EAST MAG
Havkobus

DPMK: Takýto záujem sme nečakali, Havkobus chceme zopakovať aj v budúcom roku

Novembrová charitatívna akcia, zorganizovaná s cieľom pomôcť útulkom v Košiciach v boji s prichádzajúcou zimou, má za sebou vydarený koniec. Špeciálny Havkobus zožal veľký úspech. Záujem ľudí pomáhať prekonal nielen očakávania organizátorov, ale aj samotné útulky, ktorým bola zbierka venovaná.

O tom, že Košičania majú srdce na správnom mieste, svedčí obrovské množstvo podstielok, textílií, trvanlivých potravín či potrebného príslušenstva. To všetko sa podarilo Havkobusu vyzbierať pre košických chlpáčov bez domova. Výťažok zo zbierky bol rovnomerne rozdelený medzi útulky Malá farma – Košice, útulok UVP, OZ Východoslovenské labky a OZ Psy ulice.

REKLAMA

Havkobus prekvapil

Z výsledku milého projektu spoločnosti DPMK sa úprimne tešia samotní organizátori, ktorých nápad ocenili aj zástupcovia jednotlivých mestských častí. „K usporiadaniu tejto akcie nás viedol vrelý vzťah našich kolegýň k zvieratám a chuť pomôcť v náročných časoch spôsobených nielen príchodom chladného počasia, ale aj pandémiou – v časoch, kedy mnoho ľudí prišlo o prácu a úspory. Avšak darcovia ukázali veľké srdce tým, že im nie je ľahostajný osud iných živých bytostí, ktoré si navyše sami pomôcť ani nedokážu,“ objasňuje hovorkyňa DPMK Vladimíra Petrušová. Zároveň dodáva, že DPMK plánuje zorganizovať Havkobus aj v budúcom roku. Chystá sa tiež obdobná akcia pre opustené mačičky – o všetkých podrobnostiach bude verejnosť včas informovaná.

Z vecí vyzbieraných pre opustených psíkov majú veľkú radosť aj útulky. „Charitatívna akcia organizovaná DPMK – Havkobus – sa vydarila až nad naše očakávania. Aj napriek tomu, že máme niekoľko zberných miest v Košiciach, veľa ľudí nemá možnosť doniesť veci na tieto konkrétne miesta. Mnohým pomohlo, že mali k dispozícii autobus. Srdečne ďakujeme DPMK za túto akciu, ktorá mala premiéru, veľká vďaka patrí všetkým ľuďom, ktorí prispeli do zbierky pre útulkáčov a pomohli nám tak s vecami, ktoré využívame denne,“ uviedla Romana Šerfelová z Únie vzájomnej pomoci ľudí a psov (UVP) v Košiciach.

Pomáhať treba aj naďalej

Havkobus a dobrí ľudia prispeli k tomu, že počas zimných mesiacov sa opusteným psíkom bude dariť o čosi lepšie. Útulky však prosia o pomoc počas celého roka. „Napriek tomu, že sme azyl v druhom najväčšom meste na Slovensku, aj my každý deň zápasíme s finančnými problémami. A nie len to. Trápi nás aj nedostatok materiálnych vecí a krmiva a denne, žiaľ, musíme odmietnuť minimálne jedno zvieratko v núdzi, pretože náš azyl je neustále preplnený,” vyjadruje sa súkromný azyl Malá farma – Košice. „Často sa stretávame s problémom, že by ľudia aj pomohli, ale nevedia sa k nám dostať. Sme milo prekvapení, že táto akcia priamo dokázala to, že urobila prostredníka medzi dobrými ľuďmi a zvieratkami v núdzi.“

Dodáva, že každodenná spotreba je pri viac ako 70 opustených zvieratkách veľká. „Záchrana sa prijatím zvieratka len začína, ich cesta do domova je zdĺhavá. Psíky a mačičky na začiatku prechádzajú karanténou. Samozrejme, zvieratká následne očkujeme, odčervujeme a kastrujeme. To sú len základné úkony, v prípade, že zviera nemá zranenie alebo iné postihnutie. Dennodenne musia dostať kvalitné krmivo a zaspávať v suchom a čistom peliešku. Preto takéto akcie oceňujeme – pomáhajú zabezpečiť aspoň časť potrieb, ktoré počas celého roka vznikajú.“

Zoznam vecí, ktorými aj naďalej môžete pomôcť útulkom v Košiciach:

– staré deky, plachty, posteľná bielizeň, uteráky, vankúše a paplóny (nie perové), staré savé oblečenie (mikiny, tričká…)

– umývacie a dezinfekčné prostriedky (na podlahu a umývanie misiek), hubky na riad, mopy (hubkové)

– psie konzervy a salámy

– ryža, cestoviny

– obojky, vôdzky (nemusia byť nové)

– šampóny a iné prostriedky na odblšenie psíkov

– jednorazové, aj latexové rukavice

Radka Kolcunová

komentár: 1