EAST MAG
Bart.sk

Júlia Kázsmérova z bart.sk: Prechod z QA na development bol pre mňa plynulý a postupný

Ahoj Julka. Vieme o tebe, že si začínala v bart.sk v QA tíme. Aké boli začiatky?

Ahoj 🙂 V barte som začínala ešte ako študentka na UPJŠ. Nemala som veľa skúseností z praxe, ani jasný smer, čo presne by som chcela robiť, tak som sa rozhodla, že skúsim testing. Hneď medzi prvými ponukami, ktoré som našla, bola aj práca testera v bart.sk. Po príjemnom a úspešnom pohovore som začala na projekte Crossuite.

Ako presnejšie prebiehalo testovanie na Crossuite?

Keď som nastúpila, tak sme sa okrem manuálneho testovania venovali aj automatizovanému testovaniu. Manuálnym testovaním som mala možnosť lepšie spoznať aplikáciu. Pri automatizovaných testoch sme sa venovali ako frontendu, tak aj API testom. Práca v QA tíme bola veľmi zaujímavá. Stále, keď niekto prišiel so zaujímavou myšlienkou ako vylepšiť proces, tie nápady neboli zahodené. Práve naopak. Diskutovali sme o nich.

Júlia Kázsmérova bart.sk

Čiže byť testerkou je dobré na spoznanie projektu?

Áno, podľa mňa sa tým dá veľmi dobre spoznať projekt. Manuálnym testovaním som spoznala tak celkovo jednotlivé funkcionality aj z používateľského hľadiska. Automatizovanými, najmä API testami, už podrobnejšie aj z pohľadu dát a prepojení. Po tom, čo sa mi podarilo testovaním celkom dobre spoznať aplikáciu, som ale zatúžila po zmene. Presnejšie, skúsiť development.

Mala si teda možnosť zmeny. Trvali na tom, aby si strávila na pozícii napr. minimálne 2-3 roky?

Vôbec. Ten prechod na pozíciu developerky bol taký plynulý a postupný. Tým, že som chcela zmenu, som po nájdení nejakej chyby začala prirodzene hľadať v kóde, kde asi môže byť problém. Teda, popri testovaní som postupne dostala úlohy aj na fixovanie menších bugov. A takto časom som sa čoraz menej venovala testovaniu a viac developmentu.

Mohla by si nám opísať, aké boli začiatky na developmente?

Zo začiatku som sa hlavne snažila pochopiť štruktúru/architektúru, čo našťastie išlo celkom rýchlo, keďže to bolo hneď na začiatku projektu dobre premyslené. Tým, že som dostala úlohy, ktorých náročnosť sa postupne zvyšovala, tak tie začiatky ani neboli stresujúce. Kolegovia boli ochotní mi pomôcť aj keď som neskôr dostala náročnejšiu úlohu. Ako junior developerka oceňujem aj to, že dostávam rady od skúsených programátorov počas code review.

Júlia Kázsmérova Bart.sk

Keby si mala porovnať testing a development, aké sú výhody, rozdiely a pod?

Výhodou testovania, ako som už spomínala, je postupné spoznávanie projektu viac a viac do hĺbky. Ako nevýhodu by som uviedla zodpovednosť. Developer síce odovzdá svoju funkčnú časť práce, ale tester musí otestovať aj to, či to neovplyvnilo ostatné časti aplikácie alebo či sa na niečo náhodou nezabudlo. Na druhej strane, developer musí odovzdať kvalitný kód, čo znamená vybrať najvhodnejšie technológie, dbať na to, aby bol kód rýchly, ľahko rozšíriteľný v budúcnosti, atď.

Je development to, pri čom by si chcela ostať a venovať sa tomu?

Teraz nejaký čas chcem určite ostať pri developmente. Chcem sa v tomto zdokonaliť a potom ešte uvidím, čo ďalej 🙂

Júlia Kázsmérova bart.sk

Čo pre teba znamená značka bart.sk?

Bart nie je pre mňa len práca. Spoznala som tu veľa skvelých ľudí a preto sa aj teším na každý jeden teambuilding / akciu, kde si môžeme lepšie pokecať a zabávať sa s kolegami a kolegyňami.

Vieme, že najbližšie pripravujete Frontend Masters vol.20 Health by Crossuite. Vieš nám povedať niečo bližšie o témach, ktoré pre tento online event pripravujete?

Viem, všetci traja kolegovia sa na Frontend Masters usilovne pripravujú už druhý mesiac. Erik Sasák bude rozprávať príbeh o tom, ako sa projekt Crossuite rozrástol z jedného fullstack developera po medzinárodný tím. Peter Sliacky nám povie, aké procesy zaviedli pri vývoji Crossuite a Lukáš Pollák zas o tom, čo urobili preto, aby tento rozsiahly projekt vyvíjali bez stresu 🙂

Júlia Kázsmérova bart.sk

bart.sk

Už viac ako 25 rokov vytvárame digitálne produkty v oblasti zdravia, športu a e-commerce. Vyvíjame moderné riešenia, ktoré zlepšujú kvalitu nášho života. Objavujeme nekonečné možnosti v online priestore, vychádzame z dlhoročných skúseností a spoločne tvoríme produkty, ktoré reagujú na potreby našich klientov, a to s ohľadom na ich rast a prosperitu. Pôsobíme v Košiciach a s viac ako 50 členným tímom ponúkame služby v oblasti dizajnu, e-commerce implementácie, agilného vývoja a kontinuálnej podpory.

Viac info na bart.sk

Pridajte komentár