EAST MAG

5 tipov na ekologickejšie Vianoce

Aj vás už zachvátila vianočná horúčka? V nákupných centrách plno ľudí, mestá vysvietené ozdobami a na zahriatie je k dispozícii vínko na trhoch. Popritom všetkom vianočnom sa však dá niekde trochu ubrať. Tak, aby sme aj počas sviatkov pristúpili zodpovednejšie k ochrane životného prostredia. Ako na to? Máme pre vás zopár tipov.

1. Vianočné pozdravy digitálne

Možno aj vy ešte patríte ku generácii, ktorá odosiela alebo prijíma klasické vianočné pohľadnice. Prípadne ich stále odosielajú vaši starší rodinní príslušníci. Skúste im tento rok navrhnúť dve alternatívy – recyklované pohľadnice alebo digitálnu formu pozdravu. 

REKLAMA

V dnešnej dobe sú už pomaly netradičnou formou aj SMS-ky, ľudia na vinšovanie krásnych sviatkov využívajú viac sociálne siete. Skvelým tipom by však mohlo byť vytvorenie vtipného gifka, ktoré by ste mailom vedeli rozposlať všetkým priateľom. 

Ak sa na to podujmú starší členovia domácnosti, je to dokonalá možnosť, ako stráviť spoločný čas, ktorý im okrem vašej pozornosti prinesie aj nové zručnosti. 

2. Nakupujte darčeky s rozumom

Vianoce sú jednoznačne sviatkom konzumu a materializmu. Bojovať proti chuti nakúpiť množstvo potrebných a aj nepotrebných darčekov je možné. Oplatí sa pripraviť si vopred nákupný zoznam a snažiť sa ho dodržať.

Oproti fast fashion a spotrebným maličkostiam sa snažte vybrať darčeky od lokálnych slovenských výrobcov. Možno za jeden dar zaplatíte trochu viac, ale budete mať istotu, že je fair trade a jeho výroba či prevoz má menší dosah na našu planétu.

Možnosťou sú aj darčeky, ktoré pomôžu vášmu blízkemu žiť ekologickejšie. Eko kozmetika, drevené výrobky s FSC certifikátom, ktorý potvrdzuje, že výrobok má pôvod z trvalo udržateľného lesného hospodárstva) či oblečenie vyrobené z biomateriálov 

Aj keď darčeky sú darčeky, ešte väčšiu hodnotu môžu mať aj darované zážitky. Nemusíte hneď kupovať let balónom či bungee jumping, potešia aj lístky do divadla, kina, voucher na wellness či permanentku do fitka.

3. Balenie darčekov 

Množstvo odpadu predstavuje samotné balenie darčekov. Snažte sa používať darčekové tašky a baliaci papier, ktorý vám zostal z minulého roka. Ak vám nijaký neostal, myslite na recyklovateľnosť obalov tento rok a odložte ich.

Investujte do recyklovaného baliaceho papiera, vyhnite sa trblietajúcim ozdobám a plastovým doplnkom. Balíček obviažte šnúrkou a zakomponujte doň živú dekoráciu.  

4. Vianočný stromček

Téma vianočného stromčeka je viac než aktuálna. Názory sa líšia, ale ekologickejšou alternatívou je stále živý stromček. Umelý stromček vám síce vydrží dlhšie, ale je väčšinou vyrobený z PVC, pri výrobe ktorého dochádza k znečisťovaniu životného prostredia. 

Vyberajte si stromček z lesnej škôlke, snažte sa nájsť legálneho overeného predajcu, voľbou  sú aj stromčeky v črepníku, ktoré po Vianociach nájdu svoje ďalšie využitie – u vás doma, prípadne si ho viete požičať a vrátiť. 

Ak patríte k minimalistom, stavte na iný typ vianočného stromčeka – drevenú dekoráciu, prípadne si ho sami vytvorte. Takýto stromček zaberie menej miesta v domácnosti a neopadáva. 

5. Pozor na food waste 

Pocit, že by náhodou počas sviatkov niečo v chladničke chýbalo, poznajú najmä ženy. Na druhej strane však, rovnako ako v prípade darčekov, nakupujeme množstvo potravín len preto, „aby boli” a „keby náhodou”. Po sviatkoch potom vyhadzujeme nedojedený zemiakový šalát, vyschnuté koláče a podobne. 

Pred nákupom vianočných potravín si pripravte nákupný zoznam so všetkým, čo potrebujete. Snažte sa ho dodržať

Zvyšky potravín sa snažte zužitkovať a využiť pri iných jedlách, prípadne, ak ich nechcete využiť, ich radšej posuňte ďalej tým, ktorí nemajú toľko šťastia a privítajú domáce jedlo. 

Na nákup sa vyberte s vlastnými taškami a vrecúškami na ovocie a zeleninu, vyberajte si najmä domáce produkty.

Popri celom predvianočnom sviatočnom ošiali a snahe stihnúť v práci dokončiť projekty „ešte tento rok” nezabúdajte, že Vianoce sú sviatkami rodiny, pokoja a pohody. Začnite žiť pokojnejšie a ekologickejšie už dnes.

Edita Fabian Hilgartová

komentáre 3