EAST MAG

World Usability Day 2021: Dôvera, etika a integrita

Druhý novembrový štvrtok je už tradične venovaný Svetovému dňu použiteľnosti – World Usability Day (WUD). Aj tento rok si ho pripomenieme online konferenciou, ktorú organizuje Slovenská User Experience Asociácia (SUXA). Pozvanie prijal aj medzinárodne uznávaný odborník v oblasti User Experience, Informačnej architektúry, použiteľnosti a Service Designu, Eric Reiss.

Päť prednášok, prezentácie partnerov a množstvo priestoru na vzdelávanie. Toto všetko nás čaká na 11. ročníku konferencie WUD 2021 na Slovensku. Ako tvrdí Tomáš Makáň zo Slovenskej User Experience Asociácie, WUD je odpoveď SUXA na rozvoj slovenského UX (používateľská skúsenosť) a zároveň priestor na nadväzovanie nových kontaktov a spoluprác: „Povedomie o svete UX v posledných rokoch výrazne narástlo. Preto sa snažíme účastníkom konferencie prinášať témy, ktoré dokážu rozšíriť ich obzory a ukázať nové možnosti. Ak si z WUD 2021 dokážu odniesť informácie, ktoré využijú vo svojom zamestnaní alebo projektoch, pomôže to rastu celej Slovenskej UX scény.”

Konferencia je obsahovo vyskladaná tak, aby si prišli na svoje nie len profesionálny “UXáci”. Nakoľko UX priamo alebo nepriamo ovplyvňuje mnohé profesie, prednášky môžu zaujať aj projektových manažérov, grafikov, developerov, či marketérov. „Tento rok sme si osvojili celosvetovú tému: Dôvera, etika a integrita, čo sa snažíme pretaviť aj do prednášok. Náš hlavný hosť Eric Reiss, ktorý pôsobil ako prezident IA, nám napríklad porozpráva o etike a umelej inteligencii”.

Pre účastníkov je okrem prednášok pripravených aj množstvo ďalších aktivít. Tou hlavnou bude veľká EXPO sekcia. „Okrem našich partnerov sme oslovili rôzne vzdelávacie iniciatívy a organizácie, ktoré budú mať miesto na svoju prezentáciu. Pri výbere sme sa zamerali na témy súvisiace s UX, UI, dizajnom a technológiami. Návštevník tu nájde informácie napríklad o Figme, UX / Košice, Luigi’s Box či Digitálnej Univerzite,”  dodáva Makáň.

Kvôli pandemickým opatreniam a bezpečnosti sa aj tento ročník WUD konferencie uskutoční v online priestore. Organizátori sa ju snažia pripraviť tak, aby sa návštevník cítil ako doma a nemusel nikam chodiť.

Celá konferencia sa bude odohrávať v nástroji Hopin. Účastníci si nič inštalovať nemusia. Potrebná je však registrácia a dobré internetové pripojenie. Vďaka partnerom podujatia bude aj tento rok zadarmo.

World Usability Day 2021 začína 11.novembra o 9:00.

Link na registráciu: https://hopin.com/…/world-usability-day-2021/registration

Program:

9:00 – 9:15

Úvod

SUXA – Slovenská User Experience Asociácia

9:15 – 10:00

Ako prirodzený je Váš Interface?

Adam Schwarcz / Tatra Banka

Prednáška bude v slovenskom jazyku

10:15 – 11:00

Dáta a obrazy: Transformácia alebo deformácia reality?

Matej Novotný / VIS GRAVIS

Prednáška bude v slovenskom jazyku

11:15-12:00

Pýtaj sa správne, zmeň svet k lepšiemu

Michal Sleziak / GoodRequest

Prednáška bude v slovenskom jazyku

12:30-13:15

Čerstvé výsledky z Humans of UX II.

Michaela Kočiová a Jitka Bartošová / Humans of UX

Prednáška bude v slovenskom a českom jazyku

13:30-14:30

The Ethics of IA – the seven deadly sins that keep us from building a

better world

Eric Reiss / FatDUX Group

Prednáška bude v anglickom jazyku

14:30-14:45

Záverečné slovo

SUXA – Slovenská User Experience Asociácia

SUXA

Slovenská User Experience Asociácia (SUXA) už 13 rokov podporuje, vzdeláva a spája ľudí, ktorí skúmajú, navrhujú a vyhodnocujú User Experience produktov a služieb. Šíri povedomie o User Experience a diskutuje o tom, prečo je dôležité vytvárať jednoduché, použiteľné a funkčné produkty a služby. Vzdeláva profesionálov, tvorí vzdelávacie programy a prináša nové témy, ktoré pomáhajú organizáciám sa viac sústrediť na potreby ich zákazníkov. Spolupracuje s inštitúciami a organizáciami pri štandardizácií práce UX špecialistov v súkromnej sfére a verejnej správe. Prepája akademickú oblasť s biznisom a tvorí pôdu pre lepšie budúce vzdelávanie v oblasti dizajnu orientovaného na zákazníka.

Pridajte komentár