EAST MAG

Interaktívna mapa odhaľuje, ako sa zmení klíma v metropolách do roku 2050

V poslednom čase ekológovia a ekoaktivisti bijú čoraz viac na poplach. Klíma a jej zmeny spôsobenej ľuďmi narastajú a jej účinky môžeme vidieť aj v našich končinách. Varovania vedeckej komunity sú stále naliehavejšie, no pre mnohých stále nie sú postačujúce na zmenu spôsobu života.

Klimatické zmeny a s nimi spojené hydrometeorologické javy budú realitou pre celý svet a pre každého z nás. Portál IFL Science upozornil na interaktívnu mapu, ktorá simuluje to, ako budú vyzerať metropoly a mesta v roku 2050. Portál varuje, že ak ľudstvo bude aj naďalej pokračovať týmto neudržateľným spôsobom, akým funguje dnes, nedopadne to dobre. 

REKLAMA

Odborníci pri vytváraní mapy využili dáta zo svojich výskumov a z meteorologických radarov. Podľa týchto dát spárovali vždy dve mestá a snažili sa priblížiť, akú klímu budú mať v roku 2050 dnešné mestá. Pre lepšie porovnanie k danému mestu našli dvojča, ktoré má rovnaké podnebie dnes.

klíma a jej zmena v roku 2050

Je však dôležité podotknúť, že odborníci využívali ten “optimistickejší scenár,” čo znamená, že ak sa nenaplnia ich predikcie, vo viacerých mestách bude ešte teplejšie než predpokladajú a prírodné katastrofy budú čoraz častejšie.

V interaktívnej mape sa nachádza aj hlavné mesto Slovenska. Klíma sa v Bratislave v roku 2050 priblíži austrálskej Canberre. V našom klimatickom podnebí podľa odborníkov stúpne o 7,5 stupňa v letných mesiacoch a o 3,9 stupňa Celzia počas zimy. Celú mapu nájdete na stránke Crowther Lab

Podľa vedcov sa najvzýraznejšie zmeny udejú predovšetkým v severských štátoch. Odborníci predpovedajú v Európe oteplenie o 3,5 stupňa v lete a o 4,7 stupňa Celzia v zime. Severské mestá budú zažívať teploty, ktoré boli doposiaľ v lokalitách 1000 km južnejšie. Aj mestá, ktoré považujeme dnes za tropické, pocítia zmeny. Budú bojovať so suchom a extrémnymi prívalovými dažďami. 

klíma a jej zmena v roku 2050

Páčil sa vám tento článok? Viac zaujímavých príspevkov a článkov nielen zo sveta IT nádjete na portáli www.indexmag.sk.

Simona Ďurkovič

Pridajte komentár