EAST MAG
terč šípky

Šípky: Čo všetko potrebujete vedieť, skôr než ich začnete hrať?

Šípky patria medzi obľúbenú krčmovú zábavu, no hrajú sa aj na vysokej úrovni. Chcete aj vy spoločne s rodinou a kamarátmi trénovať hod šípok na terč? Zo všetkého najskôr sa zoznámte s tým, ako taký terč vyzerá a aké sú základné pravidlá hry.

Ako správne umiestniť terč?

Na hranie šípok sa používa viacero druhov terčov, avšak pravidlá súťaží uznávajú terč s priemerom 18 palcov (palec = 2,54 cm). Ten je potrebné umiestniť do vzdialenosti 2,37 metra od odhodovej čiary tak, aby sa jeho stred nachádzal vo výške 173 cm. Pozor, aby v okolí terča neboli zavesené krehké veci, ako nástenné hodiny alebo obrazy, ktoré by sa mohli byť pri hraní poškodiť.

Výseky, medzikružie a stred alebo z čoho sa skladá terč

Hracie pole terča tvorí 20 výsekov, ktorým prináleží určitý počet bodov vyznačených po stranách terča. Výseky sú ďalej rozdelené vonkajším a vnútorným medzikružím, ktorých zásahom je možné získať dvojnásobok či trojnásobok danej bodovej hodnoty. Miesto, ktoré chce trafiť väčšina hráčov, je dvojitý stred. Ten vonkajší (outer bull) hráča obohatí o 25 bodov, zatiaľ čo vnútorný stred, alebo inner bull, mu prinesie rovných 50 bodov.

S akými šípkami hrať?

Pri rekreačnom hádzaní si spravidla vystačíte so šípkami, ktoré dostanete v sade spoločne s terčom. Ak ale chcete svoju hru posunúť na vyššiu úroveň, bude vás zaujímať, aký hrot, tvar a dĺžku šípky majú, z akého materiálu sú vyrobené alebo ako sú ťažké.

Základné pravidlá pre hru v šípky

Šípky môžete hrať na niekoľko spôsobov. Medzi najznámejší variant však patrí hra 501 ( a od nej odvodené varianty 301, 701 a pod.). Ďalej je to cricket a high score. Pre všetky tri zmienené hry platia rovnaké základné pravidlá:

  • Hráči sa striedajú v takzvaných kolách, v ktorých svoje šípky odhadzujú.
  • Ak sa šípka od terča odrazí alebo netrafí bodové pole, hráč nemôže hod opakovať.
  • Kolá sa opakujú, pokým jeden z hráčov nedosiahne určitý počet bodov.
  • Akonáhle k tomu dôjde, končí takzvaný leg. Jeden zápas pritom môže tvoriť aj viac legov.

Ako správne hádzať šípky?

Ak hádžete pravou rukou, na odhodovej čiare by ste mali stáť pravou nohou. Nejedná sa však o záväzné pravidlo, ale skôr o odporúčanie pre začiatočníkov, ktorí hľadajú správne držanie tela pri hre. Pri hode zaujmite mierny predklon a lakeť ruky, v ktorej držíte šípku, sa snažte držať kolmo k zemi.

Pridajte komentár