EAST MAG
ZVEDAVO

Nová aplikácia ZVEDAVO učí deti pomocou rozšírenej reality

Informačné technológie dobývajú svet. Pomocou nich vznikli aplikácie, ktoré ich používateľom uľahčujú život, pomáhajú v rôznych odvetviach a dokonca aj vzdelávajú. 

Aplikácia ZVEDAVO prináša jedinečnú príležitosť pre nové a atraktívne učenie. Deti spoznávajú okolitú prírodu netradičným, pútavým spôsobom. Pomocou rozšírenej reality, ktorá sa stáva súčasťou vzdelávania, spoznáte rôzne druhy zvierat. Rozšírená realita takto umožňuje lepšie si zapamätať učivo a vnáša do výučbového procesu interakciu a ich aktívne zapojenie. Aplikácia ZVEDAVO vznikla pod taktovkou spoločnosti Deutsche Telekom IT Solutions Slovakia a prvýkrát bola predstavená vo furčianskom lesoparku.

REKLAMA

Zážitkové spoznávanie prírody v rozšírenej realite

Edukatívna aplikácia v sebe spája chuť učiť sa, spoznávať prírodu a objavovať nové možnosti digitálnych technológií. „Dôvodom vzniku tejto aplikácie bola predovšetkým pandémia a lockdowny, ktoré nás uväznili v našich domovoch. Počas ich trvaní sa nám potvrdilo, že deti svoj čas čoraz viac trávia so smartfónom či tabletom v ruke. Ak ich aj rodičia vytiahnu do prírody, prechádzka býva neinteraktívna. Práve táto aplikácia má za úlohu to zmeniť,“ vysvetľuje Veronika Hudzíková, jedna z autoriek aplikácie.  

ZVEDAVO používa rozšírenú realitu, deti môžu prostredníctvom nej vidieť zvieratá, ktoré sú v prírode plaché a je veľmi vzácne ich vidieť. „Aplikácia pritom nemusí byť zapnutá, ak sa dieťa priblíži k určitej pozícii podľa GPS lokácie, telefón vibrovaním upozorní užívateľa na blízkosť zvieraťa. Po zapnutí aplikácie a kamery sa mu vygeneruje veľmi detailný 3D model zvieraťa, ktorý je sprevádzaný jeho detailnými zvukmi,“ dodáva Hudzíková. 

Informačné tabule už nebudete ignorovať 

Veľký problém náučných či turistických chodníkov sú neatraktívne informačné tabule, ktoré návštevníci väčšinou ignorujú. Klasické tabule sa vďaka appke zmenia na interaktívne vzdelávacie pomôcky. „Akonáhle sa používateľ fyzicky priblíži k drevenej tabuli, aplikácia mu vibrovaním oznámi objavenie infostopky. Po jej rozkliknutí sa mu zobrazí otázka, pričom správnu odpoveď musí hľadať na drevenej infotabuli,“ vysvetľuje Veronika. 

Aplikácia je navrhnutá tak, aby jej používanie bolo čo najjednoduchšie. Výber animácií ponúka pomocou AR módu, čo znamená, že sa automaticky zapne kamera, zobrazí sa model zvieraťa a používateľ si ho môže uložiť, čím si v appke vytvára databázu objavených zvierat. Prostredníctvom získavania rôznych ocenení za správne odpovede a objavené zvieratá aplikácia podporuje zvedavosť a túžbu po objavovaní ďalších zaujímavostí zo sveta zvieracej ríše. 

Všetky informácie zostávajú v aplikácii aj po ukončení objavovania, preto môže tento náučný chodník mladým študentom slúžiť aj ako výučbový proces, prípadne ako materiál na vypracovanie školských zadaní. Aplikácia ZVEDAVO je tiež vybavená sadou vedomostných kvízov, ktoré hravo preveria nadobudnuté vedomosti používateľa. 

Aplikáciu ZVEDAVO si môžete stiahnúť prostredníctvom App Store a čoskoro aj prostredníctvom služby Google Play.

Deutsche Telekom IT Solutions Slovakia

Spoločnosť vstúpila do života košického regiónu v januári 2006 pod názvom T-Systems Slovakia s.r.o. a od svojho začiatku je s regiónom nerozlučne spätá. To dokázala hneď v roku 2007, keď sa stala jedným zo zakladajúcich a aktívnych členov združenia Košice IT Valley.
Za posledné desaťročie vyrástla spoločnosť z nuly na druhého najväčšieho zamestnávateľa na východe krajiny. Zároveň patrí do prvej pätnástky najväčších zamestnávateľov na Slovensku s viac ako 3 900 zamestnancami. Aj vďaka vysokokvalifikovaným a motivovaným zamestnancom je firmou s najrýchlejšie rastúcou pridanou hodnotou v rámci IT odvetvia na Slovensku. Cieľom spoločnosti je proaktívne vyhľadávať nové cesty, ako napredovať a kontinuálne sa transformovať na spoločnosť poskytujúcu inovatívne typy služieb.
V rámci strategických aktivít sa spoločnosť transformuje na moderného poskytovateľa služieb Informačných a komunikačných technológií kráčajúc v ústrety budúcnosti založenej na digitálnych technológiách. Tieto kroky realizuje s cieľom posunúť podnikanie z projektovo riadeného modelu na model inovatívne a produktovo orientovanej firmy. Spoločnosť obsluhuje z Košíc viac než 700 korporátnych zákazníkov, ale tiež klientov z oblasti verejnej správy a verejných inštitúcií najmä v priestore Európskej únie.

Pridajte komentár