EAST MAG
Konferencia Readycon

Konferencia READYCON 2021 očami spíkrov

Konferencia READYCON je úspešne za nami. A tento rok bola skutočne bohatá predovšetkým na množstvo inšpiratívnych spíkrov, ktorí na nej prostredníctvom online videohovoru vystúpili. My sme sa pár vybraných rečníkov opýtali na ich dojmy. 

READYCON z pohľadu Ladislava Valkoviča

Ladislav Valkovič bol na tejto konferencii jedným zo spíkrov v kategórii Zdravotníctvo. Ladislav Ladislav pochádza zo Žiliny, kde po ukončení 8-ročného Gymnázia študoval na Žilinskej Univerzite biomedicínske inžinierstvo. Prvý kontakt s magnetickou rezonanciou zaznamenal počas diplomovej prace na Lekárskej Univerzite vo Viedni. Po ukončení štúdia v roku 2009 nastúpil na Ústav Merania SAV kde pracoval na získaní titulu PhD. v oblasti meracej techniky s dôrazom na magnetickú rezonanciu. Počas doktorandského štúdia absolvoval výskumný pobyt na ETH v Zürichu (2010) a po návrate začal pracovať na Lekárskej Univerzite vo Viedni. Po získaní titulu PhD v roku 2012 ostal pracovať vo Viedni, no po troch rokoch prišla ponuka odísť na Oxfordskú univerzitu. Tu sa napokon v roku 2015 usadil a vedie tam skupinu neinvazívneho merania metabolizmu srdca.

Prečo si sa rozhodol prijať pozvanie na túto konferenciu? 
Myslím si, že je dôležité informovať mladých ľudí, ktorí premýšľajú nad výberom povolania a o rôznych možnostiach uplatnenia na pracovnom trhu. Často je ťažké predstaviť si, čo sa skrýva pod modernými povolaniami prípadne, aké majú mladí ľudia možnosti. Táto konferencia rozširuje obzory a tým podporuje študentov urobiť ten správny krok. 

Na čo by mali študenti končiacich ročníkov myslieť pri výbere svojej pracovnej cesty?
Úplne najdôležitejšie je si uvedomiť, že aj keď si náhodou nevyberú správnu školu alebo prvú prácu, tak sa to vždy dá zmeniť. A taktiež, aj ak sa im nepodarí dostať sa na vysnívanú školu či odbor, tak sa môžu nájsť v niečom úplne inom, čo nečakali. 

Čo by si odkázal svojmu 18 ročnému ja?
Dobre si si vybral 😀

READYCON z pohľadu Matúša Čičvaru 

Matúš mal na tejto konferencii skutočne hlavnú úlohu – svoj speech začínal medzi prvými na virtuálnom stagei vystúpil za najväčšieho IT zamestnávateľa na východe Slovenska, ktorým je Deutsche Telekom IT Solutions Slovakia (DT ITSO SK). Matúš divákom porozprával, aké možnosti ponúka duálne vzdelávanie. 

Prečo si sa rozhodol vystúpiť na READYCON-e?
Konferencie READYCON sme sa rozhodli zúčastniť, lebo chceme ukázať mladým ľuďom alternatívne cesty vzdelávania. Na trh nastupuje nová generácia, o ktorú je obrovský záujem avšak na rozdiel od tradičných foriem sa v Deutsche Telekom IT Solutions Slovakia zameriavame na väčší pomer praxe oproti teórií. A keďže organizátori sa konferenciou zameriavali na stredné školy, bolo nám potešením predstaviť budúcim maturantom náš projekt pomaturitného IT štúdia.

Na čo by mali študenti končiacich ročníkov myslieť pri výbere svojej pracovnej cesty?
V prvom rade by si študent mal vybrať sám, akou cestou chce ďalej pokračovať. Nenechať sa ovplyvňovať rodinou, alebo kamarátmi. Každý si žije svoj život. Študenti by si mali rozmyslieť všetky pre a proti, dnes človek nemusí automaticky prejsť na vysokoškolské štúdium alebo naopak ísť hneď pracovať. Dvere sú otvorené, treba len skúšať a ísť si za svojim cieľom.

Aké vlastnosti by nemali chýbať dnešným študentom? 
My v DT ITSO SK ponúkame pomaturitné IT štúdium pre absolventov všetkých stredných škôl a gymnázií. IT skúsenosti sú výhodou, no pri výberovom konaní sa sústreďujeme hlavne na osobnosť – ako človek vystupuje, či je motivovaný a či sa chce ďalej rozvíjať. Študenti majú počas štúdia čas zmeniť aj zameranie, nikto nikdy nepovedal, že musia skončiť na technických pozíciách. Znalosť Anglického jazyka však už zaváži viac, predsalen sme medzinárodná značka a naším firemným jazykom je Angličtina. Nemecký jazyk je výhodou, avšak oba spomínané jazyky sa u nás vyučujú počas celého štúdia, takže sa nie je čoho báť.

Čo by si odkázal svojmu 18 ročnému ja?
Neboj sa neúspechu, ten ťa posunie najďalej ? .. a kúp bitcoin, o pár rokov budeš za vodou ?

READYCON z pohľadu Martiny Sokolíkovej

Martina sa čerstvo vrátila na Slovensko po získaní MBA titulu na Univerzite v Oxforde. Pred štúdiom viedla vzdelávacie a marketingové aktivity Googlu na Slovensku pod hlavičkou Grow with Google. Prostredníctvom iniciatív ako sú Digitálna garáž a #IamRemarkable sa jej tímu podarilo vyškoliť viac ako 100 000 Slovákov v zručnostiach pre budúcnosť.

Prečo si sa rozhodla vystúpiť na tohtoročnej konferencii READYCON?
Som fanúšičkou konferencie a aj tímu, ktorí za ňou stojí na čele s Dominikom a Peťom zo SAIDE, od môjho prvého vystúpenia pred niekoľkými rokmi. Vždy, keď ma oslovia sa s radosťou zúčastním, pretože sa môžem spoľahnúť, že to bude prvotriedna spolupráca od začiatku do konca s krásnou myšlienkou pomôcť mladým ľuďom s náročným prechodom na trh práce. A pokiaľ zdieľaním mojich skúseností pomôžem čo i len jednej študentke ci študentovi, stojí to za to.

V čom podľa teba tkvie potenciál tejto konferencie?
Je fantastické sledovať ako sa toto podujatie vyvíja, neustále zlepšuje a ako sa snaží priniesť stredoškolákom pohľad na ich pracovnú budúcnosť z prvej ruky. Trh práce sa neustále mení a viem si predstaviť, že situácia, ktorej študenti čelia vôbec nie je jednoduchá. Okrem otázok, ktorým smerom sa vydať sa aj mnohí pýtajú, či má vôbec význam zostať na Slovensku. Myslím, že práve formáty ako je READYCON ukazujú, že aj na Slovensku sú skvelé príležitosti pre šikovných ľudí, ktorí chcú pracovať na zaujímavých projektoch v odvetviach, ktoré ich zaujímajú.

Aké vlastnosti by mali mať študenti, ktorí by chceli pracovať v marketingu alebo IT odbore?
Študentky a študenti, ktorí majú ambíciu pracovať v marketingu alebo IT by mali byť v prvom rade komfortní s veľkou mierou neurčitosti a neustálou zmenou. Sú to odvetvia, ktoré sa vyvíjajú nesmierne rýchlo a ani samotné školy nestíhajú aktualizovať svoje osnovy podľa aktuálnych trendov. Nedostanete manuál a postup, ktorý by sa dal použiť v každej situácií, ale to je na tom krásne. Dáva to priestor kreativite a vynaliezavosti a to sú spolu s analytickým myslením vlastnosti, na ktoré sa zamestnávatelia pozerajú pri výbere zamestnancov. Samozrejme dôležité je mať aj potrebné zručnosti na dané pozície a práve technické zručnosti sú to, v čom majú mladí ľudia na Slovensku rezervy. Od znalosti digitálneho marketingu, projektového manažmentu po základy programovania či umelej inteligencie. V dnešnej dobe je vzdelávanie napr. prostredníctvom platforiem ako sú Elements of AI alebo Digitálna garáž dostupné v bezplatne v slovenčine každému, kto má záujem, takže nájsť dobrú výhovorku, je naozaj ťažké 🙂

Čo by si odkázala svojmu 18 ročnému ja?
Určite by som si odkázala menej sa báť neúspechu a špekulovania o tom, ako niečo dopadne a radšej to rovno vyskúšať. Aj keď sa niečo nepodarí nie je to hanba, je to nová skúsenosť, ktorá ma niečo naučí a posunie vpred aj keď to môže byť chvíľu nepríjemné. Radšej urobiť maximum a neuspieť ako ľutovať, čo by bolo keby. A druhý dôležitý odkaz by bol veriť viac samej sebe a byť hrdá aj na malé úspechy. Nehovoriť si, že to bola len náhoda, lebo som bola v správnom čase na správnom mieste. To, že som tam rozhodla ísť a zapojiť sa bolo na konci dňa moje rozhodnutie a za to musím byť na seba hrdá.

READYCON z pohľadu Milana Lokšíka

Milan je aplikačným inžinierom v SOVA Digital. Od strednej školy až do teraz sa Milan venuje oblasti s názvom Mechatronika. Posledných 6 rokov pôsobí v tíme Digital Manufacturing v spoločnosti SOVA Digital. V jeho práci sa zameriava na pochopenie ako funguje výroba, logistika alebo riadenie procesov u ich partnerov a následne hľadá ako najlepšie optimalizovať procesy.

​​

Prečo si vystúpil na konferencii READYCON 2021?
Hlavné dôvody boli dva. Prvým bolo, podporiť organizátorov konferencie v ich myšlienke – aj touto cestou priblížiť študentom možnosti pre ich budúcnosť. Druhým dôvodom bola snaha ukázať študentom, že priemysel prechádza digitálnou transformáciou, a pôsobenie v ňom predstavuje už aj dnes veľa nových, zaujímavých a pekných pracovných príležitostí, kde môžu vyniknúť. Priemysel bude potrebovať mnoho šikovných odborníkov v rôznych oblastiach. A keď budú chcieť, oni môžu byť tí odborníci.

Čo by si odkázal študentom, ktorí stoja na križovatke akú budúcnosť si vybrať? 
Ja môžem odporučiť len to, aby si hľadali prácu, ktorá ich bude baviť a napĺňať.

Aké vlastnosti by mali mať študenti, ktorí by chceli pracovať v  odbore, ktorý si vyberú?
Myslím si, že je veľa osobnostných vlastností, ktoré zamestnávatelia ocenia. Jednu z nich však určite viem odporučiť, ktorú sa snažím pestovať aj u seba: Myslieť predovšetkým na to, ako sa veci dajú vyriešiť a nie ako sa nedajú. Stanú sa tak z vás ľudia, ktorí prinášajú riešenia a nie ľudia, ktorí prinesú 10 dôvodov prečo to nejde.

Čo by si odkázal svojmu 18 ročnému ja?
Všetko je v poriadku, nič nemeň 🙂 A keď už niečo, tak si viac užívaj chvíle s rodinou a priateľmi.

Ľudský pokrok nevyhnutne prináša zmeny, ktoré sa vo veľkej miere odzrkadlia na trhu práce. Veríme, že konferencia o trhu práce, ktorá sa konala už štvrtýkrát priniesla že priniesla zaujímavé podnety hlavne maturantom, ktorí stoja na prahu dôležitého rozhodnutia.

komentár: 1