EAST MAG

Začína sa Vianočná IT Trilógia – objavte možnosti práce v IT sektore

Košice IT Valley v spolupráci s organizáciou Ženský algoritmus prichádza s praktickým online eventom, ktorým chcú osloviť najmä ženy z východného Slovenska a predstaviť im možnosti práce v IT sektore. Viac o evente a dôvodoch, prečo sa Košice IT Valley rozhodlo tento event zorganizovať, rozpráva výkonná riaditeľka Košice IT Valley, Miriama Hučková.

V prvý decembrový deň otvárate svoju už tradičnú Vianočnú IT trilógiu podujatím zameraným na ženy a technológie. O čo ide a na aký program sa môžeme tešiť?

REKLAMA

V rámci Vianočnej IT Trilógie, ktorá sa stala naším pravidelným formátom v predvianočnom období, sa snažíme vždy prichádzať s aktuálnymi témami a zaujímavými hosťami. Tento rok sa budeme venovať osobitne ženám, ktoré majú potenciál byť v IT úspešné, no väčšinou o ňom neuvažujú. IT firmy v Košiciach mali v novembri otvorených vyše 360 pozícií, pričom niektoré už dlhodobo nedokážu obsadiť. Ako klaster na to reagujeme rôznymi aktivitami zameranými na zníženie tohto deficitu, medzi inými aj eventami na podporu a motiváciu žien. Verím, že práca v IT vďaka svojim benefitom a flexibilite, je výborným pracovným prostredím pre ženy.  Pre mnohé ženy je však stále neznámou a tú by sme chceli počas nášho eventu rozlúsknuť. Pozrieme sa preto  na súčasné trendy v IT a možnostiach zamestnania priamo v Košiciach, ale aj na to, ako si pripraviť CV po vizuálnej a obsahovej stránke. O tom, že sa niet čoho báť a akým chybám sa na pohovoroch vyvarovať, sa budeme rozprávať s HR špecialistami z firiem Deutsche Telekom IT Solutions, Unique People a Astound Commerce.

Prečo vnímate, že je takýto projekt na východe Slovenska potrebný?

IKT sektor je najrýchlejšie rozrastajúci sa sektor celosvetovo a produkuje stovky pracovných miest každý rok. Faktom je aj to, že svet a Slovensko nevynímajúc, trpí nedostatkom IKT špecialistov. Ženy na Slovensku tvoria takmer polovicu pracovnej sily, avšak pomer žien v tomto sektore tvorí len necelých 16 %. Je potrebné vyvrátiť predstavy o práci v IT ako o synonyme pre kódovanie a čisto mužskú záležitosť. Práca v košickom IT ponúka širokú paletu pracovných pozícií, a tie chceme ukázať ženám a tlmočiť im správu, že IT môže byť atraktívnou a rozumnou kariérnou voľbou. Je to totiž win-win pre obe strany: pre zamestnávateľov, ktorí môžu prosperovať zo skrytého potenciálu, ktorým sú ženy a na druhej strane ženy, ktoré môžu získať finančne zaujímavé ohodnotenie a prácu v dynamickom, rýchlo rozvíjajúcom sa svete.

Miriam Hučková
Miriam Hučková. Foto: archív Košice IT Valley

O aké príležitosti sa ženy, ale i muži pracujúci v Košickom kraji môžu uchádzať? Po čom je momentálne najvyšší dopyt?

Stále platí, že najväčší dopyt je po softvérových inžinieroch a vývojároch. V tom je však skrytých viac technických pozícií ako sa na prvý pohľad môže zdať.  Záleží taktiež od programovacích jazykov, či už ide o frontend, backend alebo fullstack developerov. V košických firmách je dostatok otvorených pozícií aj pre testerky, analytičky, projektové manažérky či scrummasterky. Aktuálny pracovný trh ponúka naozaj širokú škálu IT pozícií, od vyslovene technických až po menej technické a kreatívne.

Znie to ako výborná príležitosť a navyše praktická pomoc. Ako sa môžu ľudia na event prihlásiť?

Podujatie prebehne online prostredníctvom platformy ZOOM, link bude prihláseným účastníkom rozposielaný pár dní pred samotným eventom. Všetky potrebné informácie o podujatí nájdete na webe a sociálnych sieťach Košice IT Valley a občianskeho združenia Ženský algoritmus.

Pre koho je event najvhodnejší?

Podujatie organizujeme primárne pre ženy, no už teraz máme prihlásených aj pár mužov a ich prítomnosť je samozrejme vítaná. Samotné témy majú pomôcť ľuďom na kariérnej križovatke – či už mamičkám po materskej, ľuďom pracujúcim v inom sektore so záujmom dozvedieť sa o možnostiach v IT alebo tým, ktorí majú záujem zmeniť svoju pozíciu. Prínosný bude určite aj pre študentov, ale aj študijným a kariérnym poradcom.

Aký máte v oblasti osvety práce v technológiách plány do budúcnosti?

Určite sa chceme významne venovať otázke žien v IT a problémom, ktorým musia čeliť. Máme v pláne niekoľko aktivít, aby sme dopomohli ženám nájsť si cestu do IT. Založili sme pracovnú skupinu na podporu žien v IT, keďže mapujeme situáciu v Košiciach a snažíme sa reagovať na požiadavky žien a firiem. Výziev, ktorým pri práci so ženami čelíme, je niekoľko, od búrania predsudkov, cez nízke informatické sebavedomie žien a dievčat, až po chyby v CV a na pohovoroch.  

Prečo veríte, že Košický kraj má v oblasti IT obrovský potenciál?

Košický kraj má všetky predispozície, aby sa stal prirodzeným centrom IT a digitálnych inovácií. Základom je funkčný ekosystém, ktorý tu je: univerzity, IT firmy, angažujúce sa samospráva a hlavne šikovní mladí ľudia. V súčasnosti v IT pracuje 15 000 ľudí a som o tom presvedčená, že v regióne je perspektíva na ďalší rast.

Viac informácií nájdete vo FB evente Vianočná trilógia – 1. časť: https://fb.me/e/2NJCQx27W

komentár: 1