EAST MAG
štátna filharmónia košice

Haydn, Šostakovič a Borodin v Košiciach pod taktovkou Svárovského

Štátna filharmónia Košice pozýva na symfonický koncert HAYDN – ŠOSTAKOVIČ – BORODIN pod vedením českého dirigenta Leoša Svárovského. Úlohu sólistov prijali klavirista Ladislav Fančovič a trubkár Stanislav Masaryk. Podujatie sa uskutoční 11. novembra 2021 o 19:00 v Dome umenia. Koncertu bude predchádzať verejná generálka o 10:00 a predkoncertné stretnutie s lektorom dramaturgie Petrom Katinom o 18:00.

Ladislav Fančovič. Foto: Miriama Fenciková

Fančovič & Masaryk

Klavirista, saxofonista, hudobný zberateľ a kapelník Ladislav Fančovič vníma svoj part nasledovne: „Šostakovičov koncert pre klavír, trúbku a sláčiky ma vie pri každom hraní alebo počúvaní opätovne strhnúť svojou mladíckou hudobnou energiou, ktorá sa na vás z koncertu valí z každého taktu. Toto dielo mi je veľmi blízke aj z toho dôvodu, že vzniklo v období (rok 1933), na ktoré sa v rámci mojich hudobných aktivít a výskumno-analytickej činnosti už viac ako 10 rokov veľmi sústredene zameriavam. Nesmierne sa teším, že budem súčasťou uvedenia diela v skvelej kombinácii ŠfK, Stanislav Masaryk a Leoš Svárovský.

REKLAMA

Podobne vidí spoluprácu aj mladý trubkár Stanislav Masaryk: „Hudbu D. Šostakoviča mám vo všeobecnosti veľmi rád pre jeho dômyselný vtip, miestami až pichľavý sarkazmus, ktorý sa v sekunde mení na hĺbavé hudobné myšlienky. Uvedený koncert považujem za jedno z jeho najvydarenejších diel, ktoré je navyše veľmi prístupné aj bežnému poslucháčovi. Pôvodne mal Šostakovič v pláne napísať trúbkový koncert s klavírom v orchestri, nakoniec mu z toho vyšiel klavírny koncert s jemne výraznejšou trúbkou. Myslím, že napokon dobre urobil a aj vďaka tomu sa môžeme spoločne tešiť na skvelého Laca Fančoviča, s ktorým budem mať tú česť uviesť skladbu pred košickým publikom.“

Stanislav Masaryk. Foto: Petra Hajská

Režimy podujatí

Verejná generálka prebehne v režime OTP (očkovaní/testovaní/po prekonaní covid-19). Predkoncertné stretnutie aj samotný koncert sú v režime KZ – pre kompletne zaočkované publikum. ŠfK prosí návštevníkov, aby prišli v predstihu a pripravili si potvrdenia na kontrolu. Po celú dobu svojho pobytu v budove je potrebné mať správne nasadený respirátor. Aktuálne info na www.sfk.sk.

Štátna filharmónia Košice

Štátna filharmónia Košice (ŠFK) bola založená v roku 1968 ako druhý profesionálny symfonický orchester koncertného typu na Slovensku. Prvý koncert novovzniknutého telesa sa uskutočnil v apríli 1969 pod vedením vtedajšieho šéfdirigenta Bystríka Režuchu. Orchester Štátnej filharmónie Košice tvorí viac než 80 profesionálnych hudobníkov, ktorí koncertujú nielen doma, ale aj v zahraničí. Od svojho vzniku koncertoval orchester ŠFK na významných medzinárodných hudobných festivaloch a v dôležitých kultúrnych centrách. Ako prvý slovenský symfonický orchester sa predstavil v USA.

WEB | FB STRÁNKA

Pridajte komentár