EAST MAG
office - hybridná forma práce

Človeče, kde mám office?

Táto korona doba prispela k tomu, že ľudia radšej trávia svoj čas v prírode, alebo si prenajímajú chaty na samote, kam sa sťahujú za pokojom. 

Mám vo svojom okolí niekoľko známych, nielen na Slovensku, ktorí si takéto nové a možno dočasné obydlie prenajali. Keďže im ich zamestnanie umožňuje pracovať doma, môže byť takýto dočasný domov na „samote u lesa“ efektívnym a zároveň výborným relaxom.  S manželom sme sa rozhodli, že mesto vymeníme za dedinu, mestský byt za rodičovský dom na dedine s veľkým dvorom a obrovskou záhradou a mestský smog za čistý vzduch.

Dedina vs. mesto 

Počas lockdownu sme si zbalili kufre, dve mačky, zopár potrebných vecí a odsťahovali sa na dedinu. Ten rozdiel si neviete predstaviť. Ak vyrastáte celý život v meste, na dedinu si jednoducho potrebujete zvyknúť. V jeseni sme zasadili malé ovocné stromčeky ako napríklad marhule, broskyne, hrušky či jedlý gaštan, rôzne ovocné kríky – maliny, čučoriedky, ríbezle, tajbery, aj figy. S nadšením sme dúfali, že na budúci rok z nich budeme mať aspoň malú úrodu.

Život na dedine zmenil náš život aj životný štýl. Už to nebolo o otázkach typu: Čo budeme robiť? Nejdeme sa prejsť do mesta? Nejdeme si niekam večer sadnúť na pivo, alebo sa najesť do reštaurácie? Prešli sme na otázky typu: Ideš pokosiť trávu a ja budem plieť burinu? Neostriháme dnes okrasné stromčeky? Občas je to namáhavé, ale výsledok stojí za to. Tento rok v jari sme si dokonca zaobstarali aj pár úľov so včielkami. 

Homeoffice, a.k.a. keď máš tri pracovné miesta 

Opisovať homeoffice v tejto dobe je už asi zbytočné. Bolo potrebné si naň zvyknúť a hotovo. No pracovať z officeu, z homeofficeu a z homeofficeu na dedine je veľký rozdiel. Cítim to sama. V office si s kolegyňami pokecáme, poradíme. V mestskom homeoffice je to len sedenie za PC. No dodržiavať homeoffice na dedine je už veľká výzva, pretože okolo domu je vždy čo robiť. Ak napríklad uprednostníte zbieranie opadaného lístia pred taskami, je to geniálna psychohygiena, pri ktorej dokážete prísť na riešenia pracovných problémov. 

Sú dni, keď sa nič nedarí, nič nefunguje ako má, vtedy si poviete, kašľať na to, idem vonku, dokončím to potom. A v tomto má homeoffice na dedine svoje čaro, naberiete vonku novú energiu a hneď idú veci lepšie. Na druhej strane to chce aj pevnú vôľu aby človek nepodľahol volaniu „divočiny na záhrade“, a to najmä vtedy, keď je vonku krásne a vy musíte dokončiť veci, lebo vám horí termín. 

Odkiaľ by ste pracovali najradšej vy?

Pracovať z domu na dedine má svoje plusy a mínusy. Office a kolegyne mi chýbajú, no neviem si už predstaviť, aby tento hybridný spôsob práce nebol dostupný. Výhodou je, že sme stále v prírode, stále máme čo robiť a to ticho je na nezaplatenie. Nevýhodou je, že musíme premýšľať pri nákupoch potravín dlhodobejšie, pretože v potravinách na dedine majú „vlastné“ otváracie hodiny. Som rada, že mám možnosť využívať tento hybridný model bez akýchkoľvek problémov a zároveň som rada, že mám viacero možností, odkiaľ môžem pracovať. 

Marianna Harvanová

komentár: 1