EAST MAG
Vianočná IT Trilógia

Vianočná IT trilógia sa blíži do finále

Vianočná IT trilógia, ktorá počas adventu verejnosti prináša rôzne témy naprieč IT sektorom sa blíži do svojho finále. Ubehlo 260 rokov od vzniku prvého parného stroja, ktorý zadefinoval vznik priemyslu tak, ako ho poznáme teraz. Dnes stojíme na prahu štvrtej priemyselnej revolúcie, ktorá zmení svet na nepoznanie pre ďalšie generácie.

Viac o tom, prečo je táto téma aktuálna a ako k riešeniam v tejto oblasti prispievame z Košíc rozpráva Karol Grülling z košickej pobočky Ness Digital Engineering.

Do Vianočnej IT trilógie prispievate témou INDUSTRY 4.0, prečo práve tento výber?

Žijeme dobu exponenciálneho technologického rastu. Svet v akom sa nachádzame dnes je na nespoznanie v porovnaní s tým, ktorý si pamätajú naši starí rodičia. Naša generácia je v epicentre niečoho, čo dnes nazývame 4. priemyselná revolúcia, a tak, ako všetky predošlé, aj táto má a bude mať dopady ďaleko presahujúce technologický svet.

Industry 4.0 navždy zmení spôsob akým žijeme my a naši potomkovia svoje každodenné životy.

V mojej prednáške sa pozrieme ako sme sa sem vôbec dostali a uvedomíme si, že nie sme vonkoncom prví a pravdepodobne ani poslední, ktorí zažívajú transformujúci technologický pokrok podobného rozmeru.   

Ness Digital Engineering sa venuje vývoju softvéru najvyššej kvality a intenzívne investuje do toho, aby naši softvéroví inžinieri boli tí, ktorí sú v prvej línii tohoto pokroku, ktorý mení svet.

Vaša spoločnosť sa riešeniami v oblasti digitalizácie zaoberá už dlhšie. Na akých projektoch ste sa podieľali?

Naši softvéroví inžinieri digitalizujú spôsob akým státisíce ľudí cestujú v Spojenom Kráľovstve, Spojených Štátoch alebo v Thajsku, ich kód umožňuje miliónom po celom svete naživo sledovať športové prenosy, kontrolujeme legálnosť miliárd bankových transakcii tých najväčších svetových bánk, šetríme našim klientom milióny vďaka včasnej diagnostike hardwaru náchylného na poškodenie a navigácie, či asistenčné systémy, ktoré vyvíjame pre automobilky máte možno vo svojom aute aj vy.

A to je len zlomok toho, čo všetko máme za vyše 20 rokov našej histórie za sebou.

Čo vás viedlo práve smerom digitalizácie tradičných odvetví?

Našou primárnou úlohou je pre našich zákazníkov navrhovať a implementovať softvér najvyššej kvality, rovnako ako konzultovať a pomáhať s výberom IT stratégie. Pre tradičné odvetvia sú naše dlhoročné skúsenosti v softvérovom inžinierstve a vedomostný kapitál, ktorým disponujeme atraktívne. Preto si nás vyberajú.

Čo vnímate ako najväčšie výzvy pri zavádzaní industry 4.0 u vašich zákazníkov?

Veľkou výzvou je zákazníkov naviesť a pomôcť im artikulovať čo vlastne od digitalizácie očakávajú. Pochopiť ich biznis a navrhnúť riešenia tak, aby z nich benefitovali aj ich zákazníci.

Dnes chce každá spoločnosť digitalizovať, pretože je to trendy. Dôležité však je, aby riešenia prinášali organizáciám hodnotu.

Aké uplatnenie prvkov industry 4.0 vás najviac prekvapilo?

Prepojenie verejnej dopravy v Thajsku s najpopulárnejšou sociálnou sieťou v krajine. Pasažier vystúpi na zástavke metra, prejde bránou, bez akejkoľvek akcie automaticky zaplatí za jazdu so svojou elektronickou peňaženkou a obratom dostáva ďakovnú push notifikáciu od sociálnej siete.

Celý systém vyvinuli naši košickí inžinieri a je to unikátne spojenie tradičného, analógového odvetvia, akým je verejná doprava s rýdzo digitálnou experience, ktorú poskytujú sociálne siete.

V súvislosti s INDUSTRY 4.0 sa často skloňuje náhrada ľudí strojmi. Čo by ste odkázali skeptikom, ktorí sa tohto pokroku obávajú?

Že stroje už ľudí dávno nahradili. Pozrite si historické maľby ako to kedysi vyzeralo na poliach a porovnajte si to s tým, ako to vyzerá dnes. Milióny roľníkov nahradili kombajny.

Počas prvej a druhej industriálnej revolúcie bolo jedno z najpopulárnejších povolaní kominár. Poznáte nejakého?

Technologický pokrok ide ruka v ruke s rastom kvality života človeka. Posledné storočia ukázali, že tie fyzicky najťažšie práce nechávame robiť stroje a my sa venujeme sofistikovanejším a stále viac abstraktným činnostiam.

Tento trend bude jednoznačne pokračovať. Veľa profesii zanikne a veľa nových vznikne.

Vianočná IT trilógia

Košice IT Valley

Klaster Košice IT Valley zohráva dôležitú úlohu vo vývoji IT odvetvia v košickom regióne. Združenie bolo založené v roku 2007 ako spoločná iniciatíva vzdelávacích inštitúcií, štátnej správy a popredných IT spoločností. V roku 2012 sa združenie pretransformovalo na klaster. V roku 2015 bol klaster certifikovaný na “Cluster Management Excellence Label GOLD” ako prvý v strednej Európe a je jedným z troch certifikovaných klastrov v oblasti informačných a komunikačných technológií. V súčasnosti má 83 členov.

Pridajte komentár