci so štúdiom INGOS 3D a unikátnou technológiou Matterport.

REKLAMA

„Pre virtuálnu prehliadku sme sa rozhodli, aby sme stálu expozíciu predstavili aj tým, ktorí nemôžu prísť k nám priamo do Nižnej Myšle. Touto virtuálnou realitou by sme chceli odprezentovať múzeum a historické pamiatky a artefakty aj zahraničným záujemcom, ktorých zaujímajú naše dejiny a kultúra,“  hovorí starosta obce Nižná Myšľa, Miroslav Sisák. 

múzeum Nižná Myšľa - virtuálna prehliadka

Virtuálna prehliadka múzea v Nižnej Myšli zachytáva celoročnú expozíciu, ktorá sa nachádza v budove kláštora pochádzajúceho z 13.storočia. 

Technológia, ktorá sa používa na tvorbu virtuálnych prehliadok zabezpečuje veľmi rýchli proces skenovania. „Samotné skenovanie trvalo približne hodinu a virtuálna prehliadka bola online o 6 hodín na to. Vďaka tomu vieme veľmi pohotovo reagovať na zmeny v galériách a múzeách a zachytiť nové expozície aj niekoľko krát do roka,“ vysvetľuje Michal Gula, CEO Ingos3D.

múzeum Nižná Myšľa - virtuálna prehliadka

Technológií na snímanie je veľa 

Existuje viacero technológií, ktoré sa používajú na vytvorenie virtuálnych prehliadok. „Testovali sme veľa technológií, ale najviac sa nám osvedčila virtuálna prehliadka od spoločnosti Matterport. Patrí medzi absolútnu špičku vo svete a na rozdiel od klasických “Google street view” virtuáliek, dáva návštevníkovi skutočný 3D pocit pri prechádzaní virtuálkou, jedinečné 3D pohľady a užívateľsky veľmi jednoduché prostredie,“ dodáva Gula.  Táto technológia je primárne určená pre snímanie interiéru, ale vie si poradiť aj s exteriérom.

S nástupom ochorenia COVID sa virtuálne prehliadky stávajú jedným z mála spôsobov, ako návštevníkom priblížiť múzeá a galérie. Preto aj dopyt po týchto službách výrazne narástol. „Naše služby už využilo napríklad Banícke múzeum v Rožňave, Východoslovenské múzeum v Košiciach, Gemerská Knižnica  či Dom tradičnej kultúry Gemera. V súčasnosti pripravujeme aj projekt prvej plne virtuálnej galérie, ktorá umožní ďalšie zaujímavé aplikácie,“ hovorí Michal Gula.

Múzeum v Nižnej Myšli si môžete pozrieť prostredníctvom obecnej strnáky www.niznamysla.sk .

Simona Ďurkovič

Pridajte komentár