EAST MAG
Klavírny recitál Daniely Varínskej

Klavírny recitál Daniely Varínskej

Na ďalšom koncerte Štátnej filharmónie Košice z cyklu komorných projektov sa predstaví uznávaná klavírna interpretka a vysokoškolská profesorka Daniela Varínska skladbami Ludwiga van Beethovena. Už v utorok 16. novembra o 19:00 v Dome umenia.

Genialita Beethovena

Daniela Varínska patrí medzi oceňované umelecké osobnosti slovenského interpretačného umenia. Jej repertoár obsahuje okrem najnáročnejších diel sólovej literatúry, viac ako 30 klavírnych koncertov, ktoré interpretovala s významnými orchestrami a dirigentmi. V roku 2017 bola vyznamenaná cenou Nadácie Tatra banky za umenie.

REKLAMA

„Beethovenova klavírna tvorba sa v priebehu môjho života postupne stala najdôležitejšou časťou môjho repertoáru. Obdobie, keď som uviedla v rámci koncertného cyklu Slovenskej filharmónie v Bratislave a niekoľkých slovenských mestách komplet 32 Beethovenových sonát, bolo vrcholom v mojej umeleckej kariére,“ uviedla Daniela Varínska. Pre svoj košický koncert si vybrala tri sonáty z rôzneho obdobia skladateľovho života. „Poslucháči budú mať možnosť vnímať, ako sa Beethovenovo myslenie postupne vzďaľovalo od prísnej klasickej formy a dospelo až po najvnútornejšie vyjadrenie citov. Návštevníci odídu z koncertu duchovne obohatení a povzbudení genialitou Beethovenovej hudby,“ pozýva klavírna virtuózka.

Komorný koncert prebehne v režime KZ – pre kompletne zaočkovaných návštevníkov.  

Štátna filharmónia Košice

Štátna filharmónia Košice (ŠFK) bola založená v roku 1968 ako druhý profesionálny symfonický orchester koncertného typu na Slovensku. Prvý koncert novovzniknutého telesa sa uskutočnil v apríli 1969 pod vedením vtedajšieho šéfdirigenta Bystríka Režuchu. Orchester Štátnej filharmónie Košice tvorí viac než 80 profesionálnych hudobníkov, ktorí koncertujú nielen doma, ale aj v zahraničí. Od svojho vzniku koncertoval orchester ŠFK na významných medzinárodných hudobných festivaloch a v dôležitých kultúrnych centrách. Ako prvý slovenský symfonický orchester sa predstavil v USA.

WEB | FB STRÁNKA

Pridajte komentár