EAST MAG

Vianočná knižka sa otvorí v online priestore

Decembrový projekt Vianočná knižka sa otvára 2021 ponúkne autorské besedy, výstavy a hudobné a divadelné predstavenia. Tipy na dobré a kvalitné čítania knižnica ponúkne prostredníctvom aktuálneho katalógu Najlepšie detské knihy roka 2021. 

Tradičný predvianočný projekt Knižnice pre mládež mesta Košice je i tento rok rukojemníkom covid opatrení. „Každý rok sa tešíme na toto obdobia a rovnako na aktivity a podujatia projektu Vianočná knižka sa otvára, ktoré zakaždým dlhší čas plánujeme a potom s láskou pripravujeme. Žiaľ doba tomuto zimnému obdobiu nepraje. Kým po minulé roky sme vedeli ponúknuť v našich pobočkách až do 300 rôznych knižničných podujatí, minulý rok sme vianočné podujatia úplne vypustili. A tento rok to žiaľ nevyzerá o nič lepšie. Preto sa tešíme, že niektoré z podujatí  budeme vedieť čitateľom ponúknuť aspoň online. Situácia sa stále mení, tak uvidíme,“ informuje za Knižnicu pre mládež mesta Košice Kamila Prextová, riaditeľka.    

Autorské besedy

Knižnica v rámci projektu ponúkne stretnutia s autormi detských kníh. „Keďže je situácia aká je a my žiaľ nevieme zabezpečiť osobné stretnutia detí s ich obľúbenými spisovateľmi. Rozhodli sme sa preto všetky besedy pustiť do online priestoru. Linky na pripojenie sa k jednotlivým stretnutiam sú zverejnené na našej webovej stránke www.kosicekmk.sk. Stačí si teda vybrať z ponuky mien. Konkrétne naše pozvanie prijali Gabriela Futová (01. 12. o 8.55 hod.), Barbora Vanická (02. 12. o 8.55 hod.), Slavomír Szabó (03. 12. o 8.55 hod.), Noémi Ráczová (06. 12. o 10.00 hod.), Valentín Šefčík (07. 12. o 8.55 hod.), Marka Staviarska (07. 12. o 10.55 hod.), Michaela Ella Hajduková (09. 12. o 8.55 hod.), Peter Karpinský (10. 12. o 8.55 hod.) a Dávid Dziak (10. 12. o 10.55 hod.) a potom v presne stanovený termín sa pripojiť cez aplikáciu Teams. Veríme, že všetko zlé môže byť aj na niečo dobré. V tomto prípade, aj keď naozaj niet nad osobné stretnutia, budú môcť tieto besedy sledovať aj školáci napríklad v karanténe, či súčasne na viacerých školách a tiež v rôznych mestách po celom Slovensku,“ hľadá pozitíva na vzniknutej situácii Kamila Prextová.

REKLAMA

Najlepšie detské knihy roka 2021 – tipy na dobré čítanie

Katalóg knižných tipov je neoddeliteľnou súčasťou predvianočného projektu knižnice. „Aj tento rok prostredníctvom katalógu Najlepšie detské knihy roka ponúkame overené knižné tipy, ktoré stojí za to mať prečítané.“ Na jeho zostavovaní sa podieľal tím ľudí, ktorých mená garantujú kvalitu a vhodnosť výberu pre danú vekovú kategóriu čitateľa. Zastúpenie v ňom majú napríklad učiteľky, blogerky, propagátorky čítania deťom aj knihovníčky. „Tento šikovný pomocník naozaj môže pomôcť zorientovať sa v množstve vydavateľstiev a knižných titulov práve tým, ktorí si nedokážu poradiť samy a ktorí sa rozhodnú dôverovať nám, ktorí sa na detské knihy špecializujeme a denne s nimi pracujeme,“ zdôvodňuje Kamila Prextová. Katalóg je opäť štruktúrovaný pre čitateľov vo 4-6 rokov, 7-10 rokov, 11-13 rokov, 14-16 rokov a knihy pre všetkých určené pre rodinné čítanie. V tlačenej podobe si ho môžete vyzdvihnúť v ktorejkoľvek pobočke knižnice a bezplatnú online verziu stiahnuť na jej webovej stránke.

Vianočné výstavy a hudobné predstavenie

Decembrová nádielka ukrýva aj štyri vianočné výstavy, poetické komunitné podujatie Poetry JAM určené milovníkom poézie, dobrej hudby a krásneho slova a zverejnenie výsledkov literárnej súťaže Via Litera vyhlásenej v spolupráci s Rotary Klubom Košice. „V pobočke LitPark máme pre návštevníkov pripravenú ponuku dvoch výstav. Jednou z nich je výstava Kniha ako umenie, ktorá predstaví nádherné práce umeleckého kníhviazača Františka Cimboláka venujúceho sa predovšetkým výrobe unikátnych kožených obalov na knihy. Druhou, tak trochu špeciálnou, je výstava Message 4U. Je to výstava ručne písaných odkazov adresovaných mladšej generácii, ktoré nám odovzdali seniori z troch košických zariadení v rámci spoločnej aktivity #Počúvajmestarších, Dve výstavy ponúkne aj pobočka Nezábudka na Poľovníckej 8. Výstava Tak to vnímam ja predstaví výtvarné práce detí z MŠ Hrebendova, MČ Luník IX., na ktorých vďaka farbičkám a fantázii ožili predstavy a sny týchto detí. Ďalšou je výstava ilustrácií Zuzany Fuskovej.

Mapovanie kultúrneho a historického dedičstva, ktorú nám poskytla vydavateľka a autorka projektu Lenka Šingovská. Verím, že bude čo k videniu aj čítaniu,“ je presvedčená Kamila Prextová, ktorá ešte dodáva, že decembrový program zahŕňa aj ochutnávku poetického džemíku,   podujatia, ktoré by malo priniesť ďalšiu nálož poézie, hovorenej i spievanej a príjemných šansónových tónov. „A my stále veríme, že príde aj Mikuláš…“     

Projekt z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia. Hlavným partnerom projektu je Fond na podporu umenia.

tlačová správa

Pridajte komentár