EAST MAG
dospej matere

Dospej matere! Nový komiks Košičaniek vyučuje vzťahovú a sexuálnu výchovu

O sexuálnej výchove na školách sa hovorí čoraz viac. Komiks pre tínedžerov o vzťahovej a sexuálnej výchove Zuzany a Veroniky má hravou a príjemnou formou vzdelávať mladých. Komiks je výbornou príručkou, ako sa zorientovať vo svete plnom emócií, nenaháradza však školské učebnice. Ako vznikol tento projekt, ktorého realizáciu môžete podporiť aj na Startlabe

Zuzana, ktorá má vyštudovanú sexuálnu pedagogiku prišla s týmto nápadom a do projektu oslovila úspešnú grafičku Veroniku, ktorá má za sebou napríklad projekt Dvojitý úsmev. „Na Slovensku existuje málinko zdrojov pre tínedžerov a tínedžerky o vzťahovej a sexuálnej výchove, ktoré sú vekovo adekvátne. Mládež získava najviac info z internetu a od rovesníkov, kde je veľmi malá pravdepodobnosť, že sú tie info správne a podložené. Nehovoriac o tom, že v školách vzťahová a sexuálna výchova je len ojedinelá, a máloktorý rodič má odvahu tieto témy doma otvárať. Dospej Matere toto všetko ponúka, dáta a informácie postavené na najnovších prieskumoch, spoločne s aktivitami na zamyslenie a prácu s emóciami,“ vysvetľuje Zuzana.  

REKLAMA

Dievčatá spoločne vytvorili prvé tri kapitoly, na ktorých pracovali približne pol roka. Keďže sme sa so Zuzanou zhodli, že by bolo super aby mal komiks formu tínedžerského zošitu, tak príprava trvala trochu dlhšie. Každá ilustrácia je originálom a rovnako sme pristupovali aj k textom. Tie som písala ručne, čo predlžovalo proces. Hlavne vo chvíli, keď som sa rozhodla (kvôli zlej čitateľnosti) celé číslo prepísať,” hovorí Veronika s úsmevom, ktorá komiks ilustruje.

Príbehy šiestich tínedžerov z rôznych sociálnych prostredí 

Komiks Dospej Matere hovorí cez príbehy šiestich postáv, ktoré zažívajú rôzne situácie vo vzťahoch, puberte a dospievaní. Je vekovo adekvátny a každé číslo sa venuje inej téme. Tie sú obohatené o teóriu, výskumy, dáta a zaujímavé aktivity na zamyslenie, určenie si vlastných hodnôt a rozvíjanie diskusií. Pri tvorbe hlavných protagonistov sa inšpirovali realitou Slovenska.  Počas brainstormovania postáv sme sa veľmi zabavili. Čo je však dôležitejšie je rôznorodosť pozadia našich hlavných postáv. Chceli sme zobraziť rôzne typy rodín, ktoré sa na Slovensku nachádzajú a dať ich na jedno miesto a ukázať, ako spolu dokážu vychádzať, priateliť sa a hľadať medzi sebou pochopenie. Michal s bratom sú adoptovaní, Terku vychováva babka lebo jej rodičia pracujú v Anglicku, Jakub má dve sestry a tradičnú rodinu, Sofia má rozvedených rodičov, kvôli domácemu násiliu, Juraj má dve mamky a jeho najlepšej kamarátke Márii zas zomrela mamka, keď bola ešte malá.” 

Komiks je skôr určený pre jednotlivca poprípade rodinu, v ktorej je súkromie nadovšetko. Podľa Zuzany je vo výučbe vzťahovej a sexuálnej výchovy nevyhnutná koordinácia profesionálov alebo vyškolených ľudí, ktorí vedia poskytovať nestranné informácie, vytvárať bezpečné prostredie v triede a koordinovanie správanie detí. 

Ako sa ku komiksu Dospej matere dostanete? 

Zuzana a Veronika momentálne promujú svoj komiks na stránke Startlab, cez ktorú ho môžete finančne podporiť. Ako hovorí Zuzana: Startlab je pre nás taký reality check – či sa  bude ľuďom páčiť a či má šancu sa uchytiť. Ak to bude úspešné, veľmi rady budeme tvoriť ďalšie kapitoly, zatiaľ sme si ich rozvrhli 10. Dievčatá sú  samozrejme otvorené spolupráci s vydavateľstvami. Naším cieľom je získať finančné prostriedky na tlač a propagáciu komiksu. Aby sa dostal do povedomia mladých a ich rodičov, prípadne aj pedagógov,”  dodáva Veronika. 

Aj keď je téma sexuálnej výchovy ešte pre niektorých tabu, odozvy na tento formát od učiteľov sú veľmi pozitívne. „Učitelia, ktorým sme tento komiks predložili považujú sexuálnu výchovu za potrebnú, aby sa mladí zorientovali v puberte a vo vzťahoch. Takýto formát je podľa nich primeraný,”

Ak sa vám tento spôsob vzdelávania páči, podporte ho na startlabe a pomôžte mladým vyznať sa v ich emóciách a sexualite. Autorky komiksu sa vám poďakujú originálnym spôsobom, akými sú napríklad kapitoly z komiksu či zaujímavé balíčky a nálepky. 

Simona Ďurkovič

Pridajte komentár