EAST MAG
home office

Ako si vytvoriť produktívny home office priestor?

V práci alebo nad prácou strávime denne 6 – 8 hodín. Doma ale nejde o typické pracovné prostredie, čo sa odzrkadľuje aj na našej produktivite a chuti zlepšovať sa. Často je hlavnou príčinou príjemná pohodová atmosféra, ktorá nás nabáda na oddych. Nedokážeme prekonať množstvo rušivých vnemov, po chvíľke sústredenia nasleduje roztržitosť, a tak si vytvárame viac pracovných prestávok než preukázateľných výsledkov. V tomto článku sa preto venujeme zlepšovaniu produktivity pri práci vo funkčnom home office priestore.

Koľko domácej pohody si premiestniť do home office kútika?

Naše pracovné návyky sú rôzne. Neovplyvňuje to len špecifický charakter danej profesie, ale aj vlastná osobnosť a prístup k povinnostiam. Ak vystupujeme ako veľmi ambiciózni a zanietení, nad všetky „milé drobnosti“ povýšime spoľahlivé sedenie, dostatok denného svetla a úložného priestoru. V prípade, že veľmi emočne reagujeme na veci okolo vás, pre home office je príznačný aj istý „pátos“.

REKLAMA
home office
Zdroj obrázka: New Africa / Shutterstock.com

Kombinujeme funkčné s umeleckým – dostatočnú výpovednú hodnotu nesú doplnky na pracovnom stolíku alebo si zaumienime nástenné plagáty na kvalitnom papieri v dizajnovom ráme. Majú však nadväzovať na celkový dizajn miestnosti, výberom farieb a detailov dokazujú, že patríme k užívateľom originálneho vkusu.

Dominantný, jasne ohraničený charakter navodzujú plagáty, ale aj iné nástenné dekorácie v odtieňoch drahých kovov, v sofistikovanej modrej alebo energickej žltej. Tieto farebné variácie uprednostňujeme aj na hlavnom nábytku a sedení. Ich tlmenejšie odtiene podporujú lepšie sústredenie, logické, analytické myslenie, ale aj kreatívne nápady.

Stále sme tu doma!  

Aj keď ide o pracovný priestor, stále je len začleňovaný v hlavnom domácom prostredí. Toto špecifikum si na ňom vážme najviac. Netreba ho však preceňovať, len ho využiť v tej najvhodnejšej podobe.

home office
Zdroj obrázka: New Africa / Shutterstock.com

Pre každý home office je najdôležitejšie zdravé sedenie za písacím stolíkom pri praktických odkladacích prvkoch. Pracovný priestor musí byť predovšetkým jasne definovaný, vytýčený. Ak je súčasťou väčšej spoločenskej miestnosti, predeľovacím prvkom sa stáva napr. variabilná pohovka alebo rohové modely umiestnené v priestore. Môže ísť aj o jedálenské stoly alebo iný dominantný nábytok. Ten za sebou odkrýva menší priestor jednej až dvoch stien.

Spoznáme ho po funkčnom pracovnom stolíku, na ktorom nikdy neprebýva neporiadok. Možný chaos a stres pri práci zachraňujú výsuvné odkladacie dosky, organizéry na dokumenty alebo štýlové košíky živých prírodných materiálov.

Je prístupný aj tzv. organizovaný chaos?

Počas práce veci na pracovnom stole niekoľkokrát pretrieďujeme. Je na ňom len to, čomu sa aktuálne venujeme. To znamená, že ostatné „papiere“ a drobné elektronické pomôcky (káble, nabíjačky) bezpečne odložíme. Zabezpečíme si však dostatočný výhľad na pomôcky, máme ich zoradené podľa konkrétneho účelu. Inak hrozí chaos aj pri ich neskoršom hľadaní.

Optimálnu domácu atmosféru v home office kúte neudržiava „strohý“ písací, ale štýlovejší odkladací konferenčný stolík umiestnený napr. vedľa pohovky. Môže spĺňať funkciu 2 v 1 – ako zóna psychohygieny pri dobrej knihe a kávičke alebo na dekoráciu v podobe vázy so živým kvetom, rodinnej fotografie alebo vašich ďalších cenností. Pri takejto atmosfére si svoju prácu na home office skutočne užijete!

Pridajte komentár